AB tarafından yeniden 'denetlenen ülke' oluyoruz

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 25 Haziran 2008 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AKPM ?önizleme' için karar tasarısı hazırladı

AKPM, AK Parti'yi kapatma davasından sonra AB ile üyelik müzakerelerini başlamasında etkili olan Türkiye'nin ?İzleme-denetleme' sürecinden çıkarılması kararını yeniden görüşecek. Taslak kararda ön inceleme öneriliyor

SAADET ORUÇ

AK Parti' ye kapatma davası açılmasından sonra Türkiye'yi gündemine alan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) yarın Türkiye'nin ön izleme sürecine alınmasını öngören bir karar tasarısını oylayacak. Belçikalı üye Luc Van den Brande'nin hazırladığı ?Türkiye'de demokratik kurumların işleyişi' rapor taslağı ve karar tasarısında, AKPM'nin izleme komitesinden, Türkiye'deki anayasa hazırlama çalışması süreci ile devlet kurumlarının demokratik işleyişinin yakından izlenmesi isteniyor ve Türkiye ile izleme süreci sonrası diyaloğun yoğunlaştırması çağrısında bulunuluyor.

DAVADAN ENDİŞE DUYUYORUZ

AK PARTİ'YE açılan kapatma davasına geniş bir biçimde atıfta bulunulan taslakta, ?Sonucu ne olursa olsun, iktidar partisi ile başbakan ve cumhurbaşkanı hakkında açılan davadan endişe duyulduğu ifade ediliyor ve bu davanın ülkenin siyasi istikrarını etkileyeceği' görüşüne yer veriliyor. Kapatma kararının çıkması durumunda ?Türkiye'nin yeniden denetime alınmasının ciddi bir şekilde değerlendirileceği' belirtiliyor.

TEMELİ ÖZGÜRLÜKLER OLMALI

TASARIDA Türkiye'deki bütün devlet kurumlarına, ?birbirlerinin yetki alanına saygı göstermeleri ve Türkiye'nin daha modern demokrasiye kavuşması için reform çabalarına katılmaları' çağrısında bulunuluyor. Hükümetten yeni anayasa çalışmalarında Venedik Komisyonu'yla yakın işbirliğine girmesi istenen tasarıda, temel hak ve özgürlüklerle insan haklarının korunmasının yeni anayasanın ana merkezini oluşturması isteniyor. Tasarıda, Türkiye'de parti kapatmalarının yasal dayanakları konusunda anayasada reform yapılmasının gerekli olduğu görüşü de dile getiriliyor.

MAHKEMEYE VENEDİK'İ HATIRLATTI

AVRUPA İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) ?parti kapatmanın gerçekten çok ciddi hallerde düşünülmesi gereken bir çare olarak görülmesi' yolunda verdiği görüşe de atıfta bulunuyor. Taslakta, Anayasa Mahkemesi üzerinde hiçbir baskı oluşturulmaması çağrısında bulunulurken, mahkemenin Avrupa standartlarına uygun karar vereceği inancı içinde olduğu vurgulanıyor.

TÜRKİYE'DE AB'YE GÜVEN ARTTI

ÖTE yandan AB'nin Eurobarometre bahar araştırması, son 6 ayda Türkiye'de AB'ye güvenin yüzde 25'ten yüzde 31'e çıktığını ortaya koydu. Eurobarometre'nin 29 Mart-6 Nisan tarihleri arasında Türkiye'de bin 3 kişiyle görüşerek gerçekleştirdiği araştırma, ?AB üyeliğinin ülkeleri için faydalı olduğunu' düşünenlerin oranı bir önceki araştırmaya göre (son 6 ayda) yüzde 53'ten yüzde 58'e çıktı. Araştırma Türkiye'de AB üyeliğine verilen desteğin ise son 6 ayda değişmeyerek yüzde 49'da kaldığını ortaya koydu.

2004'te izleme SON BULMUŞTU

AKPM, 2004 yılında Türkiye'ye uygulanan izleme sürecinin kapatılmasını kararlaştırmıştı. Denetim süreci, daha çok Avrupa Konseyine yeni üye olmuş ve insan hakları alanında eksikleri bulunan ülkeler için uygulanan bir mekanizma...

Türkiye üzerindeki izleme sürecinin 2004 yılında kalkması, Türkiye'nin AB ile tam üyelik müzakerelerinin başlamasında önemli rol oynamıştı.İzleme smürecinin yeniden başlamasının AB üyelik sürecinde olumsuz etkisi olacağı belirtiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber