Son 10 yılda kamu vakıflarınca kurulan ticari şirketlerin tamamı battı

Haber Giriş : 23 Ekim 2004 01:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meclis Komisyonu tarafından yapılan araştırmada son 10 yılda kamu vakıflarınca kurulan ticari şirketlerin tamamına yakınının battığı, vakıf gelirlerinin denetim dışı olduğu ve menfaat sağlamak için kullanıldığı tespiti yapıldı.

Meclis Kamu Vakıflarını Araştırma Komisyonu çalışmalarını tamamladı. Komisyon tarafından hazırlanan taslak raporda, ?kamudaki vakıf kavramının ortadan kaldırılması? önerildi.

Kamu Vakıfları Araştırma Komisyonu tarafından hazırlanan taslak raporun sonuç bölümünde ?Kamuda vakıf kavramının tamamen ortadan kalkması gerektiği? ifade ediliyor ve ?Kamu yararına kurulacak vakıflar sadece kanunla kurulsun? deniyor.

RAPORDAKİ ÖNERİ VE TESPİTLER:
Kamu vakıflarının son on yılda kurduğu ticari işletmelerin tamamına yakını battığı için kamu vakıfları ticari şirket kurmasın.
Belediye spor kulüplerinin dernek adı altında bağış toplamasına son verilsin.
Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nce vakıflara tahsis edilen kamu arazilerinin amacına uygun kullanıp kullanılmadığının tespiti için Mecliste ayrı bir araştırma komisyonu kurulsun.

1 YILDA 1 KATRİLYON 191 TRİLYONLUK GELİR

Raporda, 2003 yılında 641 kamu vakfında toplanan gelirin 1 katrilyon 191 trilyon liraya ulaştığı tespiti yer alıyor. Bunun ardından gelirlerin denetimi ve kullanımına ilişkin uyarılar sıralanıyor ve şöyle deniliyor:
?Vakıfların gelirleri bütçe ve Sayıştay denetimi dışındadır. Toplanan gelirler kişisel insiyatiflerle ve menfaat sağlamak amacıyla kullanılmaktadır. Ayrıca kamu vakıflarında gelir sağlamak amacıyla bağış adı altında usulsuz para toplanmaktadır.?
Raporda yeralan tespitlere göre Başbakanlık bünyesinde 72, Milli Eğitim Bakanlığı ile Çevre bakanlıklarında 86, İçişleri Bakanlığı bünyesinde ise 68 vakıf bulunuyor. YÖK'e bağlı üniversitelerdeki vakıf sayısı ise 137

NTVMSNBC

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber