İş Bankası'ndan Ziraat'e ?yardım lazım mı' telefonu

Haber Giriş : 22 Ekim 2004 12:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, otomasyon sisteminde sıkıntı yaşayan Ziraat Bankası Genel Müdürü Çağlar'ı arayarak, ?Yapabileceğimiz birşey var mı?' diye sordu. Ziraat Bankası'ndaki sorun için Oracle, kıtalararası müdahalede bulundu.

İŞ Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, veri tabanındaki değişiklik dolayısıyla otomasyon sistemi ciddi biçimde aksayan Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar'ı arayarak, ?Yapabileceğimiz birşey var mı?' diye sordu.

Özince, İş Bankası şubelerinin, Ziraat Bankası ödemeleri için devreye girebileceğini söyleyerek yardım önerisinde bulundu. Ziraat Bankası genel Müdürü Can Akın Çağlar, dayanışma örneği olan bu telefonun kendisini çok duygulandırdığını ve üç günlük yorgunluğunu alıp gö türdüğünü söyledi.

Veri tabanının Microsoft'tan Oracle'a aktarılmasından kaynaklanan yavaşlama sorununun çözümünde, dün önemli mesafe aldıklarını açıklayan Çağlar, bin 111 şubedeki toplam 13 bin ekrandan dün itibariyle 8 bin 500'ünün çalışır hale geldiğini belirtti. Çarşamba günü bu rakamın 6 bin 500 olduğunu kaydeden Çağlar, kısa süre içinde bütün ekranların çalışır hale gelmesini umduklarını kaydetti.

Çağlar,dünkü çalışmalarıyla ilgili bilgi verirken Oracle'dan, 24 saat boyunca aralıksız ve üç kıtadan uzaktan destek aldıklarını açıkladı.

Ziraat Bankası Genel Müdürü şu bilgiyi verdi:

?Sabah 9 ile akşam 20.00 arasında İngiltere'deki merkezden buradaki sisteme girmeleri suretiyle destek aldık. Saat 20.00'de Londra merkezi kapanınca ABD'deki Oracle müdahale etti. ABD'den sonra da Avustralya devreye girdi. Şirketin Fransa'dan gönderdiği uzman ekip ise sorun tamamen çözülünceye kadar burada kalacak.' Çağlar, veri tabanındaki aksaklığın YTL ile hiçbir ilgisi bulunmadığını da belirterek, ?YTL işi bambaşka bir olay. Biri motoru dersek, diğer de boyama işi' benzetmesini yaptı. Çağlar, YTL ile ilgili revizyonu yapmak için daha zaman olduğunu ve bunun mevcut sorunla kıyaslandığında kısa sürede çözülebilecek bir konu olduğunu da kaydetti.

Çağlar, bazı bankaların özellikle Anadolu'da bu durumdan yararlanarak mevduat çekmeye çalıştıklarını üzülerek izlediklerini de söyleyerek, ?Adamın boyu 15 santim, benimki 3 metre. Sular yükseliyor diye gürültü yapıyor' dedi.

Sorun gideriliyor bugün normale döneriz

Can Akın Çağlar, Ziraat Bankası'nın yeni yazılım sistemine geçmesiyle birlikte sistemde oluşan tıkanıklığın, büyük ölçüde giderildiğini kaydetti. Çağlar, şu anda 13 bin 500 ekrandan 8 bin 500'ünün hizmet verir halde olduğunu söyledi. Çağlar, 'Sistem yarından (bugün) itibaren tam kapasite çalışmaya başlayacak' dedi. Sorunun tam olarak nereden kaynaklandığının anlaşılmadığını ifade eden Çağlar, donanım, işletim sistemi ve yazılım üzerinde iyileştirmeler yapıldığını, ancak hangi iyileştirme nedeniyle sorunun çözüldüğünün anlaşılmadığını kaydetti.

Hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber