Yükseköğretim kanunundaki değişikliğe köşkten onay

Haber Giriş : 27 Haziran 2008 16:56, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Yükseköğretim Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ve Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'u onayladı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, 5772 sayılı "Yükseköğretim Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" ve 5773 sayılı "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"u yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdi.

Yükseköğretim Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'a göre, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM) önceki yıldan devreden finansman fazlasının yüzde 25'i, her yıl şubat ayı sonuna kadar Yükseköğretim Kurulu hesabına aktarılacak.

Yeni kurulan devlet üniversitelerine rektör atanmasını da düzenleyen tasarıya göre, YÖK Genel Kurulu, yeni kurulan üniversitelere rektör adayı olarak başvuran profesörler arasından seçeceği 3 adayı Cumhurbaşkanı'na sunacak. Cumhurbaşkanı, bunlardan birini rektör olarak atayacak.

Üniversiteler, yardımcı doçentlik kadrosuna atama için aranan asgari koşulların yanında, YÖK'ün onayını almak suretiyle, objektif ve denetlenebilir nitelikte ek koşullar belirleyebilecek.

Doçentlik sınavı, Üniversitelerarası Kurul'ca yılda 2 kez açılacak. Belirtilen şartları taşıyan adaylar, Üniversitelerarası Kurul'un tespit edeceği tarihe kadar, kurula gerekli belge ve yayınlarla birlikte, başlıca bilim dalı ile uzmanlık ve araştırma konularını da bildirerek başvuracak.

Profesörlüğe yükseltilmeyi de düzenlenen kanuna göre, doçentlik unvanını aldıktan sonra en az 5 yıl süreyle, açık bulunan profesörlük kadrosu ile ilgili bilim alanında çalışmış olmak, doçentlik unvanını aldıktan sonra, ilgili bilim alanında özgün yayınlar veya çalışmalar yapmış olmak şartı aranacak.

Öğretim üyelerinin 67 olan emeklilik yaşı, yeni kurulan devlet üniversitelerinde görev almaları şartıyla, 72'ye çıkarılacak. Bu uygulama, 31 Aralık 2015 tarihine kadar devam edecek.

Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Ağrı Dağı Üniversitesinin adı Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi olarak değiştirildi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber