Naklen tayini çıkan doktorun 'yüzde 60' sıkıntısı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Temmuz 2008 20:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hekim görevden "mecburi de olsa" hemen ayrılamıyor

Hekimler, görev sürelerini tamamlamasına rağmen kurumla ilişik kesemiyor. Bakanlığın, unvan ve branşların yüzde 60'ın altına düşmemesi kuralı nedeniyle görevden ayrılamayan hekimler, 20. ve 21. mecburi hizmet atamasıyla yerlerini dolduracak hekimleri bekliyor

Fatma Ergüzeloğlu / Ankara

Ataması yapılan hekimler ve uzman hekimler süreleri dolmasına rağmen görev yaptıkları birimden hemen ayrılamıyor. Çünkü hekimlerin unvan ve branşının, Personel Dağılım Cetveline göre doluluk oranının yüzde 60'ın altına düşmemesi gerekiyor. Ayrılacak uzman tabip ve tabiplerin ataması ancak, yerlerine atanacak hekimin göreve başlamasından sonra yapılıyor. Aynı birimden ayrılacak personel sayısının birden fazla olması halinde ise ayrılışlar, en yüksek hizmet puanına sahip personelden başlayarak sırayla yapılıyor.

Sağlık Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünce yayınlanan 2008 yılı Haziran Dönem Kurum İçi Naklen Atama Kurası ile ilgili yayınlanan yazıda İstihdam Planlama Komisyonu kararları anımsatıldı.

?Aynı anda iki kişinin ayrılacağı yerler çok değil?

Sağlık Bakanlığı Personel Genel Müdür Yardımcısı Dr. Hakkı Öztürk, dönem tayinine müracaat eden hekimlerin bu kuralı bilerek müracaatlarını gerçekleştirdiklerini söyledi. ?Hekimler, elbette yerleri dolmadan ayrılış yapamayacaklar çünkü hizmet ihtiyacı ortaya çıkacak. Dönem tayini biliyorsunuz ki, alt bölgelerden üst bölgelere geçiş anlamı taşıyor. Bizim de bu alt bölgelerdeki hizmet ihtiyacını gidermemiz gerekiyor? diye konuşan Öztürk, şunları kaydetti:

?Kendimize zaman tanımak için internette dönem tayini yayınlarken böyle bir madde ekledik ve dedik ki: ?Müracaat eden arkadaşlar bilsinler ki, ayrılış yapmaları için yerlerinin doldurulması lazım.' Bir kısmı ayrıldı, bununla ilgili sorun yok ama tek kişi ayrılamıyor veya iki kişiyse sadece biri ayrılabiliyor. Ayrılma önceliği de hizmet puanının yüksekliğine göre yapılacak. Kimin hizmet puanı yüksekse önce o ayrılıyor, zaten bu durumda çok fazla hekim yok, 7-8 kişi ancak vardır. Aynı anda iki kişinin ayrılacağı yerler çok değil.?

Toplam iki kurada hekimlerin yerleri dolacak

?Hastanede 2 uzman hekim çalışıyor diyelim, bunlardan biri ayrıldığında doluluk yüzde 60'ın altına düşecek. O nedenle hekim, yerine biri gelmeden görevden ayrılamıyor. Biz bunların bir kısmını 20. dönem mecburi hizmet atama kurasıyla doldurduk, atamalarını yaptık ve bugün itibariyle internete veriyoruz. Bunlar önümüzdeki günlerde göreve başlayacak? diye konuşan Öztürk, halen görevdeki hekimlerin bir kısmının bu şekilde ayrılmış olacağını belirtti. Öztürk, hekimlerin geri kalan kısmının da 21. dönem mecburi hizmet kurasıyla yerlerinin doldurulacağını söyledi. Şu an atama işlemlerinin yapıldığını kaydeden Öztürk, ?Toplam iki kuraya bölünmüş şekilde ayrılamayan hekimlerin yerlerini dolduruyoruz. Nihayetinde okullar eğitime başlamadan herkes görev yerine gitmiş görevine başlamış olacak? diye konuştu.

Hekimler durumdan rahatsız

Gazetemizi arayarak ya da yolladıkları e-postalarla duruma tepki gösteren hekimler, ?Tayinimiz çıktı, gideceğimiz yerde evimizi tuttuk, taşınmak üzereyiz ama ilişik kesmek için il sağlık müdürlüğüne başvurduğumuzda doluluk oranının yüzde 60'ın altına düştüğü gerekçesi ile ilişiğimizi kesemeyeceğimizi öğreniyoruz. Bu yaptığımız masrafları kim karşılayacak?? diye konuştular.

Medimagazin

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber