1.5 milyon çocuğa SGK denetimi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Temmuz 2008 21:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Veysel Uyar, sigortalı sayısının her yıl 300 bin civarında arttığını ifade eden Uyar, son dönemde yeni sigortalı sayısının 1 milyon 700 bine ulaştığını bildirdi. Bu sayı içinde 1 milyon 400 bin sigortalı çocuk bulunduğunu anlatan Uyar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sigortalı sayısında normalde yıllık 300 bin artışımız var. Ama son dönemlerde hayatında hiç kayıt altına girmemiş kişiler (ne olur ne olmaz) endişesiyle kayıt içine girdiler. 1 milyon 700 bin kişi arasında çocuklar da yer alıyor. Bununla ilgili listeleri il müdürlüklerine gönderdik. Artist çocuk sigortalılar denetlenecek. Denetlemeyi başaran illerimiz var. Bu illerde yüzde 40 ile 70 arasında iptaller var."

Sağlık hizmetlerinde ortaya çıkan usulsüzleri ortadan kaldırmak için iki ayrı proje hazırladıklarını bildirdi. Sosyal Sigorta ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile İstihdam Paketi konusunda seminer vermek üzere Antalya'ya gelen SGK Başkan Yardımcısı Veysel Uyar, gazetecilerin, kurumun yeniden yapılandırılması çalışmaları ile reçetelerin abartılması konusundaki sorularını yanıtladı. Dünyada sağlık finansmanıyla ilgili büyük zorluklar olduğunu, bu sorunu çözmek için de büyük çalışmalar ve projeler yaratılmaya çalışıldığını belirten Uyar, sağlık finansmanıyla ilgili sorunları çözmek için AR-GE çalışmalarına büyük miktarlarda paralar harcandığını söyledi. Dünyada sağlıkta yolsuzluğun "normalde" tek haneli rakamlarda olduğunu ifade eden Uyar, şöyle konuştu:

"Ancak, sağlıktaki usulsüzlükler yüzde 40 düzeylerinde bulunuyor. Usulsüzlüklerden kastım; MR çekilmesi gerekmeyen birine MR çekilmesi ya da yapılmaması gereken bir tetkikin yapılmasıdır. İşte bu tür usulsüzlüklerin dünya genelindeki tutarı yüzde 40'a ulaşıyor. Bununla ilgili bizim de bazı projelerimiz var. Hacettepe Üniversitesi

ile proje çalışması yürütüyoruz. 'Tanıya Dayalı Tedavi Sistemi', 'Medikal Ulak Sistemi (MEDULA)' ve 'Veri Madenciliği' gibi projelerimiz var. MEDULA oto kontrol noktalarını artırmaya çalışıyoruz. Sistem, alan müdahalesi yapacak. Bizim sıraladığımız Sağlık Uygulama Tebliği'nde sarf malzemeleri fiyat listeleri var. Bunlar tamamen MEDULA sisteminde

otomatik kontrol edilecek. Veri Madenciliği Projesi çalışması tamamlandığında MEDULA sistemiyle tuttuğumuz çalışma ile hangi alanlarda usulsüzlükler varsa bunu Veri Madenciliği verecek. Biz de o alan üzerine gideceğiz.

Hasta, bir hastanede yatıyor gözüküyor ama başka bir hastanede de tetkik yaptırmış ya da muayene olmuş görünüyor. Bunların hiçbirine izin verilmeyecek. Provizyon verilmeyecek."

"25 BİN YTL ÜCRET ALAN DOKTORLAR ASGARİ ÜCRETLİ GÖRÜNÜYOR"

"Özel sağlık kurumlarında çalışan doktorların bir kısmının 25 bin YTL ücret almasına karşılık sigortalarının asgari ücret üzerinden ödendiğine dair duyumların geldiğini belirten Uyar, bu konuda denetlemelerin yapılacağını söyledi. Uyar, şöyle devam etti: "Bir çok branşta doktor ücretlerinde 25 bin YTL gibi rakamlar telaffuz ediliyor. Bunlar prim esasını alan tespitler değil. Gerçek prim matrahında da göstermiyorlar. Bunlarla ilgili denetimlere başlanılacak.

Asgari işçilik denetimlerine başlayacağız. Prim bildirgelerine baktığımızda özel sağlık kurumlarında çalışan doktorlar asgari ücret üzerinden çalışıyormuş gibi görünüyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber