Çelik: OKS'de kopya organizasyonu yakalandı

Haber Giriş : 11 Temmuz 2008 12:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, OKS'nin yüzde 99 sorunsuz geçtiğini, buna karşın bir ilçenin tamamında etkili olan bir kopya organizasyonunun yakaladığını bildirdi. Çelik, kopyaya izin veren idareci ve öğretmenler hakkında da yasal işlem başlatılacağını açıkladı.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Başöğretmen Salonu'nda yaptığı basın toplantısında son OKS'ye 905 bin 930 kişinin katıldığı, 263 öğrenicinin yüz soru üzerinden yüz doğru yaptığını söyledi. İlköğretim Başarı Puanları ile beraber 500 tam puan öğrenci sayısının 97 olduğunu açıklayan Çelik, yüz net yapan öğrencilerin ise 41 ile dağıldığını kaydetti. Çelik, TM ve MF'de en başarılı birinci ilin Burdur olduğunu ikinci sırada Eskişehir, üçüncü ilin ise Edirne olduğunu bildirdi. 31 bin 221 öğrencinin puanının hesaplanmadığını belirten Çelik, "Bu öğrencilerin sıfır çeken olarak nitelendiriyoruz. Fakat bu 31 bin 221 kişinin hiç doğru yapmadığını anlamına gelmez. Bu öğrenciler arasında 3 bin 348'i 26 doğru, 3 bin 845'i 25 doğru, 3 bin 825'i ise 24 doğru yapmıştır. 3 bin 742 öğrenci 23, 3 bin 327 öğrenci 22, 2 bin 844 öğrenci 21, 2 bin 398 öğrenci 20 doğru yapmıştır" dedi.

-KOPYA ORGANİZASYONU

Milli Eğitim Bakanı Çelik, OKS'nin yüzde 99 sorunsuz tamamlandığını bildirirken, bir ilçe merkezinde toplu kopya organizasyonu gerçekleştiğini açıkladı. Çelik, söz konusu ilçede soruşturma başlatıldığını ve 36 öğrencinin kopya nedeniyle OKS sonuçlarının açıklanmayacağını anlattı. Çelik, soruşturma kapsamında kopyaya mahal veren idareci ve öğretmenlerle ilgili yasal işlemin yapılacağını söyledi. Çelik, söz konusu ilçeyi açıklamayacağını ifade ederek, "Bir sepette bir elma çürükken bu çürük tüm sepete yayılıyormuş gibi görüyoruz. Soruşturma sonuçlanana kadar açıklamayacağım. Burada açıklamak istemiyorum" dedi.

-KOPYA ORGANİZASYONU MARDİN KIZILTEPE'DE-

Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, OKS'de kopya organizasyonu kurulan ilçenin Mardin'in Kızıltepe olduğunu öğrenildi. İlçede, Atatürk İlköğretim dışında tüm okullarda kopya organizasyonu gerçekleştiği soruşturma kapsamında 36 öğrencinin yakalandığı bu sayının azalabileceği ya da artabileceği ifade edildi. Söz konusu organizasyonun sınav başladıktan hemen sonra soruları çözerek sınıflara girdiği ve bazı öğrencilere cevapları verdiği kaydedilirken, bu kapsamda bazı idareci ve öğretmenlerin de organizasyona yardım ettiği iddia edildi. Soruşturmanın yakın bir zamanda tamamlanacağı belirtildi.

Milli Eğitim Bakanı Çelik, velileri uyararak sınav sonuçlara göre çocukların cezalandırılmaması ve kıyaslanmaması gerektiğini vurguladı. Çelik, "Çocuklarımızı şartlı sevmeye hakkımız yok. Benim kızım da bu yıl OKS'ye girdi. kaç puan aldığını ben de bilmiyorum. Ama netini biliyorum. Kızım ortalarda olacak. Ama mukayese etmeyi aklımdan bile geçirmedim" diye konuştu. Çelik, öğrencilerin puanlarına göre değil, yüzdelik dilime göre tercih yapmaları konusunda uyardı.

-"BİR TANE BİRİNCİ ÇIKARABİLİRDİK"-

Bakan Çelik, OKS sorularının kolay olduğunu ve çok sayıda birincinin çıktığını söyleyenlerin olacağını belirterek, "İstesek bir tane birinci çıkarabilirdik. ÖSS benzeri sorular sorardık. Ama önemli olan çocukları gördükleri soruları sormaktır" dedi. Çelik, birincilerinin dağılımının her ilin sosyo ekonomik ve kültürel gelişimine göre olduğunu anlattı.

Çelik, OKS'nin tarihe karıştığını ve bu yıl son kez yapıldığını belirterek, 8 yılın sonunda sürecini değerlendirmeye yönelik olan ve dershanelere bağımlı hale getiren OKS'nin kalktığını söyledi. SBS'nin öğrenciler tarafından da değerlendirildiğini kaydeden Çelik, "SBS'ye giren öğrenciler sınav sonrasında sorular bu şekilde olacaksa, dışarıdan destek gerekmediğini söylemişlerdir" dedi.

-TERCİH SONUÇLARI 25 TEMMUZ'DA-

Bakan Çelik, sonuçların açıklanmasından sonraki süreci de açıkladı. Tercih sonuçları 25 Temmuz 2008'de, kesin kayıtlardan sonra boş kalan okul kontenjanları ise 5 Ağustos 2008 tarihinde açıklanacak. OKS'ye ikinci yerleştirme için başvuruları da 6-10 Ağustos 2008 tarihleri arasında yapılabilecek. İkinci yerleştirme sonuçları 5 Ağustos 2008'de, açıklanırken 23 Ağustos'ta ise ikinci yerleştirme sonucuna göre boş kalan kontenjanlar açıklanacak.

Tercihte yükselme işlemi talepleri 24-25 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Sonuçlar ise 1 Eylül 2008'de açıklanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber