İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Boşanan ev kadınına mal verilecek mi?

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 23 Haziran 2008 08:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Kadınlar modern köle sayılamaz POLİTİKA

Yeni Medeni Kanun'da ?yeni yaklaşım' ile ?eski alışkanlık' çatışması yaşanıyor. Aile Mahkemesi ?boşanan ev kadınına mal verilmez' diyen Yargıtay'a ?kadın modern köle mi' sorusuyla direndi

AVRUPA'DAN da ileri' diye nitelenen ve evlilikte edinilen malların ortak mülkiyet sayılmasını öngören yeni Medeni Kanun'daki ?mal paylaşımı' davalarında ?yeni yaklaşım' ile ?eski alışkanlık' çatışması yaşanıyor. Bunun son örneği, Ankara 5. Aile Mahkemesi ile Yargıtay 13. Dairesi arasında yaşandı. Dava konusu olay şöyle gelişti:

1989'da eşi M.A ile evlenen F.A, hem ev işlerini yaptı hem de süs eşyası satarak aileye katkı sağladı. Ancak başlayan geçimsizlik, 2003'te boşanmayla sonuçlandı. F.A, evlilikte alınan ev ve arabadan pay istedi. Ankara 5. Aile Mahkemesi, ev ve arabanın yarı değeri olan 8 bin 600 YTL'nin F.A.'ya ödenmesine karar verdi. M.A, ?Eşimin katkısı iki bileziğini bozdurmaktan ibaret' diyerek itiraz etti. Temyizi görüşen Yargıtay, ?Ev kadınının yemek ve temizlik gibi işleri yapması, çocukları bakması katkı sayılamaz' diyerek kararı bozdu.

BU YORUM TARZI HUKUKİ MİDİR?

Kararında direnen yerel mahkeme ise Medeni Kanun'un yenilenme gerekçesini hatırlatarak, şöyle dedi: ?Ev hanımı evin işlerini yapan çocuklarına bakan erkeğin cinsel ihtiyaçlarını karşılayan boşanıncaya kadın boğaz tokluğuna yaşayan modern bir köle olarak düşünebilir miyiz? Çalışmayan kadın, kazanımlar yapılırken birçok sıkıntıya katlanmakta, bir akşam olsun dışarıda yemek yiyememektedir. Katkıyı sadece iki bilezik bozdurmak olarak nasıl sınırlayacağız, kadının kendisine en ucuz giyimi alması iki bilezikten daha çok katkı değil midir? 30 yıllık evlilikten sonra hiçbir mal varlığı olmaksızın kapı önüne koyan bir yorum tarzı ne kadar hukukidir.' Davada son sözü Yargıtay Hukuk Genel Kurulu söyleyecek.

LÜTFİ KAPLAN / NEŞE SARIDOĞAN / ANKARA

Ev işinin değeri hesaplanamaz

DEVLET Bakanı Nimet Çubukçu, 2001'de yapılan Yeni Medeni Kanun'la mal paylaşımı konusunun düzenlendiğini hatırlattı. Çubukçu, ?Medeni Kanun'la evliliklerdeki mal paylaşımı problemini büyük ölçüde çözdük. Kadınlar evlilikte edinilen malların yarısına bu yasayla sahip olabilmekte. Çalışmayan kadınların boşandıktan sonra talep ettikleri tazminat miktarında ve nafakada ev içi üretimlerinin veya tüketimlerinin değeri hesaplanmaz. Böyle bir anlayışla karar verilemez. Ev kadınının evlilik boyunca aile içi üretime veya tüketime katkısı bir değer olarak tespit edilemez. Kadın hakları açısından da hukuken de bu böyledir. Hákimlerin kadını koruyan hükümlere göre hareket etmesi gerekir. Çünkü, hukuk zayıfı korur' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber