İddianameye gelen ilk tepkiler

Haber Giriş : 14 Temmuz 2008 12:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
AK Parti'den ilk açıklama

Hükümetin müdahalesi söz konusu değildir

- AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Ergenekon iddianamesini değerlendirirken, "Hükümetin bu sürece herhangi bir müdahalesi söz konusu değildir. Bunu söyleyenler, süreci mecrasından saptırmak isteyenlerdir" dedi.

Bozdağ, Ergenekon iddianamesinin mahkemeye sunulmasından sonra TBMM'de gazetecilerin sorularını cevapladı.

"Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek'e ait olduğu iddia edilen günlüklerin iddianamede yer almadığının" hatırlatılması üzerine Bozdağ, "Soruşturmayı yürütenlerin takdir edeceği bir konu. Bizim nedenini, niçinini bilmediğimiz bir konuda fikir yürütmemiz doğru değil" diye konuştu.

"Günlüklerin yer alması durumunda gözaltına alınan emekli ordu mensuplarının askeri mahkemede yargılanacakları, bu durumun önlenmesi için de iddianamede buna yer verilmediği" yolundaki görüşlerin hatırlatılması üzerine Bozdağ, "Bu bir yorum. Bizim ceza muhakemesi mevzuatımız bu konuda açık; kimlerin nerede yargılanacağı hem Askeri Ceza Yasasında hem de Ceza Muhakemesi Kanununda bellidir" dedi.

Bozdağ, bir gazetecinin, "İddianamede 20 gizli tanığın ifadelerinin de yer aldığını" hatırlatması üzerine de "Muhtevayı bilmiyorum. Dolayısıyla yorum yapamam. 'Böylesi tanık dinleme usulü sistemimizde var mı?' derseniz, Ceza Muhakemesi Yasasında buna imkan veren düzenlemeler vardır. Tanık Koruma Kanunu da yürürlükte biliyorsunuz. O nedenle mevcut yasalarımızda var" diye konuştu.

Bozdağ, "İddianame ile ilgili genel değerlendirmesinin" sorulması üzerine de şunları söyledi:

"Bizim mevzuatımızda Cumhuriyet savcılarının, kendilerine intikal eden bir olayla ilgili veya bir olaya adı karışan kişilerle ilgili doğrudan veya ihbar şikayeti üzerine araştırma yapma yetki ve görevi vardır. Uzunca bir zamandır devam eden soruşturma sonunda bir iddianame düzenlenmiştir. Bundan sonraki süreçte de hangi ağır ceza mahkemesine düştüyse o mahkemenin yargılamasıyla devam edecektir."


Flaş!... Ergenekon iddianamesi açıklandı!

İşte Ergenekon'un suç dosyası ve istenen cezalar

İlhan Selçuk'un avukatı: Yeni operasyonlar bekliyoruz


Bir gazetecinin, "İddianamede Hükümete yönelik eylemler planlandığının yer aldığını" belirtmesi üzerine de Bozdağ, şöyle konuştu:

"Türkiye'de işleyen bir hukuk var. TCK, hangi fiillerin suç olduğunu düzenlemiş ve hangi şartlarda ne kadar ceza verileceğini de düzenlemiş. Ceza Muhakemesi Yasası da işlendiği iddia edilen suçlarla ilgili soruşturma sürecini ve bunun yargılama sürecini düzenlemiş. Dolayısıyla konu, bizim yasalarımızın öngördüğü çerçeveler içinde devam ediyor."

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek de TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya'yı makamında ziyaret ederek bir süre görüştü.

Görüşme sonucunu bekleyen gazetecilere Bakan Çiçek, İyimaya ile haber göndererek, konuşmayacağını söyledi. Adalet Komisyonu Başkanı İyimaya da Anayasa'nın 138. maddesine atıfta bulunarak, herhangi bir değerlendirme yapmayacağını bildirdi.

AA
MHP, iddianame için ne dedi?

İddianamenin teknik boyutu ortaya çıktı. Gözler siyasi partilere çevrildi. MHP'den ilk yorum Mehmet Şandır'dan geldi.

Ergenekon iddianamezsi hakkında zanlılara yöneltilen suçlamalar belli oldu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin'ın basın açıklaması sonrası MHP'den ilk yorum Mehmet Şandır'dan geldi. CNN Türk'e konuşan Şandır, darbe günlüklerinin iddianamede yer almamasına çok sevindi..

"Yapılan tanımlar halkın kafasnı karıştırmamalı. Yargının güvenilirliğine gölge düşürülmemeli. Biraz daha sükunetle izlenmesi izlenmesi gerekiyor.

Üzernine yeklenen anlamlar bakımından çok büyük bir iddianame. Siyasetçisi yorumcusu herkes dikkatli olmalı. Biraz daha sabır gösterilmeli. İddianamenin kabul edilmesiyle birlikte topluma bilgi verilmeli, aydınlatılmalı.

Sözde günlüğün yer almaması gerçekten çok sevindim. Darbe iddiaları yakışmaz, yakıştıramıyoruz.

Hiçbir hadise gizli kalmamalı. Bu kadar üzerinde konuşulan konu için ayrı başlık altında sonuna kadar araştırılmalı varsa suçlu ortaya çıkarılması gerekiyor.

Siyasi iktidarın bu konuda topluma net bir şey söylmesini bekliyoruz. Devlet nizamını değiştirici bir girişimi uygun bulmuyoruz.

Bu tur itham ve belki de iftiraların arındırılmasını istiyoruz. Siyasi iktidar tarafından açıklığa kavuşturulmasını bekliyoruz."


CHP'Lİ ÖZYÜREK: ?DAĞ FARE DOĞURDU?

CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek, Ergenekon soruşturmasına ilişkin ana hatları açıklanan iddianameyi değerlendirirken ?Dağ fare doğurdu? dedi. Darbe günlükleri etrafından bir darbe girişiminden bahsedildiğine dikkat çeken Özyürek, ?Oysa iddianamede darbe günlükleri ve orada geçen olaylar iddianamenin konusunu oluşturmamış. Onun etrafındaki komutanlara dönük suçlamalar şimdi ne olacak?? diye konuştu.

ANKARA (ANKA) - CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek, Ergenekon soruşturmasına ilişkin ana hatları açıklanan iddianameyi değerlendirirken ?Dağ fare doğurdu? dedi. Darbe günlükleri etrafından bir darbe girişiminden bahsedildiğine dikkat çeken Özyürek, ?Oysa iddianamede darbe günlükleri ve orada geçen olaylar iddianamenin konusunu oluşturmamış. Onun etrafındaki komutanlara dönük suçlamalar şimdi ne olacak?? diye konuştu.

CHP Genel Saymanı ve Basın Sözcüsü Mustafa Özyürek, İstanbul Cumhuriyet Savcıları, Zekeriya Öz, Mehmet Pekgüzel ve Nihat Taşkın tarafından hazırlanan ?Ergenekon? iddianamesine ilişkin, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin'in açıklamalarını ANKA'ya değerlendirdi. Özyürek, ?Şu aşamaya kadar dağ fare doğurmuştur denilebilir? dedi. Uzun süre darbe günlükleri etrafında bir darbe teşebbüsünden bahsedildiğini hatırlatan Özyürek, ?Oysa iddianamede darbe günlükleri ve orada geçen olaylar iddianamenin konusunu oluşturmamış. Onun etrafındaki komutanlara dönük suçlamalar şimdi ne olacak?? dedi.

İddianamede Danıştay saldırısının da yer aldığını belirten Özyürek, şunları söyledi:

?Diğer önemli nokta ilgili mahkeme Danıştay saldırısını karara bağladı şimdi konu Yargıtay'da. Oradaki sanık ve sanıklar Danıştay'ın aldığı karar nedeniyle böyle bir saldırıyı gerçekleştirdiklerini söylemişlerdi. Bu ilgili mahkeme tarafından karara bağlanmıştı. Bu soruşturmanın kapsamına almak bir yargı kararına rağmen o saldırıyı örgütlü saldırı gibi göstermek çok tartışmalı bir konu. Yargıtay tarafından da mahkeme karar onaylanırsa bu iddia havada kalır.?

-TOPLUM İKİYE BÖLÜNDÜ-

Toplumun ?darbeciler ve darbeye karşı olanlar? şeklinde ikiye ayrıldığını söyleyen Özyürek'in değerlendirmeleri şöyle:

?Peki bir darbe olmadığı söyleniyor, o günlüklerle bir soruşturmanın bir bağlantısı olmadığı söyleniyor. Demek ki bir darbe yok. Sadece isyana teşvik var. İkisi arasında büyük fark var. Bu durumda bu iddialar boşa çıkmıştır. Özellikle AKP yandaşı medyanın şüphelilerin haklarına çok ağır saldırılarda bulundukları bu aşamada bile kendilerini gösterdi. Yargılamanın gerçekleri ortaya çıkaracağını düşünüyoruz. Hem İlhan Selçuk hem Mustafa Balbay iddianamenin sanıkları. Bu isimler kendi gazetelerini kendileri bombalamış gibi suçlanıyor. İddianamenin tümü ortaya çıktığında daha önemli çelişkilerin olduğu anlaşılıyor.?

ANKA
SHP LİDERİ KARAYALÇIN: ?EK İDDİANAMEYİ BEKLEMEK LAZIM?

olarak ek iddianamenin beklenilmesi gerektiğini söyledi.

Karayalçın, İstanbul Cumhuriyet Savcıları Zekeriya Öz, Mehmet Pekgüzel ve Nihat Taşkın tarafından hazırlanan ?Ergenekon? iddianamesine ilişkin, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin'in açıklamalarını ANKA'ya değerlendirdi. Karayalçın şunları söyledi:

?Bir süredir Hilmi Özkök'ün açıklamalarıyla birlikte iddianamenin bu şekle dönüşeceği izlenimini edinmişti. Sayın Özkök'ün açıklamaları bunun işaretini vermekteydi. Ancak kesin bir değerlendirme yapabilmek için ek iddianameyi beklemek lazım. Ek iddianamenin neleri getireceği bu konudaki kargaşayı açıklığa kavuşturacaktır düşüncesindeyim.?

ANKA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber