Eğitim-Sen'den Başbakan'a: Eğitimde sınav, şaka değil gerçektir

Haber Giriş : 26 Haziran 2008 14:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sınav sistemi üzerine yaptığı şakanın aslında gerçekleri göz önüne serdiğini belirterek, ?Türkiye'nin somut gerçekleri bu konuda şaka kaldırır durumda değildir? dedi.

Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Batman'da söylediği sınavların fazlalığına ilişkin sözleriyle ilgili olarak, yaptığı ?Başbakan öğrencilere şaka yaptı? açıklamasına tepki gösterdi. Kılıç, yaptığı yazılı açıklamada, Yapılan şaka ile Türkiye gerçeğinin birbirine uymadığını söyleyen Kılıç, ?Eğitim sisteminin içinde bulunduğu durum ve bunun öğrencilere, velilere ve öğretmenlere yansıyan sonuçları göstermektedir ki Türkiye'nin somut gerçekleri bu konuda şaka kaldırır durumda değildir. Olsa olsa Sayın Çelik'in ?SBS öğrenciyi dershaneye mahkum eden bir sınav tipi değil, öğrenciyi okula bağlayan bir sınav türü' ya da ?bütün uzmanlar bu ölçme ve değerlendirme yönteminin öğrencileri kesinlikle okula bağlayacağını belirttiler' gibi ifadeleri birer şaka olabilir? açıklamasında bulundu.

-ÖĞRENCİLER UYKU DIŞINDA ZAMANLARINDA SORU ÇÖZÜYOR-

Türkiye'deki eğitimin tamamen sınavlara endeksli olduğunu belirten Kılıç, bir öğrencinin dört yıllık bir fakülteden mezun olana kadar asgari 739 sınava girdiğini ve buna göre bir öğrencinin her yıl 46 sınava girmesi gerektiğini anlattı. İlköğretim öğrencilerinin, ortaöğretim kurumları sınavları için daha ilk öğretimin birinci kademesi sona ermeden hazırlanmaya başladığını dile getiren Kılıç, özel dershanelerde 6. ve 7. sınıflarda 15, 8. sınıfta ise 16 adet sınav yapıldığını anlattı. Kılıç, okulda ve dershanede sınava endeksli bir eğitime tabi tutulan öğrencilerin, neredeyse uyku dışındaki bütün zamanlarında soru çözmekle geçirdiğini kaydederek, öğrencilerin ne oyuna, ne de eğlenmeye zaman bulmadığını vurguladı.

Kılıç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dershaneler hakkında ?garabet' ve ?kaldırılabilir' açıklamalarının ardından gündeme oturan dershane ve özel okulların, AKP döneminde benimsenen politikalarla büyük bir artış yakaladığına dikkat çekti. Özel dershanelerin ve özel dershaneye giden öğrencilerin sayısı yıllar itibariyle dramatik bir artış gösterdiğini anlatan Kılıç, ?Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre 1975-76 yılında 157 özel dershane ve bu dershanelere giden 45 bin 582 öğrenci varken, 2007-2008 yılına gelindiğinde dershane sayısı 4 bin 31'e öğrenci sayısı ise 1 milyon 122 bin 861'e ulaşmıştır? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber