Kanser tedavilerinde 'hassas neşter'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Temmuz 2008 13:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

- Bilkent Üniversitesi araştırmacıları, akciğer kanseri, prostat ve diş tedavilerinin yan etkilerini ortadan kaldıracak kızıl ötesi fiber lazer teknolojisinin Türkiye'de geliştirilmesi için çalışma başlattı.

Teknoloji, kanserli dokuların kızıl-ötesi lazer ışınıyla dağlanarak tedavi edilmesi ve sağlıklı doku kayıplarının en aza indirgenmesini hedefliyor.

Yalnızca ABD'nin ileri laboratuvarlarında geliştirilen yeni nesil teknolojinin alt yapısı, yerli mühendis ve kaynaklarla tasarlanıyor.

Teknolojinin, Türkiye'deki tüm hastanelerde kullanılmasını hedefleyen araştırmacılar, Türkiye'nin bu teknolojiyi yurt içi kaynaklarıyla geliştirmesiyle ekonomiye büyük katkı yapacağını belirtiyorlar.

Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi ve Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (UNAM) Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Bayındır, Sağlık Bakanlığı ile birlikte başlattıkları projelerinin TÜBİTAK'ın kamu projeleri kapsamına alındığını ve kurum tarafından yaklaşık 3 milyon YTL ile desteklendiğini ifade ederek, projede geliştirilecek kızıl-ötesi fiberlerin sağlık uygulamalarında kullanılması için 8 ay önce çalışmalara başladıklarını kaydetti.

Projenin süresinin 3 yıl olduğunu ifade eden Bayındır, yeni nesil, kendi kendini kontrol edebilen akıllı fiberlerin tasarlanmaya başlandığını belirtti. Bayındır, bunun yanında teknolojinin Türkiye'de üretilmesi için gereken tüm altyapının proje kapsamında tamamlandığını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber