Tasarruf taktikleriyle yüzde 35 daha az su kullanmak mümkün

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 10 Temmuz 2008 18:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Büyük şehirlerde su rezervleri yine alarm vermeye başladı. Barajlardaki su miktarının yetersiz kalması üzerine belediye başkanları vatandaşlara sürekli su tasarrufu yapmaları çağrısında bulunuyor.

TBMM Çevre Komisyonu Üyesi AK Parti Hatay Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Öztürk de suyun kullanım mekânına göre tasarruf yöntemlerini anlattığı bir raporla ev ve işyerlerinde su tüketimini yüzde 35 azaltmanın mümkün olduğunu ortaya koyuyor. Öztürk'ün önerilerine göre; küvet yerine duş ile 5 dakika banyo yapmak su tüketimini yüzde 25 azaltıyor. Tuvaletlerdeki büyük rezervuarların içine 1,5'ar litrelik içi su dolu iki şişe su koymak yüzde 20 tasarruf sağlıyor. Evde gizli su kaçağını anlamak için saatlerin kontrol edilmesi, rezervuara bir miktar boya atarak sızdırmazlık kontrolü yapılması gerekiyor. Çünkü bir musluk veya rezervuar sızdırıyorsa yılda 12,5 litre su ziyan oluyor.

Rapora göre, evlerde suyun yüzde 35'i banyoda, yüzde 30'u tuvalette, yüzde 20'si çamaşır ve bulaşık yıkamada, yüzde 10'u yemek pişirme ve içme suyu, yüzde 5'i ise temizlik amacıyla kullanılıyor. Banyo ve tuvalette tüketilen su, evde tüketilen toplam suyun yüzde 70'ini oluşturuyor. Tasarruf için öncelikle tam sızdırmazlık sağlanmalı. Su kaçakları gizli de olabiliyor. Bunu anlamak için su sayacı okunarak 2 saat su kullanılmamalı. Bu süre sonunda sayacın tekrar okunmasıyla gizli kaçak olup olmadığı tespit edilebiliyor.

Evde su tasarrufunun taktikleri

Diş fırçalarken musluk açık bırakılırsa her fırçalama esnasında ortalama 15 litre su ziyan oluyor. Eğer fırçalanmış diş bir bardak su ile çalkalanırsa yılda 9 bin 100 litre su tüketimi önleniyor.

Mutfakta bulaşık yıkarken kirli kaplar elle veya bulaşık makinesinde yıkamadan önce su dolu leğende ıslatılmalı. Musluklara fiyatı çok ucuz olan akımı azaltan aparatlar takılmalı.

Sebze ve meyveler, akar musluk suyu ile yıkanmamalı. Leğenin yarısına kadar su koyulup musluk yavaşça açıldıktan sonra hızlıca yıkanmalı.

Çamaşır ve bulaşık makinesi her çalıştığında aynı miktarda su kullandığı için tam dolumda çalıştırılmalı.

Kirlenen arabalar hortum yerine kovaya su konularak yıkanmalı.

Gürhan Savgı, Ankara

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber