Üç Aylar başlıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Temmuz 2008 18:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Müminlerin heyecanla beklediği Üç Aylar'ın başlangıcı olan Recep ayı, 3 Temmuz 'da Regaib Kandili'yle başlıyor. İzmir İl Müftüsü İbrahim Acar, kandil dolayısıyla bir kutlama mesajı yayınladı.

"Regaib" kelimesinin, elde edilmesi arzu edilen değerler anlamına geldiğini belirten Müftü Acar, "Recep ayı, Kur'ân'da haram aylar diye anılan dört aydan biridir. Regaib gecesinin böyle bir ayın içinde yer alması, önemini ifade etmektedir" dedi. Mübarek gün ve gecelerin insanın kendini denetlemesi ve değerlendirmesi bakımından çok önemli olduğunu vurgulayan Acar, "Bir kere daha geçmişimizin muhasebesini yapıp geleceğe hazırlıklı olmanın tedbirlerini almalı ve düşünmeliyiz. İnsani ve İslâmi ölçülerle düşünür, kötü alışkanlıklarımızdan vazgeçer, tövbe eder, geleceğimizi daha iyi değerlendirmeye karar verirsek, her günümüz kandil geceleri gibi başarılı, sonumuz da bayramlar kadar sevinçli olacaktır" şeklinde konuştu.

İl Müftüsü İbrahim Acar, Regaib Kandili'ne mahsus bir ibadet şekli olmamakla beraber gündüzü oruçlu geçirmek, muhtaçlara yardımda bulunmak, varsa dargınlarla barışmak, anne, baba ve diğer büyüklerin duasını almak, geceyi Kur'ân okuyarak, salatü selamla, tövbe istiğfarla ihya etmek gerektiğinin altını çizdi.

Regaib Kandili'nin cuma gecesi olduğuna da dikkat çeken Müftü Acar, şunları söyledi: " Yüce Allah'a açılan ellerin, bağlanan gönüllerin ve yalvaran dillerin boş dönmeyeceği, duaların kabul edileceği inancı ve ümidini taşımaktayız. Bu inanç ve ümitle kendimiz, yakınlarımız, ülkemiz, milletimiz ve bütün insanlığın mutluluk ve barışı için dua etmeyi unutmayalım. Gönüllerimizi saran bir huzurla Allah'a şükran borcumuzu, nefsimize, ailemize, komşularımıza karşı vazifelerimizi hatırlayalım. Bu vesileyle muhterem halkımızı müftülüklerimizce icra edilecek kandil programlarına bekler, kandillerini tebrik eder, halkımıza, ülkemize, İslâm âlemine ve bütün insanlığa barış ve huzur getirmesini yüce Allah'tan niyaz ederim"

Diyanet'in Regaip Kandili mesajı

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, vatandaşların Regaib Kandili'ni kutladı. Prof. Dr. Bardakoğlu, kandillerin, giderek yalnızlaşan, maddi imkanı artmasına rağmen ruhi yönelişlerini yitiren günümüz insanına bir diriliş fırsatı olduğunu ifade ederek, "Dinî hayatımıza olumlu anlamda yeni bir heyecan, canlılık ve ivme kazandıracak olan bu mübarek ay ve geceler, Yaratıcımıza, ailemize, çocuklarımıza ve vatanımıza, karşı görev ve sorumluluklarımızın olduğunu bir kez daha bizlere hatırlatmakta, yanlış ve kusurlarımızdan dönmemize vesile olmaktadır" dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, yaptığı açıklamada, 3 Temmuz Perşembe gününü Cumaya bağlayan gecenin, Regaib Kandili olduğunu bildirerek tüm inananların kandilini kutladı. Prof. Dr. Bardakoğlu "Günlük hayatın koşuşturması ve yoğun temposu içinde insan, zaman zaman gönül alemine nazar kılma ve içe doğru bir yönelişi yaşama ihtiyacı duymaktadır. İşte bu mübarek gün ve geceler böyle bir deruni muhasebeye de vesile olurlar" dedi. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Bardakoğlu şunları söyledi: "Giderek yalnızlaşan, maddi imkanı artmasına rağmen ruhi yönelişlerini yitiren günümüz insanına bir diriliş fırsatıdır üç aylar ve kandiller. Dinî hayatımıza olumlu anlamda yeni bir heyecan, canlılık ve ivme kazandıracak olan bu mübarek ay ve geceler, Yaratıcımıza, ailemize, çocuklarımıza, vatanımıza, milletimize ve tüm insanlığa karşı görev ve sorumluluklarımızın olduğunu bir kez daha bizlere hatırlatmakta, yanlış ve kusurlarımızdan dönmemize vesile olmaktadır. İnsan bir taraftan saygın, üstün hasletlerle donatılmış, diğer taraftan da pek çok zaaf ve kusuru bulunan bir varlıktır. Madde ve mana arasındaki dengenin madde lehine bozulduğu, dünyevileşen insani ilişkilerin ve değer ölçütlerinin hepimizi olumsuz yönde etkilediği zamanlarda, insanın ruhunu derin kırılmalardan ve acılardan koruyabilmek için, manen yükselirken öz eleştiriye her zamankinden daha çok ihtiyacı vardır.

İlahi rahmete fazlasıyla mazhar olan bu mübarek gün ve gecelerde kendimizi sorgulamaya ve dinin manevi ikliminde gönül huzuru, istikamet ve öz güven kazanmaya, ihtiraslarımızı dizginleyip menfaat ve çekişmelerden uzak kalmaya ihtiyacımız daha da artmaktadır. Öyleyse bu mübarek zaman dilimini fırsat bilerek, aramızdaki çekişmeleri ve kırgınlıkları, şahsi menfaat hesaplarını bir tarafa bırakıp, Yüce Dinimizin bizden istediği, sevgi, saygı ve hoşgörü ortamının kurulmasına, birlik, beraberlik ve kardeşliğimizin güçlenmesine, insanî ve ahlâkî meziyetlerin yaygınlaşmasına gayret gösterelim. Bu duygu ve düşüncelerle, tüm vatandaşlarımızın ve yurtdışında yaşayan soydaşlarımızın Regaib kandilini ve üç aylarını tebrik ediyor, milletçe birlik ve beraberlik içinde daha nice kandillere kavuşmayı, bütün İslam aleminin ve insanlığın barış ve huzur içinde olmasını Cenâb-ı Allah'tan niyaz ediyorum."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber