TÖMER'den, 'Avrupa Dil Pasaportu'

Haber Giriş : 28 Ekim 2004 17:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avrupa Konseyi'nin Strazburg'da bulunan Avrupa Geçerlilik Komitesi'nin, Türkiye'de yetişkinlere "Avrupa Dil Pasaportu" verme yetkisini, Ankara Üniversitesi Türkçe ve Yabancı Dil Araştırma ve Uygulama Merkezi TÖMER'e verdiği, bu yetki kapsamında TÖMER'in ekim ayı itibariyle "Avrupa Dil Pasaportu" vermeye başladığı bildirildi.

TÖMER Samsun Şube Müdürü Nilgün Erzincan, düzenlediği basın toplantısında, Avrupa Dil Pasaportu'nun, kişilerin hangi dilleri ne düzeyde bildiklerini, bu dilleri nasıl, ne kadar sürede ve nerelerde öğrendiklerini ayrıntılı olarak gösteren bir belge olduğunu, bu belgenin kişilere dilini bildiği Avrupa ülkelerinde serbestçe seyahat etme, oturma ve çalışma hakları kazandırmada büyük kolaylıklar sağladığını söyledi. Ekim ayı itibariyle Avrupa Dil Pasaportu vermeye başladıklarını açıklayan Erzincan, "Türkiye'de Türkçe ile birlikte başta İngilizce, Almanca, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca olmak üzere 20'ye yakın dil öğreten TÖMER, uzun ve titiz bir çalışma sonucu hazırladığı Avrupa Dil Portfolyosu'nu (Pasaportu) geçtiğimiz aylarda Avrupa Konseyi'ne yollamıştı. Avrupa Geçerlilik Komitesi tarafından incelenen bu portfolyo ile TÖMER, Türkiye'de yetişkinlere yönelik yabancı dil öğretimi alanında dil pasaportu veren ilk dil merkezi olma hakkını kazanmıştır. 45 üyesi bulunan Avrupa Konseyi'nde Türkiye, Dil Portfolyosu'nu hazırlayan ilk 15 ülke arasında yer almıştır. Avrupa Dil Portfolyosu üç bölümden oluşmaktadır. Bunlar Dil Pasaportu, Dil Öğrenim Geçmişi ve Dil Dosyası'dır. Avrupa Dil Pasaportu, bu pasaporta sahip olan kişilerin hangi dilleri hangi düzeyde bildiklerini, bu dilleri nasıl, ne kadar sürede ve nerelerde öğrendiklerini ayrıntılı olarak gösteren bir belgedir. Bu belge kişilere dilini bildiği Avrupa ülkelerinde serbestçe seyahat etme, oturma ve çalışma hakları kazandırmada büyük kolaylıklar sağlamaktadır" dedi.

Uygulamanın ana amacının, çok dilliliğin özendirilmesi ve dil eğitiminin şeffaflaştırılması olduğunu ifade eden Erzincan, dil eğitiminin ve düzey belirlemenin standartlaşması yönünde bir çalışma olan ve Avrupa Dil Pasaportu'nun, Dil Öğrenim Geçmişi ve Dil Dosyasından oluşan Dil Portfolyosu'nun önemini vurguladı.

TÖMER'in, yetişkinler için yürüttüğü bu projenin okul çağındakiler için olan ayağını Milli Eğitim Bakanlığının yürüttüğünü anlatan Erzincan, Avrupa Dil Pasaportu almak isteyenlerin TÖMER şubelerine başvurabileceklerini de sözlerine ekledi.

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber