Sigara yasağında tiryakiler itaat mi etti?

Haber Giriş : 07 Haziran 2008 14:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

19 Mayıs'tan bu yana İstanbul'da sadece 52 kişiye sigara cezası kesildi. Zabıta Daire Başkanı, ?Vatandaşlar yasağa uyma eğiliminde. Eskiden olsa sert tepki gösterirlerdi. İşletmeciler ise 1 yıl sonrayı beklemeden, şimdiden yasağı başlattı? diyor.

- Sigara yasağına karşı tepkiler, yasağın delineceğinin işaretiydi. Ama İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi'nin rakamlarına göre, 19 Mayıs'tan bu yana yasağa uymadığı için ceza kesilenlerin sayısı sadece 52 oldu. 40 minibüs ve taksi sürücüsüne ?ticari araçta sigara içtikleri? için, 12 kişiye de yere izmarit attıkları için toplam 3.190 YTL para cezası kesildi.

900'den fazla zabıtanın görev yaptığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi'nin Başkanı Mustafa Tahmaz, sigara yasağı uygulamasıyla ilgili NTVMSNBC'nin sorularını yanıtladı. Tahmaz, şunları söyledi:

ESKİDEN OLSA DAHA SERT TEPKİ GÖSTERİRLERDİ

?Çıkan yasaya uyma eğilimi var vatandaşlarımızda. Eskiden olsa daha sert tepki gösterirlerdi. Mesela sigara izmaritini yere atmışlarsa ?Özür dileriz' deyip, izmariti çöpe atıyorlar. Doğrusu sonuçtan memnunuz. Vatandaşlardan beklediğimizin üzerinde bir duruş var.

İŞLETMECİLER BUNU BEKLİYORMUŞ GİBİ

?İşyerlerinin büyük çoğunluğu yasağa uyuyur. Birçok lokantada içilmediğini görüyoruz. Lokantalar ve kıraathaneler yasağı bir sene sonra uygulayacak olmasına rağmen yine belli bir yasaklama var. Benim bizzat şahit olduğum işyerleri var. İşletmeciler tarafından böyle bir fırsat bekleniyormuş gibi gözüküyor. Bunu fırsat bilen duyarlı işletmeciler zaten tedbirlerini almışlar. Yasakları uygulamaya başlamışlar. Bu arada özellikle alışveriş merkezlerindeki mekanlar, kafeler, pastaneler gibi yerlerde de sigara kullanmak yasak. Buralardaki müşterilerin de yarı yarıya azaldığını görüyoruz. Yapacak birşey yok.

UYARIYLA GEÇİŞTİRME GAYRETİNDEYİZ

?Vatandaşı sıkmadan, yasağın oturmasını bekliyoruz. Uyarıyla geçiştirme gayretindeyiz. Zabıta Daire Başkanlığı olarak ceza yazmaktan önce çalışmalarımız ağırlıklı olarak uyarı ve bilinçlendirme şeklinde geçiyor. Uyarı yapıyoruz. Sigara izmariti yere atıyorsa, ?Lütfen alır mısın' diyoruz ve bunun cezasının olduğunu bildiriyoruz. İçilmemesi gereken yerde içiliyorsa arkadaşlarımız gerekli yasal uyarıyı yaparak ikinci defa tekrarlandığında ceza yazılacağı söyleniyor. Hep böyle olmayacak tabii.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber