Hastanede gizli kameraya soruşturma

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 27 Haziran 2008 15:04, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

ESKİŞEHİR Yunus Emre Devlet Hastanesi'nin Nöroşirurji polikiliniğindeki 3 muayene odasında 3 adet gizli kamera bulunması olayı ile ilgili olarak geniş çaplı soruşturma başlatıldı. Tabibler Odası'nın Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunduğu olayda çeşitli ihtimaller üzerinde duruluyor. Olayın organize bir iş olabileceği de ihtimaller arasında yer alıyor.

Yunus Emre Devlet Hastanesi poliklinikler binasının birinci katındaki Nöroşirurji Polikliniği'nde 23 Haziran 2008 tarihinde temizlik yapan poliklinik sekterleri doktorların hasta muayene ettiği 3 ayrı odada doktor koltuğunun arkasındaki kalorifer peteği ile duvar arasına konulmuş birer adet gizli kamera bulmuştu. Görüntü ve ses alma özelliğine sahip olan kameralar yerlerinden sökülerek olay hastane yetkilileri trafından polise ve cumhuriyet savcılığına bildirilmişti.

KONULAN KEMERALAR PİYASADA SATILAN UCUZ KAMERALAR

Muayene odasında bulunan ve polisin incelemesinin ardından cumhuriyet savcılığına teslim edilerek adli emanete konulan kameraların piyasada satılan sadece görüntü ses alıcı ve verici özelliği olan kemaralar olduğu belirtildi. Kameraların her 3 odanın kapı önündeki polikilinik sekreterlerinin bilgisayarlarından enerji aldığı kaydedildi. Gizli kameraların vaylis sistemi olarak adlandırılan kablosuz internet aracılığıyla odalardaki görüntüleri başka bir bilgisayara kaydedebileceği ifade edildi. Bir yetkili, "sisteme göre hastane bahçesine otomobille gelen bir kişi diz üstü bilgisayarını açıp bu kameraların görüntü kaydını bilgisayarına aktarabilir. Sökülen kameralar alıcı ve verici olduğundan dolayı bu kameralarda herhangi bir kayıt bulunmuyor. Odalarıdaki görüntüler başka bir bilgisayara kaydedilmiştir. Bu bilgisayarın bulunması gerekir" dedi.

ŞU İHTİMALLER ÜZERİNDE DURULUYOR

Olay sağlık camiasında şok etkisi yaratırken çeşitli ihtimaller üzerinde de duruluyor. İhtimaller arasında olayın bir organize iş olabileceği de vurgulanıyor. Hastanedeki gizli kameralarla ilgili olarak Eskişehir'de konuşulan ihtimaller şöyle sıralanıyor:

1-)Beyin cerrahi hastaları pahallı ilaç ve madikal ürünler kullanıyor. İlaç ve medikal firmma çalışanlarından bazılarının gizli kamerayla hasta ile doktor arasındaki konuşmayı kaydedip bu görüşmede parasal konuların konuşulması halinde doktora kendi ürünlerinin reçeteye yazılması konusunda şantaj yapabileceği iddia ediliyor. Beyin cerrahi hastalarının kullandıkları ilaçların 10 YTL ile bin 600 YTL arasında, beyin ve bel fıtığı ameliyatlarında kullanılan medikal ürünlerin fiyatlarının ise 3 bin YTL'den 15 bin YTL arasında olduğu kaydedildi. Bel fıtığı ameliyatında kullanılan yapay kemik adlı medikal ürünün fiyatının 15 bin YTL civarında olduğu öğrenildi.

2-) Hastane personelinin kendi arasındaki sürtüşme nedeniyle gizli kamera koyup buradaki kamera kayıtlarını birbirlerine koz olarak kullanmaları ihtimali.

3-) Hastane yönetimini zor durumda bırakabilmek ve görevlerinden alınmaları için gizli kameralar yerleştirerek komploda bulunulması iddiası.

4-) Gizli kameraların yerleştirildiği poliklinikte bir süre önce bir sekreterin yüklü miktarda parası çalındığı iddia edildi. Konuşulan iddialara göre sekreter ve arkadaşları parayı çalan kişileri bulmak amacıyla 3 odaya gizli kamera koydu. Ancak kemareları olaydan haberi olmayan başka bir sekreter buldu. Diğer sekreterler ise olayın büyümesi üzerine sessiz kalmayı tercih etti.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Eskişehir Sağlık Müdürlüğü yetkilileri gizli kameraların bulunmasından sonra olayı cumhuriyet savcılığı ve Emniyet Müdürlüğü yetkilileri bildirdiklerini,Sağlık Bakanlığı ile Eskişehir Valiliği'ni de bu konuda bilgilendirdiklerini belirtti. Sağlık Müdürlüğü, gizli kamera olayı ile ilgili oralarak soruşturma başlattı. Müdürlük, hastanedeki güvenlik kameraları ile bilgisayarları da incelemeye aldı. Hastanede görevli teknik ekip, sekreterler ve bazı çalışanların ifadelerinin alınacağı kaydedildi.

TABİB ODASI SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Bu arada Eskişehir Tabib Odası, Yunus Emre Devlet Hastanesi'ndeki muayene odasına konulan gizli kameralarla ilgili olarak Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulundu. Eskişehir Tabib Odası Başkanı Opr.Dr.Muharrem Şenel, olayın faillerinin yakalanmasını istedikleri belirterek bu konuda hastane yönetimi ile özel güvenlik şirketinin de görevi ihmal ettiklerini savundu. Şenel cumhuriyet savcılığına yaptıkları suç duyurusu ile ilgili olarak şunları kaydetti:

"Poliklinikteki muayene odasına konulan gizli kamerelar ile özel hayatın gizliliği ve hasta hakları ihlal edilmiştir. Bu konuda soruşturma açılması için cumhuriyet savclığına suç duyurusunda bulundu. Ayrıca savclığa verdiğimiz dilekçede gerekli denetim görevini yerine getirmeyen hastane yönetimi ile hastanenin özel güvenlik şirketinin de görevi ihmal suçunu işlediklerini belirttik. Hasta ile doktor ilişkisi çok özeldir. Bunun gizli kemarayla kayda alınması özel hayatın gizliliğini ihlal anlamına gelmektedir. Konulan gizli kameralarla hasta ve doktor hakları hiçe sayılmıştır. Bu olayın sonuna kadar takipçisi olacağız."

Eskişehir Valisi Kadir Çalışıcı, soruşturmanın cumhuriyet savcılığı tarafından yürütüldüğünü, adliyeye intikal edilen konu hakkında görüş bildirmenin doğru olmayacağını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber