Prim affı için sigortalı kuyruğa girdi SGK hafta sonu fazla mesai yapacak

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 11 Temmuz 2008 10:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK), SSK ve Bağ-Kur prim borçları için çıkardığı af düzenlemesi büyük ilgi görüyor.

Kurum, af başvurularına yetişmekte güçlük çekiyor. SGK yönetimi talebin her geçen gün büyümesi üzerine il müdürlüklerini hafta sonları da açık tutma kararı aldı. Buna göre borç affı ve yeniden yapılandırma uygulamasının sona ereceği 28 Temmuz Pazartesi gününe kadar büyük şehirlerdeki il müdürlükleri cumartesi-pazar, diğer illerde ise cumartesi günleri de başvuru kabul edecek.

Kurum'dan alınan bilgiye göre af uygulamasının ilk 20 gününde 161 bin başvuru geldi. Bunun parasal karşılığı ise 3 milyar 54 milyon YTL'yi buluyor. Ancak yoğunluk sebebiyle şimdiye kadar başvurulardan ancak 91 bini sonuçlandırılabildi. Alacağın da 648 milyon YTL'lik kısmı tahsil edildi. SGK, 26 milyar YTL'yi aşan prim alacaklarının tümünü yeniden yapılandırma kapsamında tahsil etmeyi hedefliyor. Kurum, 'bir daha çıkarılmayacağı' söylenen son aftan mümkün olduğunca fazla alacak tahsilatı yapmak için yoğun bir tanıtım ve reklam kampanyası başlattı. Uygulamadan prim borçlularını haberdar etmek amacıyla merkezî yerlere afiş ve bilboardlar asılıyor. Ayrıca ulusal gazetelere de reklam veriliyor.

Mayıs ayında yasalaşan İstihdam Paketi'nin içinde hayata geçirilen düzenleme, Cumhuriyet tarihinin 20. prim affı oldu. Bundan SSK ve Bağ-Kur'da prim borcu bulunan kişi ya da tüzel kuruluşlar yararlanabiliyor. Faiziyle yıllardır biriken borcunu peşin ödemek isteyenlere yüzde 85 indirim yapılıyor. 12 aya kadar taksitlendirmelerde borcun yüzde 55'i, 24 aya kadar taksitlendirmede ise yüzde 30'u siliniyor. 27 Mayıs 2008 tarihinde başlayan yeniden yapılandırma, özellikle İstihdam Paketi kapsamında getirilen 5 puanlık SSK prim indiriminden yararlanmak isteyen işvereni yakından ilgilendiriyor. Zira indirimden yararlanabilmek için prim borcunun bulunmaması gerekiyor.

Prim tahsilatı yüzde 10'larda kaldı

Daha önceki prim yapılandırmaları, afların beklenen sonucu vermediğini gösteriyor. 19. prim affı Nisan 2007'de tamamlanmıştı. En başarılı prim affı uygulaması olmasına karşın taksitlendirilen 10,5 milyar YTL'lik borcun ancak 4,2 milyar YTL'si tahsil edilebildi. 2003 yılında çıkarılan 18. prim affında ise 18 milyar yeni liralık borcun sadece 2 milyar YTL'lik kısmı toplandı. 19. af hariç tutulduğunda bugüne kadar çıkarılan prim aflarında tahsilat ancak yüzde 10'a ulaşabildi. Sık çıkarılan prim afları, sosyal güvenlik alacaklarının tahsil edilememesinin de en önemli nedenlerinden biri olarak gösteriliyor. Nasılsa af çıkıp faizlerin silineceğini düşünen SSK'lı işveren ile Bağ-Kur'lu esnaf, prim borcunu zamanında ödemek yerine biriktiriyor. Prim tahsilatı özellikle Bağ-Kur'da büyük sorun. Esnafın ancak 3'te biri düzenli prim ödüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber