Baykal, eleştirileceği için Sosyalist Enternasyonal'e gidemiyor

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 26 Haziran 2008 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Alman sosyal demokratların başı çektiği grup Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcısı Deniz Baykal'a istifa çağrısı yapılmasını istiyor

ZİHNİ ERDEM

ANKARA - CHP ile Avrupalı bazı sosyal demokrat ve sösyalist partiler arasındaki gerginlik Sosyalist Erternasyonal toplantısı öncesinde doruğa çıktı. Alman Sosyal Demokratların öncülük ettiği bir grubun CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın da katılmayı planladığı Yunanistan'daki Sosyalist Enternasyonal toplantısı öncesinde, Baykal'a Enternasyonaldeki Başkan Yardımcılığı görevinden istifa çağrısı yapılmasını, CHP'nin de uyarılmasını tartışmaya açtığı öğrenildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen'in toplantı öncesinde Enternasyonal Başkanı Yorgo Papandreu ile görüşüp Türkiye'ye döndüğü, Baykal'ın da "Sosyal demokratlığımızı ölçemezsiniz, toplantıya katılmam" diye Enternasyonale rest çektiği ve CHP ile Sosyalist Enternasyonal (SE) arasında iplerin kopma noktasına geldiği bildirildi.

SE Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Baykal'ın 30 Haziran-2 Temmuz arasında yapılacak toplantıya gideceği günler öncesinden basına duyurulmuştu. Ancak toplantıya kısa bir süre kalmasına rağmen Baykal'ın programı netleştirilmedi. Bunun nedeni dün ortaya çıktı.

Edinilen bilgilere göre Baykal, Almanya, Fransa ve İsveç sosyaldemokrat ve sosyalist partilerinin Atina toplantısında "Sosyal demokrat olmadığı için" Baykal'ın istifasını, CHP'nin uyarılmasını isteyeceklerini öğrendi. CHP'ye yönelik böyle bir girişimi önlemek için harekete geçen Baykal, Onur Öymen'i Papandreu ile görüşüp tavrını öğrenmek için Atina'ya gönderdi.

"Baskı ve tehdidi kabul etmiyoruz"

Papandreu'dan CHP'ye yönelik böyle bir girişimin engellenmesini isteyen Baykal şu mesajı gönderdi: "Bizim içeride yürüttüğümüz politikalarımıza bu denli karışılması doğru değil. Bu kadar baskı ve tehdidi kabul etmiyoruz. Söz ve eylemlerimizi sosyal demokrasi karşıtıymış gibi göstermek büyük haksızlık. Böyle bir şey olması halinde Atina toplantısına katılmamız sözkonusu olamaz."

"Kimseye hesap vermeyiz"

Öymen konu ile ilgili sorular üzerine, "İsteyen istediği önergeyi verebilir. Parti olarak bizim yaptığımız yanlış bir şey yok. Türkiye'de laikliği ve demokrasiyi savunuyoruz. Yanlış anlaşılmalar nedeniyle gelecek eleştirilere anında yanıt veririz. Kimseye hesap vermek zorunda değiliz" dedi.

"AKP ilişkileri bozmak için kulis yaptı"

Öymen şöyle konuştu: "Sosyalist Enternasyonal ile ilişkilerimizi bozmak için AKP'nin kulis yürüttüğünü biliyoruz. İç politikayı yurt dışına taşıyorlar. 'Türkiye-AB ilişkilerini bozan CHP' diyorlar. Avrupa'ya gidip 'bunlar sosyal demokrat değil' diyorlar. İstiyorlar ki CHP'nin başı belaya girsin. Halbuki bizim sosyal demokrat partilerle ne gibi sorunumuz olabilir. Bizim sıkıntımız bazı sosyal demokrat partilerin tutumlarından kaynaklanıyor. Kimi 'Ermeni soykırımı', kimi 'Kıbrıs' diyor. Türkiye'nin çıkarları dışında görüş bildiriyorlar. Biz bunları kabul edemeyiz.

Sosyalist Enternasyonal bizi niye uyarsın ki?. Uyarmaları için ne suç işlemişiz. Parti derdimiz yok, ülke derdimiz var. Sosyalis Enternasyonal ilkelerinden mi ayrılmışız. Böyle bir şey olacağını tahmin etmiyorum? Olursa anında en sert bir biçimde yanıtı verilir."

Haberi önce AKP'li Fırat vermişti

AKP'li Dengir Fırat, Atatürk devrimlerini için "Türk toplumuna travma yaşatıldı" dediği ünlü New York Times röportajından sonra yaptığı basın toplantısında CHP'lilerin istifa çağrılarına yanıt verirken, "Onu gidip başkan yardımcılığı görevini yürütmekte oldukları sosyalist enternasyonelle görüşmelerinde ben fayda görüyorum. Acaba o zaman sosyalist enternasyonalden atılmadan önce istifayı düşünebiliyorlar mı? CHP'ye de temel sorum bu" demişti.

Uras: Atıp atmamayı düşünüyorlar

ÖDP Genel başkanı Ufuk Uras dün TBMM'deki basın toplantısında bir gazetecinin "CHP'nin sosyalist enternasyonelden çıkarılması gündemde, bu konuda ne düşünüyorsunuz?" sorusuna, "Orada konuştuğum Avrupalı sosyalistlerde 'hiç değilse böyle kontrol ediyoruz enternasyonelden çıkarırsak nereye varır kestiremeyiz' kaygısını hissettim" yanıtını verdi.

MYK da netleştiremedi

Baykal'ın toplantıya katılıp katılmaması MYK toplantısında da netleştirilemedi. Baykal ve CHP kurmaylarının Enternasyonal'ın tavrını görmek için Cumartesi gününe kadar beklemeyi kararlaştırdıkları açıklanırken, MYK sözcüsü Mustafa Özyürek, "Son karar Cumartesi verilecek" dedi.

Öymen MYK toplantısından sonra şunları söyledi:

"Bize göre bir sorun yok ama, AKP'nin telkinleriyle Türkiye'nin çıkarlarına uymayan kimi açıklamalar, değerlendirmeler var. Biz bunlar karşısında SE'nin tavrını görmek istiyoruz. Bu nedenle bize bir-iki gün daha lazım. Sosyal demokratız diye o partilerin Kıbrıs, AB ve Ermeni meselesindeki yaklaşımlarını ve Türkiye'nin bağımsız yargısına, üniter bütünlüğüne yönelik eleştirilerini görmezden gelemeyiz. Biz yurtdışında hükümeti eleştirmiyoruz ama AKP bizim Sosyalist Enternasyonal'da ne konuştuğumuzla ilgileniyor. Size ne Sosyalist Enternasyonal'den? Kendileri batarken CHP'nin de sıkıntı yaşamasını istiyorlar. Bu kabul edilemez."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber