MEB: Fizik, kimya ve matematik alanında öğretmen fazlalığı var

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 05 Haziran 2008 11:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YAZICIOĞLU'NUN SORU ÖNERGESİNE BAKAN ÇELİK'TEN YANIT GELDİ

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı ve Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu'nun ?Hükümetin öğretmen ataması planı olup olmadığı? konusunda Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesine Çelik'ten yanıt geldi.

Çelik, geçtiğimiz Nisan ayından itibaren Fizik, Kimya ve Matematik alanlarında öğretmen fazlalığı olduğunu belirterek, ?Öğretmen ihtiyacının yoğun olduğu alanlar başta olmak üzere alanların ihtiyaç yüzdeleri dikkate alınarak kadrolu öğretmen ataması ve sözleşmeli öğretmen görevlendirmesi yapılmaktadır? açıklamasını yaptı.

BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu, önergesinde şu soruları yöneltmişti:

1. Son 5 yılda; fizik, kimya, biyoloji, matematik, felsefe, coğrafya ve sosyal bilgiler branşında yapılan öğretmen atamaları kaç tanedir?

2. Bu branşlardaki yapılan atamalar branşların öğretmen açığını karşılamakta mıdır?

3. Eğer yapılan atamalar açığı kapatmaya yetmiyorsa neden yeterince atama yapılmamaktadır?

4. Türkiye'de bu kadar öğretmen açığı ve binlerce tayin bekleyen öğretmenler varken niçin yeni eğitim fakülteleri açılmaktadır?

5. Önümüzdeki 5 yıl için branşlar itibariyle ne kadar öğretmen ataması düşünüyorsunuz veya branşlar itibariyle 5 yıllık öğretmen atama planlaması hazırlığınız var mıdır?

6. Kadrolu öğretmen ataması yapmak yerine neden sözleşmeli öğretmen ataması yapılmaktadır?

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in soru önergesine yanıtı

1-2-3-4-5-6. Bakanlığımıza bağlı resmi eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacı, Bakanlığımızca atama yapılacak alanlar ile kontenjanları; Bakanlığımız kadrolarında görevli iken emeklilik, istifa ve benzeri nedenlerle boşalan kadrolar ile her yıl bütçe imkanları ölçüsünde Bakanlığımıza tahsis edilen kadro sınırlılığında alanların ihtiyaç yüzdeleri de dikkate alınarak alanlar ve iller bazında belirlenmektedir.

2003-2008 yılları arasında 266'sı fizik, 183'ü kimya, 668'i biyoloji, 2.296'sı matematik, 672'si felsefe, 1.236'sı coğrafya ve 5.476'sı da sosyal bilgiler alanında olmak üzere söz konusu alanlarda toplam 10.797 kadrolu/sözleşmeli öğretmen ataması/görevlendirmesi yapılmıştır. 03.04.2008 tarihi itibarıyla fizik, kimya, matematik alanlarında öğretmen fazlalığı vardır. Diğer branşlardaki ihtiyaç, öncelikle kadrolu ve sözleşmeli öğretmenlerle karşılanmaya çalışılmakta, bunlarla karşılanamadığı durumlarda ise ücretli öğretmenlerle karşılanmaktadır.

Her yıl bütçe imkanları sınırlılığında Bakanlığımıza tahsis edilen kadrolar doğrultusunda belirlenen kontenjanlara, öğretmen ihtiyacının yoğun olduğu alanlar başta olmak üzere alanların ihtiyaç yüzdeleri dikkate alınarak kadrolu öğretmen ataması ve sözleşmeli öğretmen görevlendirilmesi yapılmaktadır. Bu çerçevede, önümüzdeki dönemlerde yapılacak öğretmen atamalarında da ihtiyaç olan alanlarda öğretmen ihtiyacının giderilmesine çalışılacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber