OKS tercih kılavuzu 2 Temmuz'da yayımlanacak

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 09 Haziran 2008 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

OKS son kez yapıldı

İSTANBUL, ANKARA Milliyet - ERZURUM DHA - Fotoğraf: ALTAN BURGUCU

913 bin adayın ter döktüğü son OKS'de de türban ve şapkaya izin yoktu. Öğrenciler içeride, velileri de dışarıda ter döktü. Uzmanlara göre sorular kolaydı...

20Fen, Anadolu ve Sosyal Bilimler liseleri, Polis Koleji ve özel okullarda okumak isteyen öğrencilere yönelik olarak düzenlenen Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS), 913 bin adayın katılımıyla dün son kez yapıldı.

Sınav, yurtiçinde tüm iller ve bazı ilçeler ile Suudi Arabistan'ın Cidde, Riyad ve Medine şehirlerinde, KKTC'nin Lefkoşa, Özbekistan'ın Taşkent, Türkmenistan'ın Aşkabat, Azerbaycan'ın Bakü, Libya'nın Trablus kentlerinde bulunan Türk okullarında Türkiye saatiyle saat 10.00'da başladı.

Toplam 247 merkezde, 2 bin 842 binada, 49 bin 430 salonda yapılan sınavda, 468 bin 905 erkek, 444 bin 707 kız olmak üzere 913 bin 612 aday ter döktü. Sınava 1899 engelli aday katıldı. 3 öğrenci cezaevinden sınava girdi.

Türkçe, Matematik, Fen ve Sosyal Bilimler testlerinden toplam 100 soru soruldu ve adaylara 120 dakika süre tanındı. Sınav başladıktan sonra ilk yarım saate kadar geç kalan öğrenciler sınava alındı. Sınavdan erken çıkmak isteyen öğrenciler ise saat 11.00'den önce çıkarılmadı.

Öğrenciler iyi bir liseye yerleşebilmek için heyecan içinde ter dökerken, en az onlar kadar heyecanlı olan velileri de sınav merkezlerinin dışında bulmaca çözerek, elişi yaparak stres atmaya çalıştı. Bazı velilerin de çocuklarının başarısı için dua ettiği görüldü.

Tercihler 11 Temmuz'da

Sınavlar Dairesi, her aday için bir yerleştirme puanı hesaplayacak. Yerleştirme puanı, OKS'de elde edilen puana ilköğretim diploma notunun eklenmesiyle elde edecek. Milli Eğitim Bakanlığı, 2 Temmuz'da tercih ve yerleştirme e-kılavuzunu yayımlayacak.

Adaylar, 11-18 Temmuz tarihleri arasında okul müdürlükleri aracılığıyla elektronik ortamda tercihlerini yapacak.

Türban ve şapkaya izin yok

İstanbul'da sınavda şapka ve türbana izin verilmedi. Kız öğrencilerden bazıları bahçede bazıları da okul içinde türbanını çıkararak salona girdi. Zonguldak Fener Lisesi'nde ise türbanlı öğrencilerin rahatlıkla okul binasına girdikleri gözlendi. Konya'da Mareşal Mustafa Kemal İlköğretim Okulu'na sınav için gelen bazı kız öğrencilerin türbanlı olduğu görüldü. Sivas'ta da birçok okulda türbanlı öğrenciler herhangi bir uyarıyla karşılaşmadan sınavların yapıldığı okullara girdi. Ancak okul idarecileri, bu öğrencilerin, türbanlarını çıkardıktan sonra sınıflara alındıklarını belirtti.

Zonguldak Gazi İlköğretim Okulu'nda sınava giren adaylar tek tek arandıktan sonra içeri alındı. Ancak kapıdaki bir kadın polis memurunun sinirli davranışlarda bulunup kız öğrencileri azarlaması velilerin tepkisini çekti. Veliler, çocukların psikolojisini bozduğu gerekçesiyle polisle tartıştı.

Bakırköy'deki Gürlek Nakipoğlu Lisesi'ne sınav için gelen bazı öğrencilerin kimliklerini unuttukları görüldü. Yetkililer, bu öğrencileri sınava alırken, velilerini kimlikleri getirmeleri için evlerine gönderdi.

Sivas'ta kimliklerini unutan Habibe Özarslan ve Ersin Cem adlı öğrenciler sınava alınmayacaklarını öğrenince gözyaşı döktü. Okul yetkilileri Milli Eğitim Bakanlığı ile irtibata geçerek öğrencilerin sınavlara kimliksiz girmeleri konusunda izin aldı. Uzun süre içeri giremeyen iki öğrenci, sınavın başlamasına saniyeler kala salona alındı.

Hakkâri Lisesi Müdürü Mevlüt Yalçınyiğit, öğrencilere zihinlerinin açılması ve heyecanlarını yenmeleri için şeker ikram etti.

OKS öncesi gürültü denetimi

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, OKS sınavı öncesi, İstanbul Boğazı çevresindeki eğlence mekânlarında denetimlerde bulundu. ?Sonometre? adlı cihazla yapılan denetimlerde yönetmelikte belirlenen sınır değerlerin aşılmadığı anlaşıldı.

UZMANLAR YORUMLADI:

Son sınav kolay oldu

OKS'yi değerlendiren Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) uzmanları sınavın çok kolay olduğuna dikkat çekerek şu yorumu yaptı: ?Türkçe sorularının eski OKS'lere göre daha kolaydı. Sorular öğrencinin okuma ve anlama yeteneğini ölçen, soru kökü daha somut ifadelere dayanan bir testi. Matematik soruları geçmiş yıllara göre daha kolay ve daha çok şekillerden oluştu. Özellikle A kitapçığı 14. soru yeni müfredatı direkt yansıtan sorudur. Fen ve Teknoloji sorularının 10 tanesi deneye dayalı ve öğrencilerin çok kolay yanıtlayacağı sorulardan. A kitapçığı 9. soru kısmen daha zor bir soruydu. Geçmiş yıllara göre deney ağırlıklı ve şekillere dayana sorular öğrencilerin daha kolay yanıtlamasına yol açtı. Sosyal Bilgiler sorularının Tarih bölümü oldukça kolay, Coğrafya soruları kolay ancak grafiklere dayalı olarak soruldu. Sonuç olarak, sınav geçmişe göre daha kolay oldu. Bu da öğrencilerin daha çok soru yapmasına yol açtı.?

Milli Eğitim Bakanı veli olarak OKS'de

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in kızı Büşra Çelik de OKS'ye giren öğrenciler arasındaydı. Özel Samanyolu İlköğretim Okulu 8. sınıf öğrencisi Büşra Çelik, sınava Balgat'taki Çankaya Kılıçarslan Lisesi'nde girdi. Kızıyla birlikte okula girerek bir süre öğrencilerle konuşan Milli Eğitim Bakanı Çelik, sınav başlarken bakanlığa döndü. Sınav bitiminde yeninden okula gelen Çelik, üniversiteye giriş sınavı için YÖK ile çalıştıklarını ve yeni bir formül üzerinde durduklarını belirterek, ?Onun için şimdiden bir şey söylemeyeyim ama öğrencileri rahatlatacak bir sistem olacak? dedi. Büşra Çelik ise sınavının iyi geçtiğini ancak heyecanlandığını belirterek, soruları çözerken az da olsa zorlandığını söyledi.

Kitapçık dağıtımında hata

Erzurum 50. Yıl İlköğretim Okulu'nda sınava giren öğrencilere soru kitapçıkları yanlış dağıtıldı. Sınavın 20'nci dakikasında bu durumu fark eden gözetmenler, A ve B soru kitapcıklarının yanlış dağıtıldığını bildirerek herkesin önünde oturan arkadaşı ile kitapçıkları değiştirmesini istedi. Kitapçıkların doğru dağıtımının ardından cevap anahtarlarını silen öğrenciler yeni kitapçıklara göre soruları yanıtlamaya başladı. Bu nedenle sınavdan 20 dakika geç çıkan öğrencilerin durumu anlatmasıyla skandal ortaya çıktı. Okul yöneticileri açıklama yapmazken, Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri iddianın araştırıldığını belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber