Haksız yere hapis yatana AİHM'den 1000 euro tazminat

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Temmuz 2008 13:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Bursa'da bir çobanın öldürülmesinin ardından tutuklanıp, haksız yere 1 yıl 1 ay hapis yatan 58 yaşındaki Ramazan Balaban, devletin ödediği 3 bin YTL tazminatı az bulup Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıdığı 12 yıllık hukuk mücadelesinde bin euro tazminat almaya hak kazandı. 4 çocuk babası Balaban, "Bin euro, benim cezaevinde içtiğim suyun parasını bile karşılamaz, o parayı ben onlara ödeseydim de başıma bunlar gelmeseydi" dedi.

Edinilen bilgiye göre, 17 Ekim 1996'da Karacabey'in Ekizce köyünde çobanlık yapan Mümin Tüfek (22), koyunları çalındıktan sonra tabancayla öldürüldü. Silahlı gasp ve cinayet soruşturması kapsamında jandarma, aynı aileden İsmail Hakkı Şentürk, Hasan Şentürk, Mustafa Şentürk, A.Ş. ile köy bakkalı Ramazan Balaban'ı gözaltına aldı. Müebbet hapis talebiyle yargılandığı davanın her celsesinde suçsuz olduğunu söyleyen Balaban, olayda kullanılan ve kendisine ait olduğu belirtilen kamyoneti cinayetten 40 gün önce

sattığını ispatladı. Bunun üzerine Balaban, 3 kader arkadaşıyla birlikte 1 yıl 1 ay 10 gün süren esaretin ardından beraat etti. A.Ş. ise 36 yıla mahkum oldu. Bu arada, yargılama süresince sanıklar hakkında 178 ayrı hayvan hırsızlığı olayından da suç duyurusunda bulunuldu. 4 tutuklu sanık, cezaevinde kaldıkları süre içinde koyun hırsızlığı suçlamasıyla her gün haklarında açılan davalar sebebiyle hakim karşısına çıktı.

Öte yandan öldürülen çobanın babası, savcı ve ceza alan sanık A.Ş., cinayet davasının kararını temyiz etti. Yeniden yapılan yargılamada tekrar beraat eden Balaban ve 3 arkadaşının cezası yeniden Yargıtay'a gitti. Yargıtay da beraat kararını onayladı. Cezaevindeki günlerinin bedeli olarak hazine aleyhinde tazminat davası açan 4 çocuk babası Ramazan Balaban'a devlet 195 YTL'si maddi, 3 bin YTL'si de manevi olmak üzere toplam 3 bin 195 YTL tazminata hükmetti.

1 yıl 1 ay 10 gün süren tutuklamanın karşılığında verilen parayı az bulan Balaban, avukatı Nalan Bener aracılığıyla AİHM'e 2 milyon YTL'lik tazminat davası açtı. AİHM de 2 milyon YTL yerine Türkiye'yi haksız tutuklamayla ilgili olarak bin eurosu Balaban'a, bin 500 eurosu da avukatlık ve dava masrafları olmak üzere toplam 2 bin 500 euro ödemeye mahkum etti.

Kararı değerlendiren Balaban, "AİHM'in verdiği para çok az. Bu benim cezaevindeyken içtiğim su parasını bile karşılamaz. Ben esnafım. Karacabey küçük bir ilçe. Adım hiçbir ilgim olmamasına rağmen silahlı gasp ve cinayetle anılıyor. Biz cezaevindeyken koyunu çalınan her köylü hakkımızda suç duyurusunda bulundu. Bir de onlarda uğraşmak zorunda kaldık. Bu davalardan da beraat ettik. Türkiye'nin ve AİHM'in bize verdiği parayı ben ödeseydim de bunlar başıma gelmeseydi. Ben cezaevine girdiğimde oğlumu da

askere aldılar. O vatani görevini yaparken, ben de demir parmaklıkların arasındaydım. Eşim ve çocuklarım perişan oldu. Bedeli bu olmamalıydı. Ben 12 yıldır belimi doğrultamıyorum" dedi.

Balaban'ın avukatı Nalan Bener ise, açılan 2 milyon YTL yerine 2 bin 500 euro tazminata hükmeden AİHM'in temyiz mahkemesi olmadığını belirterek, "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, bu kararıyla (İç hukukunuzda ne kadar tazminat ödeneceğine ben karışmıyorum) demek istemiştir" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber