Başörtüsü, mezuniyet töreninde de yasak

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Haziran 2008 12:34, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Şanlıurfa'daki Harran Üniversitesi'nin (HRÜ) bu yıl açık alanda yapılan ve aralarında derece yapan başörtülü öğrenciler mezuniyet törenine alınmadı.

Aileleriyle mezuniyet sevincini yaşamak isteyen öğrenciler arkadaşlarının seranomiden geçişini gözyaşlarıyla izlerken, mezun olan diğer arkadaşları ise geçit töreninden sonra onları teselli etti.

Harran Üniversitesi'nde (HRÜ) 2008-2009 eğitim ve öğretim yılını başarıyla tamamlayan 2 bin 407 öğrenci için mezuniyet töreni düzenlendi.

Osmanbey Yerleşkesi'nde düzenlenen törene Şanlıurfa Vali Vekili Abdülmuttalip Akdemir, Şanlıurfa Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Fatih Zencirci, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu, Adıyaman Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Abuzer Yücel, öğretim görevlileri, öğrenciler ile aileleri katıldı.

Açık alanda düzenlenen mezuniyet töreni öncesinde cüppe giyip kep takan öğrenciler tören alanında protokolün bulunduğu yerden tören geçişi yaptı. Tören geçişine alınmayan başörtülü öğrenciler arkadaşlarını kenardan izledi.

Bazı öğrencilerin birbirilerine sarılarak gözyaşı döktüğü ve kendilerini tebrik ettiği görüldü. Tören sonrasında ise törene katılan diğer arkadaşları da başörtülü öğrencilerin yanına gelerek onları teselli etti.

Törende konuşan Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu, 2008-2009 eğitim ve öğretim yılında üniversiteye bağlı fakülte ve yüksek okullardan 2 bin 407 öğrencinin mezun olduğunu kaydederek, Türkiye'de, üniversiteler arasındaki yarışın ulusal niteliklerin korunup, güçlendirilerek, uluslararası alanda geçme yarışı olduğunu söyledi.

Öğrencilere hayatlarında başarılar dileyen Mutlu, "Onlarla yan yana, omuz omuza attığımız her adımda sevgiyi, saygıyı, hoşgörüyü, güven içerisinde yaşamayı ve doğru yorumlamayı aktarmaya çalışıyoruz. Bizler gençlerimizi Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi, 'Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür' nesiller olarak topluma kazandırmaya çalışıyoruz'' diye konuştu.

Daha sonra mezun öğrenciler adına konuşmalar yapıldı. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olan öğrenciler ise toplu halde meslek andı içti. Tören, öğrencilerin hep birlikte havaya keplerini atmasıyla son buldu.

İlahiyat Fakültesi bölüm birincisi Veziha Ercan'ın başörtüsüyle diplomasını alamayacağı gerekçesiyle mezuniyet törenini protesto edip gelmediği iddia edildi. Aynı şekilde İlahiyat Üniversitesi'nden mezun olan bazı öğrencilerin de gelmediği görüldü. Törene gelmeyen öğrencilerin ailevi sebepleri öne sürüldü.

HRÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zuhal Karahan Kara, diploma töreni öncesinde dereceye giren başörtülü öğrencilerin yanına gelerek peruk takmaları halinde tören alınına alınabileceğini söyledi. Kara, aksi halde derece yaptığı halde peruk takmayanların diploma almaya çağrılmayacağını belirtti.

Rektör Yardımcısı Kara'nın bu teklifine ise sadece okul ikincisi ve Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümünden mezun olan Rabia Cihangir verdi. Başörtüsünün üzerine peruk takan Cihangir'e diplomasını HRÜ Prof. Dr. İbrahim Mutlu verdi. Bu teklife tepki gösteren bazı öğrenci velileri ise "Açık alanda olmasına rağmen çocuklarımızın başörtüsüyle mezuniyet törenine alınmamasına anlam veremiyoruz. Kızlarımız okulda zaten başörtüsünü çıkarıyorlar. Burası kamusal alan da değil ve açık havada yapılıyor. Neden böyle bir uygulama yapılıyor. Diploma almak çok önemli değil varsın o diploma onların olsun." dedi.

Cüppe giyen ve başörtü üzerine kep takan öğrenciler ise "Bize daha önce söyleselerdi bu kadar hazırlık yapmazdık. Açık alanda olduğu için kılık kıyafet konusunda serbest olunacağını söylediler. Şimdi de böyle bir karar alıyorlar. Bize haksızlık yapılıyor üzgünüz, sevincimiz yarıda kaldı." dedi.

Başörtülü öğrencilerin tören geçişi ve diploma törenine alınmadığı mezuniyet töreninde ise arkadaşları onları teselli etti.

Başörtülü arkadaşlarına destek veren diğer bölümdeki arkadaşları, insanların inançlarına saygı gösterilmesini ve açık alanda olmasına rağmen böyle bir kısıtlamanın getirilmesine tepki gösterdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber