3 polisin şehit olduğu hain saldırının sırları çözülüyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 10 Temmuz 2008 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul'da ABD Konsolosluğu'nun girişindeki polis noktasını basan 4 saldırgan, 3 polisi şehit etti. Çatışmada 3 saldırgan öldü. Polis, eylemin El Kaide ile fikri birlikteliği olan Selefi gruplarca yapıldığı yönündeki bilgileri değerlendirmeye aldı

ABD İstanbul Başkonsolosluğu'nun vize girişindeki polis noktasına dün silahlı baskın düzenleyen 4 saldırgan, 3 polis memurunu şehit etti. Çıkan çatışmada saldırganlardan 3'ü öldürülürken, diğer saldırganın kaçtığı otomobil terk edilmiş olarak bulundu. Yaklaşık 3 dakika süren çatışmada, biri trafik polisi 2 kişi de yaralandı.

Saldırganların ikisinin dolandırıcılık ve hırsızlıktan sabıkası olduğu ortaya çıktı. Saldırının, ocak ayında Gaziantep'te gerçekleştirilen El Kaide operasyonuna ?misilleme? amacı taşıdığı iddia edildi. Polis, ikinci bir saldırıya karşı alarma geçti, izinler kaldırıldı.

Ford Focus'la geldiler

İstinye'deki başkonsolosluğun vize kapısı olarak kullanılan Kaplıcalar Sokak üzerindeki polis noktasına dün saat 10.30 sıralarında düzenlenen silahlı saldırı şöyle gerçekleşti:

Gri renkli Ford marka bir araçta bulunan 4 kişi, Kaplıcalar Camii'nin önünde park ederek bir süre çevreyi gözetledi. Çevrede bulunanların dikkatini çeken saldırganlar bir süre sonra otomobille 30 metre uzaklıktaki polis kulübesine yaklaştı.

Bu sırada araçtan atlayan 3 saldırgan, silahlarını çekerek kurşun geçirmeyen zırhlı kulübeye ateş etmeye başladı. Terörist grubun lideri olduğu tahmin edilen 30-35 yaşlarında kısa saçlı, sakallı saldırgan pompalı tüfekle, 20-25 yaşlarındaki diğer iki kişi de tabancayla ateş etti.

Çatışma 3 dakika sürdü

Kulübeden çıkarak karşılık veren 3 polis memuru yaralandı. Çatışan polislere, kulübenin yakınında park edilen Trafik Vakfı'na ait çekici aracının yanında bulunan trafik polisi de destek verdi. Yaklaşık 3 dakika süren çatışmada 3 saldırgan öldürüldü. Görgü tanıkları, saldırganların, meslektaşlarına destek veren trafik polisi tarafından etkisiz hale getirildiğini anlattı.

Yakınları sinir krizi geçirdi

Başkonsolosluk önünde koruma görevi yapan polis memuru Nedim Çalık saldırganların açtığı ateş sonucu olay yerinde, saldırı sırasında kulübede bulunan trafik polisleri Mehmet Önder Saçaklıoğlu ile Erdal Öztaş da ağır yaralı halde kaldırıldıkları İstinye Devlet Hastanesi'nde yaşamını yitirdi.

Saldırıda dirseğinden yaralanan polis memuru Osman Dağlı ile omzundan yaralanan trafik çekicisinin sürücüsü Ferit Özcan'ın durumunun iyi olduğu belirtildi. Şehitlerin yakınları, acı haberi öğrenip hastaneye geldiklerinde sinir krizleri geçirdi.

Eylemde otomobili kullanan dördüncü terörist ise çatışma sürerken aynı araçla hızla uzaklaştı. Helikopter desteğinde yapılan aramalarda eylemde kullanılan ve çalıntı olduğu anlaşılan otomobil terk edilmiş olarak bulundu.

Cesetlerde bomba arandı

Otomobilde silah ve bomba çıkmazken, polis yetkilileri, kaçan teröristin kimliğinin tespit edildiğini ve yakalanmasının an meselesi olduğunu belirtti. Saldırıda kullanılan 3 tabanca ve pompalı tüfek balistik incelemeye gönderilirken olay yerinde 70'e yakın mermi kovanı ve çekirdeği bulundu.

Üzerlerinde bomba veya patlayıcı bulunması olasılığı nedeniyle öldürülen saldırganların kıyafetleri çıkarıldı. Bir polis ve üç saldırganın cesedi, yaklaşık 2.5 saat süren incelemenin ardından morga kaldırıldı.

Beşiktaş'taki özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcılığı da saldırıyla ilgili olarak inceleme başlattı. İstanbul Valisi Muammer Güler, ?Bütün görüntüler kameralarda var? dedi.

İkisi adi suçlu

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, olay yerinde yaptığı incelemelerin ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde yaptığı açıklamada, öldürülen teröristlerden ikisinin, daha önce adi suçtan sabıkaları bulunduğunu, bunun parmak izlerinden teyit edildiğini, bir kişinin de yurtdışına çıktığını söyledi. Soruşturmada büyük ilerleme kaydettiklerini belirten Atalay, ayrıca Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Irak'a yapacağı geziyi iptal ettiğini ve bugün saat 11.30'da şehitler için düzenlenecek törene katılacağını açıkladı.

ACI MANZARALAR

İstanbul Valisi Muammer Güler, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah da, yaralananların tedavi altına alındığı İstinye Devlet Hastanesi'ne gelerek bilgi aldı. Bu arada, hastane çevresinde yoğun güvenlik önlemleri dikkati çekti. Konsolosluğun karşısında oturan vatandaşlardan biri, cep telefonuyla balkondan olay yerini böyle görüntüledi.

ŞEHİTLERE TÖREN

Şehit 3 polis memuru için bugün saat 11.30'da İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Vatan Caddesi'ndeki hizmet binasında tören yapılacak. Alınan bilgiye göre, Şehit polis memurlarından Sarıyer İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde görev yapan Rize nüfusuna kayıtlı Nedim Çalık, 17 Haziran 2006 tarihinde mesleğe adım attı. Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü bünyesinde görevli olan diğer 2 polisten Çorum nüfusuna kayıtlı ve evli olan Erdal Öztaş 30 Temmuz 2007'de, Osmaniye nüfusuna kayıtlı polis memuru Mehmet Önder Saçaklıoğlu ise 14 gün önce 25 Haziran 2008'de göreve başladı.

GÖRGÜ TANIKLARI ANLATIYOR:

Saldırgan kalkamayınca kafasına ateş etti

Saldırganların bir süre beklediği Kaplıcalar Camii'nin karşısındaki Özkan Otopark'ın sahibi Oktay Özkan, polise verdiği ifadenin ardından yaşananları şöyle anlattı: ?Araç bir süre caminin yanında park halinde durunca çalışan çocuklar içeridekilerden şüphelenmiş. Bana söylediler. Burak'a, ?Git söyle, arabayı çeksinler' dedim. Burak aracın yanından geldiğinde, adamların elinde silah olduğunu ve ceplerine bir şeyler koyduklarını söyledi.

Araçtan inen saldırganlardan sakallı olan, kulübenin çevresinde dolaşarak pompalı tüfekle kulübe kapısından içeriye ateş etti. Diğer ikisi de diz çöküp kulübeye ateş açmaya başladı. Kulübeden sürünerek çıkan memur, diz çöken saldırganlara ateş açınca, pompalı tüfekli saldırgan memurun başına ateş etti. Çekicinin ordaki trafik polisi de pompalı tüfeği kullanan saldırganı vurdu. Yerde sürüklenen bir saldırgan da ayağa kalkamayınca kendi kafasına ateş etti.?

?Trafikçi polis üçünü de öldürdü'

Konsolosluğun hemen karşısında fotoğraf stüdyosu bulunan Turgay Akdemir de polisteki ifadesini şöyle tekrarladı:

?3 polis de kulübedeydi ve saldırganlar kulübeye giderek kapıyı açar açmaz ateş etmeye başladılar. Kulübenin dışında bulunan trafikçi polis 3 saldırganı da öldürdü. Saldırganların geldiği araç aşağıdan döndü. İçindeki olay yerine bakarak hızla kaçtı.?

Saldırı sırasında otopark çevresinde olduğunu belirten Ufuk Yavuz da, ?Gri bir araçla gelen 4 kişi caminin orada bir süre bekledi. Sonra kulübeye gittiler ve ateş açtılar. İlk olarak 2 polis vuruldu. Yaralı olan polis de mermisi biten sakallı saldırganı başından vurarak öldürdü? dedi.

?Saldırganların tamamı sakallı'

Güvenlik kamerasından saldırı anını izleyen Doğan Haber Ajansı muhabiri Gökhan Danacı, gördüklerini şöyle aktardı: ?Başkonsolosluğun yakınındaki otoparkın önünde duran gri renkli otomobilden ellerinde silahlarla dört saldırgan indi.

Bu kişilerin tamamının sakallı olduları görüldü. Bu kişilere ilk müdahale sokakta bulunan trafik çekicisinde görevli trafik polisinden geldi. İlk vurulan da bu polis oldu. Saldırganlardan üçü bu çatışmada vuruldu.?

Görgü tanıklarından Hüseyin Tüzemen, ?Kafede oturuyordum. Silah sesleri geldi, yere yattım. Nereden ateş edildiğini görmedim. Korkudan buzdolabının içine girmişim? dedi.

ABD'liler neden yardım etmedi?

Olay sırasında ABD'li koruma görevlileri çatışmaya müdahale etmedi. Türk polisi saldırganlara müdahale ederken başkonsolosluk binası içinde duran ve olayı gören Amerikalı güvenlik görevlileri kurallar gereği içeri çekildi. Uluslararası kurallara göre, Amerikalılar bina dışına çıktıkları an Türk topraklarına ayak basmış sayılıyor ve orada müdahale yetkileri bulunmuyor. Bütün dünyada her konsolosluk için bu kural uygulanıyor.

Kızıl sakallı terörist vurdu

Saldırıya tanık olan Gazeteport muhabiri Mertcan Semerci de, Gazeteport'un sitesinde olayı şöyle anlattı: ?Amerika'ya okumak üzere gidecek kuzenim için sabah erken saatte ABD Konsolosluğu'na gittik. 10.50'de oturduğum (konsolusluk girişinin karşısı) kafede iki cılız silah sesi duydum. Kafamı çevirdiğimde manzara şöyleydi: Güvenlik kulübesinin önünde güvenlik görevlisi olduğunu sandığım kişi yerde yatıyordu. Anladığım kadarıyla bu görevli, kendisine sessizce yaklaşan kızıl sakallı ve yelekli terörist tarafından vurulmuştu. Saldırganlardan birisinin yerde yatan görevlinin silahını alarak tekrar görevlinin sırtına ateş ettiğini gördüm.?

Konsolosluk çok iyi korunuyor

Saldırıya uğrayan ana kapıda özellikle gündüz saatlerinde geniş güvenlik önlemleri alınıyor. Ana giriş kapısında koruma polislerinin yanı sıra bir trafik ekibi bulunuyor. Ana giriş kapısından sonra ABD Başkonsolosluğu'nun kendi güvenlik elemanlarının önlemleri başlıyor. Saldırganların araçla geldikleri Kaplıcalar Sokağı'na gündüz saatlerinde araçlar park ettirilmiyor. Saldırdıkları kapıdan da araçla giriş yapılamıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber