YÖK ile Üniversitelerarası Kurul arasında barış rüzgârları esti

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 02 Temmuz 2008 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

28 Şubat 2008'de YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ı istifaya davet eden Üniversitelerarası Kurul'da (ÜAK) dün 'barış havası' esti. Rektörler ve üniversite temsilcilerinden ÜAK, YÖK Başkanı ile üyelerini ağırladı.

Üniversitelerarası Kurul Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Rektörü Mustafa Akaydın toplantının başlangıcında, 'uzun zamandır özlenilen bir ortamda toplantı açılışı yapmaktan mutluluk duyduğunu' kaydetti. İkinci dönem rektör olmak için YÖK'ün mülakatından geçen Akaydın, "Geçtiğimiz 5 aylık dönemde bazı sıkıntılar yaşanmıştı. Belki bugün kaseti geri sarsak, başa dönsek hepimiz bundan birtakım çıkarsamalar yapsak, bir daha bu olayları yaşamazdık diye düşünüyorum. Bunun çok samimi duygular olarak algılanmasını istiyorum. Bugün gelinen birliktelikten büyük bir mutluluk duyuyorum. Hepimizin tek ortak amacı, Türk yükseköğretiminin çıkarları." dedi. Alkışlarla kürsüye gelen YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, 'YÖK'ün gündemindeki konularla yükseköğretim sistemiyle ilgili görüşlerini' açıkladığı konuşmasında bir de müjde verdi. Özcan, "Yüksek Planlama Kurulu, 2008 yılında kullanılmak üzere üniversitelerimizin ağırlıklı olarak yarım kalan dersliklerini tamirat amacıyla 205 milyon YTL ek kaynak vermiştir.'' dedi. Ağustos ayında 21 üniversitede görev süresi dolacak rektörlerin yerine atama yapılması için aday belirleme sürecinin yaşandığını hatırlatan Özcan, seçimlerdeki kırgınlıklara da değindi. Özcan, öğretim üyelerinin tercihlerinin alınması olumlu olmakla birlikte üniversitelerde yapılan aday belirleme seçimlerinin atanan rektöre oy veren ya da vermeyen ekseninde kırgınlıklara, hatta zaman zaman öğretim üyeleri arasında kalıcı kutuplaşmalara yol açtığını vurguladı. Özcan, "Bu durumdan tüm yükseköğretim camiası büyük rahatsızlık duymaktadır. Rektör adayını belirlemek için yapılan ön seçimin, üniversitelerimizde kırgınlıklara, kutuplaşmalara ve hatta hukuk ihlallerine yol açmasına hiçbirimiz asla, müsaade edemeyiz.'' dedi.

Katsayı 'modern kast sistemi'

ÖSS'de uygulanan katsayı sistemine de değinen YÖK Başkanı, rektör ve üniversite temsilcilerinden oluşan ÜAK üyelerine, "Meslek lisesinde okuyan öğrencilerimizi cezalandırıcı, onlar için modern kast sistemleri kurmak yerine özendirici, ödüllendirici ve geçişkenliğe imkan sağlayan bir model geliştirilmelidir. Bu bağlamda meslekî eğitimin de yeniden ele alınması gerekmektedir." dedi. Konuşmaların ardından ÜAK kontenjanından YÖK Genel Kurulu üyeliği sona eren Prof. Dr. Mustafa İlhan 100 oyla yeniden seçildi.

İbrahim Asalıoğlu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber