Çubukçu: Kız öğrençilerin yurtları ev ve oda haline getirilecek

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Temmuz 2008 22:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Van'da ev tipi kız yurdunun açılışında yaptığı konuşmada, yıl sonuna kadar koğuş tipi yurtlarda kalan tek bir kız öğrencinin kalmayacağını belirtti.

Bakan Çubukçu, "Ağır travma yaşamış, ihmal, istismar gibi çeşitli nedenlerle koruma altına alınan kız çocuklarımız bu merkezde rehabilite edilme imkanına sahip olacak." dedi.

Van'da Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren ve 12-18 yaş grubu kimsesiz kız çocukların kalacağı 72 kişilik ev tipi kız yetiştirme yurdu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu tarafından hizmete açıldı.

Bakan Çubukçu, hükümetleri döneminde sosyal hizmetlerde yaşanan büyük değişimlerden birinin de bu ev tipi yurtlar olduğunu kaydederek, 5-6 yıl önce çocukların bir yuva olmaktan çok uzak çağdışı binalarda tutunmaya çalıştıklarını söyledi.

Kısa sürede kurumları baştan sona değiştirdiklerini anlatan Çubukçu, kendilerini ne de çocukları mutlu etmeyen toplu bakım modelinden ev tipi bakım modeline geçtiklerini ifade vurguladı.

Çubukçu, "Bu yeni hizmet modelindeki amaçları gençlere bir aile ortamı oluşturmak ve onları tıpkı diğer gençler gibi günlük hayatlarını normal seyrinde yaşamalarını sağlamaya çalışmaktır. Şimdiye kadar 14 ilde yapılan ev tipi yurtların faaliyete girdi. Yılsonuna kadar koğuş tipi yurtlarda kalan tek kız öğrencimiz kalmayacak. Böylelikle ağır travma yaşamış, ihmal, istismar gibi çeşitli nedenlerle koruma altına alınan kız çocuklarımız bu merkezde rehabilite edilme imkanına sahip olacaktır." diye konuştu.

Bakan Çubukçu, ülkenin geleceği olan çocukların yarınlara güvenle bakması, kendini ifade edebilmesi, topluma ve insanlığa yararlı kişiler olarak yetiştirilmelerinin sorumluluğunun öncelikle devlete ait olduğunu belirterek, devletin bu görevini etkili bir şekilde yerine getirebilmesinin temel koşulu toplumun bu konuda göstereceği hassasiyet ve yapacağı işbirliği ile mümkün olacağını kaydetti.

Çubukçu şunları söyledi: "Sosyal hizmetlerinin kalitesi ve yaygınlığı yerel yönetimlerin, sivil toplum kuruluşların ve hayırsever vatandaşların bu konudaki destekleri ve katkıları arasında doğrudan bir ilişkilidir. Tüm dezavantajlı gruplara geniş bir yelpazede hizmet sunan Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgenme Kurumu son yıllarda koruyucu, önleyici, tedavi edici ve geliştirici işlevleri olan hizmetlere öncelik vermiş ve bu doğrultuda insanı, sıcak ve çağdaş alternatif hizmet modelini hızla hayata geçirmeye başlamıştır. Kuşkusuz bu süreçte gönüllü kişi ve kuruluşların ortak çaba ve işbirliğinin yanında toplumun tüm kesimlerinin sosyal sorumluluk ve duyarlığı da insan hakları ihlallerinin yaşanmadığı aydınlık bir Türkiye'ye giden yolda bizlere güç verecektir"

ÇUBUKÇU, KIZ ÖĞRENCİNİN HEDİYE ETTİĞİ YÖRESEL YAZMAYI BAŞINA BAĞLADI

Bakan Çubukçu, konuşmasının ardında Van Valisi Özdemir Çakacak, AK Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan, Ev Tipi Kız Yurdu'nun açılış kurdelesini keserek öğrencilerin kaldığı bir daireyi gezerek kız öğrencilerle gezdi.

Çubukçu, yurt kalan ve kendisini karşılayan folklor ekibi içinde yer alan Kız Meslek Lisesi Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencisi Adalet Çiftçi tarafından el işlemeli yöresel yazma hediye edildi. Yazmayı alıp başına bağlayan Çubukçu, yurtta kalan kızlarla bir süre sohbet etti. Öğrencilerin kaldığı odaları gezen Çubukçu, "Bilseydim bu gece sizinle kalırdım. Ama bir daha gelirsem gece sizinle kalmak istiyorum" ifadesini kullandı.

Öğrencilerin mutfağını gezen Çubukçu, "İstanbul'daki kızlar sarma yapınca beni de çağırıyorlar" deyince kız öğrencilerden biri, "Sarma ne ki biz her şey yapıyoruz. Aslında biz de bir şeyler yapmak istiyorduk. Burslarımız daha çıkmadığı için yapamadık" karşılığını verdi. Öğrencilere bir süre içerde yalnız görüşme yapan Bakan Çubukçu, yurdun kapısında öğrencilerle hatıra fotoğraf çektirdi.

Çubukçu, 5 kadının SRAP'tan aldığı krediyle kurduğu iş yerini de açtı. Buradaki programının ardında Valilik Sosyal Riski Azaltma Programı (SRAP) Nuray Hasanoğlu başkanlığındaki 5 kadının kurmuş olduğu dikiş ve nakış atölyesinin açılışını yapan Çubukçu, burada yapılan elbise ve yapılan işleri inceledi.

Yetkililerden program hakkında bilgi alan Çubukçu, kadınların girişimcilik ruhlarından dolayı kendilerini tebrik etti.

Girişimci kadınlarından Nuray Hasanoğlu, 5 kadın ortak olarak valilik bünyesinden programdan 49 bin 875 YTL kredi desteği aldıklarını belirterek, işlerinin çok iyi olduğunu 1 yıl içinde kredileri geri ödeyebileceklerini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber