Polis depresyonda...

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 16 Haziran 2008 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Polise yapılan 'stres ve depresyon' anketinden ilginç sonuçlar çıktı.

138'i bayan 2 bin 347 polisin katıldığı ankette erkeklerin yüzde 18'inin kadınların ise yüzde 23'ünün ?psikolojik? rahatsızlık yaşadığı ortaya çıktı. 173 poliste ise insanları intihara bile sürükleyen ?majör depresif? bozukluk bulguları görüldü.Çalışma koşullarının ağırlığı ve stres polislerin "depresyona" girmesine neden oldu. Kocaeli Emniyet Müdürlüğü Rehberlik ve Danışma Büro Amirliği merkez ve ilçelerde görevli polislere "kısa sağlık anketi" yaptı. Ankete 138'i bayan, 2 bin 209'u erkek olmak üzere toplam 2 bin 347 polis katıldı.

Anket sonuçları ise polislerin "depresyonda" olduğunu ortaya koydu.Strese dayalı olarak erkek polislerin yüzde 18'inin kadın polislerin ise yüzde 23'ünün "psikolojik" rahatsız oldukları ortaya çıktı. Kocaeli Emniyet Müdürlüğü anket sonuçları üzerine polislere "stresle başa çıkma beceresi" yönünde rehberlik ve danışma hizmeti vermeye başladı. Seminerler ve terapiler ile polislerin yaşadığı psikolojik sorunların aşılması hedefleniyor. Acilen tedaviye alınmalı Sağlık anketinde 159 erkek polis ile 14 bayan poliste insanları "intihara" bile sürükleyen "majör depresif" bozukluk bulguları görüldü.

Majör depresif bozukluk görülen erkek polislerin oranı yüzde 7.2 kadın polislerin oranı ise yüzde 10.1 gerçekleşti. Psikiyatri uzmanları, "Bu durum depresyon içinde ciddi derecede psikotik bulguların olması anlamına gelir. Majör depresyon geçiren kişilerin gerçek hayatla bağı kopar ve intihara kalkışabilir. Majör depresif teşhisi konulan kişiler ivedilikle tedavi altına alınmalıdır" uyarısında bulundu.

Minördepresif ikinci sırada Anket sonuçlarına göre, 156'sı erkek, 9'u kadın olmak üzere toplam 165 poliste "minör depresif" bozukluk görüldü. Polislerin yüzde 7'sinde görülen minör depresyonda ağır çalışma koşulları ve stresin önemli etkisi olduğu tahmin ediliyor. Minör depresif bozukluk; hafif depresyon hali olarak açıklanıyor. İşlerin yolunda gitmediğini düşünen hastalarda üzüntü ve ağlama gibi belirtilere sık rastlanıyor.

Sürekli ağrı şikayeti yaşanıyor Emniyet Genel Müdürlüğü'ne de gönderilen anket sonuçlarına göre; 144 erkek polis (yüzde 6.5) ile 21 bayan poliste (yüzde 15.2) "somatoform bozukluk" bulguları tespit edildi. Kadronun yüzde 7'sini oluşturan 165 poliste görülen somatoform bozukluğun stresten kaynaklandığı tahmin ediliyor. Somatoform bozukluk; psikolojik sıkıntının organlara yönelik hali olarak biliniyor. Psikolojik sıkıntı yaşayan kişiler oturup ağlamıyor, ancak "kalbim çok çarpıyor", "başımdaki ağrı parmak uçlarına kadar etkiliyor" gibi şikayetlere neden oluyor. Bu tarz hastalar çeşitli organlarında sürekli ağrı hali hissediyor.

3 ASAMALI EĞiTiM VERiLDi

Anket sonuçları üzerine Kocaeli Emniyet Müdürlüğü, stres ve depresyon konusunda polislere 3 aşamalı eğitim semineri düzenledi. Birinci aşamada; emniyetin doktoru emniyet müdürü, müdür yardımcıları, şube müdürleri, birim amirleri, komiser, başkomiserler, polislere, "Stres ve başa çıkma yolları, depresyon ile Rehberlik ve Danışma Büro Amirliği'nin faaliyetleri" ile ilgili seminer verdi.

İkinci aşamada; merkez teşkilatı ile ilçelerde görevli polislere Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Bülent Coşkun tarafından "Stres, depresyon, aile içi çatışma ve anksiyete" konulu seminer verildi. Projenin üçüncü aşamasında ise; Körfez İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde görevli 172 amir, polis memuru, GİH kadrosundaki sivil memur, çarşı ve mahalle bekçileri ile teknisyen yardımcısına Rehberlik ve Danışma Büro Amirliği'nin görüşme odasında 10'ar kişilik gruplar halinde rehberlik hizmeti verildi.

PANiK SENDROMU DA VAR

Ankete göre, 35'i erkek (yüzde 1,6), 4'ü bayan (yüzde 2,9) toplam 39 poliste (personelin yüzde 1.6'sında) "panik sendromu" bulguları görüldü. Panik sendromu; belli konularda korkuya kapılmak, sıkıntıya düştüğünü hissederek hemen bulunduğu ortamdan kaçmak gibi panik hali olarak biliniyor. Sağlık anketinde bin 818 erkek, 107 bayan olmak üzere bin 925 poliste (yüzde 82.1) ise normal bulgular tespit edildi.

Kamil ELİBOL/ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber