Diyanet, kadın müftü yardımcısı atayacak

Haber Giriş : 23 Ekim 2004 00:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyanet İşleri Başkanlığı, tarihinde ilk kez kadınları müftü yardımcısı olarak atayacak. 15 kadro için sınav açan Diyanet, kadın müftü yardımcılarını ilk olarak metropol ilçelerde görevlendirecek.

Kadın müftü yardımcısı adaylarında ilahiyat mezunu olma şartı aranacak.

Diyanet, tarihinde ilk kez kadınların da müftü yardımcısı olmasına imkan tanımak için Diyanet İşleri Başkanlığı Sınav, Atama Nakil ve Görevde Yükselme Yönetmeliği'nde teknik değişikliğe gitti. Kadınların müftü yardımcısı olarak öncelikle nüfusu yoğun olan illerde atamalarının yapılmasını amaçlayan Diyanet, adaylarda belirli bir süre Diyanet'te çalışılmış olması ve İlahiyat Fakültesi mezunu olma şartlarını arayacak.

Kadınların müftü yardımcısı olabilmeleri için ayrıca yapılacak mülakatta başarılı olmaları gerekecek. Kadın müftü yardımcıları ilk etapta Ankara, İstanbul, İzmir başta olmak üzere nüfusu yoğun olan 15 büyük ilde görevlendirilecek. Sınava katılacak adaylarda, 4 yıllık dini yüksek öğrenim mezunu olmak, bayan olmak, halen görevli olmak kaydıyla başkanlık teşkilatında Kur'an kursu öğreticiliği veya üstü sayılan görevlerde veya ilahiyat fakültelerinde öğretim elamanı olarak beş yıl çalışmış olmak şartları aranacak.

Diyanet, sınav konularını da Kuran-ı Kerim, Arapça, tefsir, hadis, kelam, fıkıh, dini ve mesleki genel kültür, başkanlık ve devlet memurları ile ilgili mevzuat ve hitabet olarak belirledi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Sınav Atama Nakil ve Görevde Yükselme Yönetmeliği'ne göre, il müftü yardımcısı olabilmek için dört yıllık dini yüksek öğrenim yapmış olmak, vaizlik ve üstü sayılan görevlerde fiilen toplam beş yıl görev yapmış ve bu sürenin en az üç yılını fiilen ilçe müftüsü veya eğitim merkezi müdürü olarak geçirmiş olmak gerekiyor. Ancak, 2 Ağustos 2003 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, kadınlarda başkanlık teşkilatında veya İlahiyat fakülte/fakültelerinde yedi yıl görev yapmış olanlarda bu şart aranmayacak. Doğu ve Güneydoğu illerine atanacak kadın müftü yardımcılarına ilişkin yönetmelik değişikliği daha sonraki yıllarda buralarda çalışacak olan ve görev süreleri yeterli olmayan İlahiyat Fakültesi mezunları ile Kuran Kursu öğreticilerinin hizmet sürelerinde düzenlemeyi kapsayacak.

Türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber