Herkesin memur olmak istemesi, Osmanlı'yı çökertti.

Haber Giriş : 28 Ekim 2004 00:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında, bazı sivil toplum örgütlerinin de katıldığı ?Mesleki Bilgi, Rehberlik ve Danışmanlık Hizmetleri İşbirliği Protokolü? imzalandı. MEB Başöğretmen Salonu'nda gerçekleştirilen imza törenine, Milli Eğitim Bakanı Doç. Dr. Hüseyin Çelik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Türk İş Başkanı Salih Kılıç, TİSK Başkanı Refik Baydur, TOBB Başkan vekili Faik Yavuz, TESK Başkan Vekili Bendevi Palandöken ve diğer bazı sivil toplum örgütleri ile kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katıldılar.

Protokol imza töreninde konuşan Milli Eğitim Bakanı Doç. Dr. Hüseyin Çelik, ortaöğretim projesi çerçevesinde rehberlik ve danışmanlık bileşeni oluşturulduğunu belirterek, mesleki ve teknik eğitimin ülkenin geleceği açısından önem taşıdığını vurguladı. Piyasanın ihtiyacı olan kaliteli insan yetiştirilmesi gerektiğini ifade eden Bakan Çelik, bu nedenle ihtiyaç analizinin çok iyi yapılarak bu doğrultuda eğitim verilmesinin zorunlu olduğunu söyledi.

Protokolle bunun yapılmaya çalışıldığını kaydeden Çelik, ?Çocukların çok sevdiği bir çizgi film vardı. Filmde parçalar birleşir voltran oluşturulur ve kötülüklere karşı birlikte hareket ederlerdi. Biz de birbirini tamamlayan parçalar olarak bir araya geldik. Cehaletin ortadan kaldırılması için işbirliğinin şart olduğunu düşünüyorum? dedi.

?Osmanlı'yı, herkesin memur olmaya çalışmasının çökerttiğini? anlatan Bakan Çelik, herkes memur olmak isterse diğer işler için nitelikli eleman yetişmeyeceğine işaret etti. Türkiye'nin genç nüfusuna işaret eden Bakan Çelik, nitelikli elemanın bu açıdan önem taşıdığını anlattı. Bakan Çelik, ?Avrupa vatandaşı? denilebilecek bir donanıma sahip insanların AB için önemli bir potansiyel oluşturacağını vurguladı.

Herkesin üniversiteye gitmek istediğini, ancak bunun diplomalı işsizler meydana getireceğini kaydeden Bakan Çelik, ?Bizim çobana da kaportacıya da ihtiyacımız var. Bu nedenle öğrencilere danışmanlık ve rehberlik hizmeti önemli. Bir laf vardır: Sen ağa ben ağa, bu ineği kim sağa. Bizde herkes süt içmeye taliptir. Bu ineği kim sağacak?? diye konuştu.

Bakan Çelik, sanayi ve hizmet sektörünün aradığı vasıflarda insan yetiştirmenin işsizliği de önleyeceğini belirterek, OECD ve AB ülkelerindeki standartları yakalamayı hedeflediklerini vurguladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu da protokol imzalanmadan önce yaptığı konuşmada, Türkiye'nin genç bir nüfusu bulunduğuna işaret ederek, bunun büyük bir zenginlik olduğunu kaydetti. Bu nüfusun eğitilmesinin önem taşıdığını vurgulayan Bakan Başesgioğlu, ?Meslek danışmanlığı ve rehberliği, işgücünün eğitimi için atılmış en önemli adımlardan biridir? dedi.

Türkiye'nin işgücünün eğitimli olmasının, adayı olduğu Avrupa Birliği açısından da önem taşıdığını vurgulayan Bakan Başesgioğlu, uluslararası yarışta eğitimli toplumların başarılı olabileceğini söyledi. Bu nedenle eğitimi öncelikleri arasına aldıklarını ifade eden Bakan Başesgioğlu, Bakanlık olarak İşkur'u yeniden yapılandırdıklarını, 41 ilde meslek danışma merkezleri oluşturduklarını kaydetti. Başesgioğlu, bu merkezleri 81 ile yayacaklarını söyledi.

Böyle bir eğitim seferberliği için hem kamunun, hem de sosyal tarafların birlikte hareket etmelerinin başarıya ulaşmada önemli olduğunu kaydeden Bakan Başesgioğlu, protokol kapsamındaki çalışmaların önemli sonuçlar doğuracağına inandığını ifade etti.

Sivil toplum örgütlerinin temsilcileri de törende birer konuşma yaparak protokole destek vermekten memnun olduklarını dile getirdiler. Konuşmaların ardından Bakan Çelik ve Başesgioğlu protokolü imzaladılar.

Protokol, eğitim, istihdam ve iş piyasasındaki mesleki rehberlik hizmetlerinin bir bütünlük içinde uygulanmasını ve öğrenci, veli ve tüm çalışanların ilgili kuruluşların bilgilerinden yararlanmalarını öngörüyor.

Protokolle ayrıca, AB'ye uyum sürecinde belirlenen standartlara ulaşabilmek için kurumlar arası işbirliği amaçlanıyor.

MEB

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber