AB Bilgi Merkezi'ne ilginç sorular

Haber Giriş : 28 Ekim 2004 11:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

16 Ocak 2004'te İstanbul'da faaliyete geçen Avrupa Birliği Bilgi Merkezi (ABBM), Türk halkının sorularını cevaplamaya devam ediyor. ABBM'de görev alan uzmanlara 10 ayda 5 bin 800 soru iletildi. Soruların kapsamı çok değişik. AB'de bir hamalın taşıyabileceği maksimum yükü, bitki ile seyahat etme ihtimalini merak eden de var, AB'nin mali yardımları ile desteklenen projeleri hakkında bilgi edinmek isteyen de.

İHA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu'nun 'AB İletişim Stratejisi' projesi kapsamında kurulan ABBM'de görev alan uzmanlara 10 ayda 5 bin 800 soru iletildi. Bilgi Merkezi'ne telefon, faks, e-posta ve şahsi ziyaretler yoluyla günde ortalama 30 soru yöneltiliyor. Merkeze ziyaret yoluyla iletilen sorular, tüm soruların yüzde 65'ini oluşturuyor. Aynı oran, telefonla yapılan başvurularda yüzde 17, elektronik posta ile gelenlerde ise yüzde 18.

ABBM'ye yöneltilen soruların yelpazesi ise hayli geniş. Merkez, AB kurumları, tarihi, politikaları ile ilgili genel sorulardan Türkiye'nin üyeliğiyle ilgili veya AB üyeliğinin çeşitli mesleklere, sektörlere getireceği fayda ve zararlara kadar uzanan birçok soru alıyor. Ancak, ABBM'ye yöneltilen sorular özellikle, AB politikaları, Türkiye'nin adaylık süreci, AB fonları ve mali yardımlar, Avrupa'da eğitim ve AB'ye adaylık sürecinde müktesebat uyumu çerçevesinde üstlenilecek mevzuatın gündelik hayata etkileri alanlarında yoğunlaşıyor.

ABBM'ye başvurarak sorularına cevap arayanlar yaş gruplarına göre değerlendirildiğinde, soru soranların büyük çoğunluğun gençler ile orta yaşlılar olduğu görülüyor. 19-30 yaş arası yüzde 54.5 ile merkezden en fazla yararlanan grubu oluştururken, 2. sırayı ise yüzde 37.5 oranla 31-60 yaş arası grup alıyor.

Bilgi Merkezi'ne yapılan başvurular mesleki bir sınıflandırmaya tabi tutulduğunda ise, ABBM'nin hizmetlerinden daha çok öğrenciler (yüzde 32) ve profesyoneller (yüzde 30) başta olmak üzere, sivil toplum kuruluşları (yüzde 10) ile öğretmen ve akademisyenlerin (yüzde 6.5), gazetecilerin (yüzde 6), serbest meslek sahiplerinin (yüzde 5) ve yerel yönetimler ile kamu yönetimlerinin (yüzde 6) yararlandığı görülüyor. Merkeze başvuranlar arasında işsizler, emekliler ve diplomatların oranı ise sadece yüzde 2.

ABBM Direktörü Seda Domaniç, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, merkeze AB ile ilgili çok çeşitli konularda sorular yöneltildiğini; hatta AB ile doğrudan ilgisi olmayan soruların da geldiğini vurgulayarak, "Bazen de vatandaşların günlük yaşantıları ile ilgili şikayetler alabiliyoruz. Özellikle, açıldığımız ilk aylarda elektrik kesintisinden rahatsız olan da, kafelerde sigara içilmesinin yasak olmasının gerektiğini düşünenler de bizi arıyordu. Halen AB ile doğrudan ilgisi olmayan; ama Avrupa'yla bağlantısı olan sorular alıyoruz; bize Almanya'da şirket adresi ya da Avrupa'da hangi okulda okusam diye soran da oluyor" diyor.

Domaniç'in verdiği bilgiye göre, ABBM'ye sorulan ilginç sorulardan bazıları şöyle:

"AB'de bir hamalın taşıyabileceği maksimum yük ne kadar? Taksicilik sistemi konusunda AB'nin özel bir çalışma veya şartnamesi var mı? AB'de sokak hayvanlarını korumaya yönelik yasalar nelerdir? AB ülkelerine elimde bitki ile seyahat edebilir miyim? AB'de hava taşımacılığı ve sivil havacılığın durumu nedir? AB'nin organik tarım ile ilgili projeleri desteklemek için yürüttüğü faaliyetler var mı? AB üyesi ülkelerde alkol kullanabilme veya alkollü içki servisi yapılan mekanlara girebilme yaşı kaçtır? İstanbul'da şehir içi dolmuşları kalkacak mı? Taksilere yazar kasa gelecek mi? Kösele ve meşindeki AB standartları ve üretim şartları nelerdir? AB'de asgari ücret ne kadar? AB'de babalar için de doğum izni var mı, ne kadar?"

netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber