İçli'nin sözleri Genel Kurulda gerginliğe neden oldu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Haziran 2008 20:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara - DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli'nin Anayasa Mahkemesinin verdiği kararı savunması, TBMM Genel Kurulunda gerginliğe neden oldu.

Genel Kurulda, AK Parti grup önerisinin aleyhinde söz alan İçli, İçtüzüğün amir hükümleri ve parlamentonun yasama olgusuyla oynanması durumunda AK Parti'lilerin başına çok iş geleceğini savundu.

Anayasa Mahkemesinin kararını açıklamasından sonra, Yüce Mahkeme aleyhinde akla gelmedik sözler söylendiğini ve hakaretler edildiğini ileri süren İçli, ""Bu Meclis her şeye kadir değildir. Meclisin uyması gereken kurallar var. Her şeyi yapacağınıza inanıyorsunuz" dedi. Bu sözlere AK Parti Bursa Milletvekili Altan Karapaşaoğlu sıra kapaklarına vurarak tepki gösterdi. Bazı milletvekilleri de oturdukları yerden İçli'ye laf attı.

"Her şeyi yapmaya kadirseniz, al bayrağı değiştirebilir misin? Türk Bayrağının rengini değiştirebilir misiniz? Milli takımın formasını değiştirebilir misiniz?" diyen İçli'ye, birleşimi yöneten TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, "Konuya gelin" diye uyarıda bulundu.

Anayasa Mahkemelerinin 2. Dünya Savaşı sonrasında dünya hukuk sisteminde yerini aldığını ifade eden İçli, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Yürütmenin faaliyetleri yargı tarafından denetleniyormuş. Yasamanın faaliyetleri Anayasa Mahkemesi tarafından denetleniyormuş" dediğini öne sürdü.

Bunun anayasanın amir hükmü olduğunu dile getiren İçli, "Başbakan, 'Peki, yargının faaliyetleri kim tarafından denetlenecek' diyor. Sayın Başbakan onu söylüyor. Hayretler içindeyim. Yargıyı denetlemek kimin haddine. Başbakan Anayasanın 6. maddesinin birinci maddesini okuyor. Egemenliğin kullanılması yalnızca Sayın Başbakan'a mı ait" dedi.

İçli, kendisine laf atan AK Parti İstanbul Milletvekili Halide İncekara'ya ise "Hanım milletvekilisin. Oradan laf atma" karşılığını verdi. İçli'nin bu sözlerini, CHP'li milletvekilleri alkışladı.

Bu arada AK Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, kürsüye doğru yürüdü. Özçelik'i bazı AK Parti'li milletvekilleri koluna girerek durdurdu. CHP ve DSP'li milletvekilleri de olası bir müdahaleyi önlemek için kürsü önünde beklediler. Başkanvekili Mumcu, tartışmaların devam etmesi üzerine birleşime ara verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber