İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

750 komiser AİHM'e başvurmaya hazırlanıyor

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Haziran 2008 13:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Daha çok işkence mağdurlarının hakkını almak için müracaat ettiği Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) kapısını bu defa tam 750 polis çalmaya hazırlanıyor. Anayasa Mahkemesi'nin 750 komiserin emniyet müdürü olma yolunu kapatan kanun maddesini iptal etmesine karşın Danıştay freni sürünce emniyet müdürü olmayı hakettiklerini savunan 750 polis AİHM'e başvurma kararı aldı. 4 yıllık fakülte mezunu 750 polis memuru 2001 yılında Emniyet Genel Müdürlüğü'nün (EGM) açmış olduğu komiser yardımcılığı sınavı ve ardından kursuna girdi. Memurlar, sınavı kazanarak 'A grubu emniyet amiri' olarak Emniyet Müdürlüğüne kadar yükselme hakkı kazandı. Ancak komiser yardımcıları 'kurs devam ederken' çıkan bir kanunla sadece başkomiserliğe yükselme hakkı bulunan B grubu emniyet amiri statüsüne sokuldu ve müdür olma hakları ellerinden alındı. Kararı kabul etmeyen 2001 dönemi komiser yardımcıları önce EGM'ye yazı yazarak hangi statüde olduklarını sordu. EGM, 'B grubundasınız' yanıtını verince polis memurları yasal yollara başvurarak haklarını aramaya koyuldu.

Anayasa Mahkemesi sevindirdi

750 komiserin 450'si Türkiye'nin çeşitli idare mahkemelerine yasanın yürürlükten kaldırılması yönünde dava açtı. Komiserler gerekçe olarak, 'kanun maddesinin kurs görürken değişmesini, kanunların geriye yürütülemeyeceği' nedenleri ileri sürdüler. Konya 1. İdare Mahkemesi ile Ordu İdare Mahkemesi rütbeli polisleri haklı bularak kanun maddesinin Anayasa aykırı olduğunu savunarak konuyu Anayasa Mahkemesi'ne götürdü. Yüksek Mahkeme konuyla ilgili yaptığı incelemede başvuran komiserleri sevindirecek bir karara imza attı. Böylece 3201 sayılı kanunda değişikliğe gidilerek 2001 yılı komiser yardımcılığı kursunu bitiren memurlara emniyet müdürlüğü yolu açıldı.

Danıştay'dan döndü

Karar 2008'in Nisan ayında resmi gazetede yer alarak yürürlüğe girdi. Davayı kazanan 450 komiser yardımcısının durumu, diğer 300 polisi de olumlu yönde etkiledi. Emniyet Müdürü olma hayali kuran komiserlere Danıştay'dan ise kötü haber geldi. Danıştay 12. Daire'sipolis komiserlerinin B grubu polis amiri statüsünden A grubuna geçmelerine yönelik düzenlemeyi dikkate almadı. Daire, gerekçe olarak, 'Yüksek Mahkeme, bu karardaki gerekçesinde polislerin B grubundan A grubu polis amirliğine geçişleri için bir gerekçe göstermemiştir.' ifadesini kullandı.

Dünyada bir ilk

Danıştay'ın kararıyla birlikte komiserler için dava süreci yeniden başladı. Polis şefleri şimdi Danıştay'a karar düzeltme için başvuruda bulunmaya hazırlanıyor. Eğer Danıştay kararında değişikliğe gitmezse komiserler konuyu AİHM'e götürecek. Radikal'in sorularını yanıtlayan polislerin avukatlarından Serkan Güçlü, "Danıştay eğer polisler hakkında olumsuz karar verir ve konu AİHM'e taşınırsa dava en az bir buçuk yıl sürer. AİHM'in polisler lehine karar vermesi durumunda Türkiye'yi 750 polisin mahkeme giderleri ve olası tazminatlar bekliyor. Bu miktarın birkaç milyon dolar olacağını tahmin ediyorum. İlk defa bir ülkede polis kendi teşkilatını bu kadar kalabalık bir grup halinde AİHM'e şikayet etmiş olacak." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber