Rektör Ören, yargı kararını yok saydı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 18 Haziran 2008 08:14, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Durul Ören, profesörlük unvanı mahkeme tarafından usulsüz bulunarak iptal edilen Doç. Dr. Haluk Çeçen'i tekrar profesör olarak atadı. Yeniden atama, mahkemenin iptal kararı verdiği gün yapılınca, üniversite camiasında 'Rektör yargıya meydan okuyor' şeklinde yorumlandı.

Ataması yapılan Çeçen'in diğer adayların aksine Akademik Değerlendirme Kurulu'ndan da muaf tutulduğu belirlendi. Rektör Ören, Muğla Üniversitesi Rektörü Şener Oktik'in oğlunu ÖSS'yi kazanamamasına rağmen usulsüz biçimde üniversitede Mimarlık Fakültesi'ne de kaydettirmişti.

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Yapı İşletmesi Anabilim Dalı için açılan profesörlük kadrosuna o dönemde Ant Yapı'nın Moskova'daki rezidans inşaatının koordinatörü Haluk Çeçen başvurdu. Üniversite yönetim kurulu, Çeçen'in kadroya atamasını uygun buldu. Şimdiye kadar hiçbir devlet memuriyetinde bulunmayan Çeçen için atama işlemleri başlatıldı. Ancak, ilk defa açıktan atanacak olan devlet memurundan istenecek belgeler talep edildiğinde bazı eksiklikler tespit edildi. Yüksek lisans ve doktora öğrenimini ABD'de yapan Çeçen, yurtdışında aldığı master derecelerinin Türkiye'de geçerliliği için istenen denklik belgesini vermedi. Bu durum Personel Daire Başkanlığı tarafından rektörlüğe ve Haluk Çeçen'e bildirildi.

Doç. Dr. Çeçen'in ataması, YÖK Kanunu'nun 22. maddesinde düzenlenen 5 yıl aynı bilim alanında görev yapmayan kimselerin atamalarının yapılamayacağı hükmüne de uymuyordu. Diğer öğretim üyeleri Akademik Değerlendirme Kurulu'na (ADEK) sokulup eserleri incelenirken, üniversite yönetim kurulu, Çeçen'e üniversitede acil ihtiyaç olduğu gerekçesiyle, ADEK'ten muaf tutulması için karar çıkardı. Rektör Durul Ören'in birim yöneticilerine sözlü talimatı üzerine, bütün eksikliklere rağmen atama yapıldı. Ancak aynı kadroya başvurulduğu halde ataması yapılmayan Doç. Dr. Çaykun Alpaslan, atamanın usulsüz olduğu iddiasıyla idare mahkemesine başvurdu. İstanbul 4. İdare Mahkemesi, başvuruyu haklı bularak atama kararını iptal etti. Mahkeme kararı gereği Haluk Çeçen'in atamasını iptal etmek zorunda kalan üniversite yönetimi, 3 Nisan 2008'de aldığı iptal kararının ardından aynı gün Çeçen'i yeniden profesör olarak atadı. Üstelik atama, eski jüri raporları dikkate alınarak gerçekleştirildi. Hakkının yendiğini söyleyen Doç. Dr. Alpaslan, bu işlemin iptali için de idare mahkemesine başvururken diğer taraftan Rektör Ören hakkında görevini kötüye kullandığı gerekçesiyle cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulundu.

Melik Duvaklı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber