Sosyal sigortalar yasası Anayasa Mahkemesi'nde

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Haziran 2008 13:09, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

CHP, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 15 maddesinin bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.
CHP Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, 5754 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un bazı maddelerinin iptali ve iptal davası sonuçlanıncaya kadar yürürlüğünün durdurulması istemiyle Yüksek Mahkeme'ye başvuruda bulundu.

Anayasa Mahkemesi'nden çıkışta gazetecilere açıklama yapan Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı her konuşmada, "Biz bütün çocuklara sosyal güvenlik getirecektik. CHP, bunu Anayasa Mahkemesi'ne götürdü ve iptal edildi" şeklinde ifadeler kullandığını ifade ederek, bunun tümüyle gerçek dışı olduğunu söyledi.

Kılıçdaroğlu, CHP'nin söz konusu kanunun bütün çocuklara sağlık güvencesi getiren maddesini ne şimdi ne bundan önce hiçbir şekilde Anayasa Mahkemesi'ne taşımadığını kaydetti.

Anayasa Mahkemesi'nin daha önce 5510 sayılı yasanın 25 maddesini iptal ettiğini anımsatarak, bu kararın ardından parlamentoda yasanın 96 maddesinde değişiklik yapıldığını, yasaya 10 geçici yeni madde eklendiğini bildirdi. Kılıçdaroğlu, "Bu da daha önce AKP'nin hazırladığı yasanın ne kadar gayri ciddi ve ne kadar sosyal devlet ilkesine aykırı olduğunu gösteriyor" diye konuştu.

Gazetecilerin soruları üzerine Kılıçdaroğlu, kanunun iptali ve yürürlüğünün durdurulmasını istedikleri bölümlerin emeklilerin hakları, emeklilere milli gelir artışından pay verilmemesi, sağlık yardımlarına bazı kısıtlamalar getirilmesi gibi hükümleri içerdiğini anlattı. Gazetecilerin de aralarında yer aldığı bazı meslek kollarının yıpranma tazminatı alacağının kaldırılmasına yönelik düzenlemeyle ilgili bir başvuruları olmadığının belirtilmesi üzerine Kılıçdaroğlu, buna ilişkin kanunda herhangi bir madde olmadığı için getiremediklerini söyledi. Kılıçdaroğlu, "Eğer bir düzenleme yapılabilseydi düzenlemedeki haksızlığı buraya taşıyabilirdik. Olmayan bir maddeyi Anayasa Mahkemesi'ne götürmek gibi bir yetkimiz maalesef yok" dedi.


Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber