750 komiserin müdürlük hayalini Danıştay bitirdi

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 27 Haziran 2008 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

4 yıllık fakülte mezunu 750 komiserin emniyet müdürü olma hayali, Danıştay'ın aldığı kararla bitti. Çıkan bir kanunla 'B' sınıfı emniyet amiri olduklarını öğrenen komiserler, haklarını mahkemede aradı. Polisler, mahkemece haklı bulundu; ama Danıştay alınan kararı reddetti.

Emniyet müdürü olmak için hazırlık yapan 750 komiser, Danıştay engeline takıldı. 4 yıllık fakülte mezunu olan 'B' sınıfı emniyet amiri statüsünde bulunan komiserler, Danıştay'ın kararından sonra haklarını geri almak için yargıya gidecek.

4 yıllık fakülte mezunu 750 polis memuru 2001 yılında Emniyet Genel Müdürlüğü'nün (EGM) açmış olduğu komiser yardımcılığı kursuna ve sınavına katıldı. Memurlar sınavı kazanarak 'A' grubu emniyet amiri olarak emniyet müdürlüğüne kadar yükselme hakkı elde etti. Komiser yardımcıları 'kurs devam ederken' çıkan bir kanunla sadece başkomiserliğe yükselme hakkı bulunan 'B' grubu emniyet amiri statüsüne sokularak müdür olma hakları ellerinden alındı. Kararı kabul etmeyen 2001 dönemi komiser yardımcıları önce EGM'ye yazı yazarak hangi statüde olduklarını sordu. EGM, 'B grubundasınız' cevabı verince polis memurları yasal yollara başvurarak haklarını aramaya başladı. 750 komiserin 450'si Türkiye'nin çeşitli idare mahkemelerine yasanın yürürlükten kaldırılması yönünde dava açtı. Konya 1. İdare Mahkemesi ile Ordu İdare Mahkemesi polis memurlarını haklı buldu. Mahkeme, kanun maddesini Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne götürdü. Yüksek Mahkeme konuyla ilgili yaptığı incelemede komiserleri sevindirecek bir karara imza attı. 3201 sayılı kanunda değişikliğe gidilerek 2001 yılı komiser yardımcılığı kursunu bitiren memurlara emniyet müdürlüğü yolu açılmış oldu. Karar 2008'in Nisan ayında Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Davayı kazanan 450 komiser yardımcısının durumu diğer 300 polisi de olumlu etkiledi. Haklarının iadesi için Anayasa Mahkemesi'nin kararını Danıştay'a sunan polis memurları, çıkan kararla ikinci defa üzüldüler. Danıştay 12. Dairesi 750 polis memurunun emniyet müdürü olamayacağına hükmetti. Düzenlemeyi dikkate almayan daire, gerekçe olarak, 'Yüksek Mahkeme, bu karardaki gerekçesinde polislerin B grubundan A grubu polis amirliğine geçişleri için bir gerekçe göstermemiştir.' ifadesini kullandı. Danıştay'ın kararıyla birlikte komiserler için dava süreci yeniden başladı.

Alper Sancar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber