Akdağ: Türkiye'de bin kişiye ortalama 1.4 doktor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Haziran 2008 16:21, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

- Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'de bin kişiye ortalama 1.4 doktor düştüğünü belirterek, Tıp Fakültesi mezunlarının veya uzmanlık ve yan dal uzmanlık eğitimlerini tamamlayanların işsiz kalmalarının söz konusu olmadığını söyledi.

CHP Adana Milletvekili Nevin Gaye Erbetur, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından cevaplanması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği yazılı soru önergesinde, Türkiye'de bulunan doktor açığı, bu açılığı kapatmak için yürütülen istihdam politikası ve hükümetin bu konuda bir eylem planına sahip olup olmadığına ilişkin sorular yöneltti. Erbatur'un soru önergesine cevap veren Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu gereğince Tıp Fakültesi dekanlıkları ve Eğitim Hastaneleri baştabipliklerinin, mezun olan veya uzmanlık ve yan dal uzmanlık öğrenimini tamamlayan tabip ve uzman tabiplerin isim ve adreslerini 15 gün içinde Sağlık Bakanlığı'na bildirmekle yükümlü olduklarını belirtti. Diploma ve uzmanlık belgelerinin Sağlık Bakanlığı tarafından tescil edilmesini takiben en geç 2 ay içinde devlet hizmeti yükümlüsü olan personelin, tebligat yerine geçen www.personelsa?lik.gov.tr adresli resmi internet adresinden atama yerleri ve atama işlemine

ilişkin süreci takip ederek, mecburi hizmetini tamamlayacağı ilde görevine başlatıldığını kaydeden Akdağ, herhangi bir hekimin bu süreçte işsiz kalması gibi bir durumun söz konusu olmadığını vurguladı.

Hekim başına düşen nüfus açısından Türkiye'nin Dünya Sağlık Örgütü Avrupa bölgesinde yer alan 53 ülke içinde 52. sırada olduğunu açıklayan Akdağ, Türkiye'de bin kişiye ortalama 1.4 hekim düştüğünü belirtti. Bu rakamın İsviçre'nin 1960 yılı rakamıyla aynı olduğunu kaydeden Akdağ, Dünya Sağlık Örgütü Avrupa bölgesi dikkate alındığında sahip olduğu nüfusa göre her yıl tıp fakültelerinden 14 bin 500 mezun vermesi gereken Türkiye'nin yılda yaklaşık 4 bin 500 mezun verdiğini açıkladı. Akdağ, "Doktor açığını giderebilmek için Tıp Fakülteleri'nin kontenjanlarının artırılması, yeni açılan Tıp Fakülteleri'nin hızla canlandırılması, yurt dışına tıp öğrenimi için öğrenci gönderilmesi ve yabancı uyruklu doktor çalıştırılabilmesi imkanının sağlanması düşünülmektedir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber