Milli Eğitim Bakanlığı'na yatırımda karar yetkisi

Haber Giriş : 16 Temmuz 2008 10:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yatırım programı çerçevesinde yapılacak işlemlerde parasal sınırlara göre Devlet Planlama Teşkilatı veya Yüksek Planlama Kurulu'na ait olan karar yetkisi Bakanlığa devredildi. Ayrıca, toplamı 10 milyon YTL'ye kadar olan ek ödenek tahsislerinde DPT ve YPK onayı aranmayacak.

Yatırım programı çerçevesinde yapılacak işlemlerde parasal sınırlara göre Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) veya Yüksek Planlama Kurulu'na (YPK) ait olan karar yetkisi Bakanlığa devredildi. Ayrıca, toplamı 10 milyon YTL'ye kadar olan ek ödenek tahsislerinde DPT ve YPK onayı aranmayacak.

Bakanlar Kurulu'nun, 2008 Yılı Yatırım Programında değişiklik yapan kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre; projelerde yer değişiklikleri, kuruluşun bağlı veya ilgili olduğu bakanın onayıyla, üniversitelerde Milli Eğitim Bakanının onayıyla karara bağlanacak. DPT Müsteşarlığına bilgi verilecek. Mevcut düzenlemede ise 5 milyon YTL sınırına göre farklılaştırma bunuyordu. Bu kapsamda maliyeti 5 milyon YTL'ye kadar olan projelerde aynı il sınırları içinde kalan yer değişiklikleri; DPT'ye bilgi vermek kaydıyla kuruluşun bağlı veya ilgili olduğu bakanın, üniversitelerde rektörün onayıyla kararlaştırılıyordu. Maliyeti 5 milyon YTL'ye kadar olan projelerde il bazındaki yer değişikliği talepleri ile maliyeti 5 milyon YTL'yi aşan projelerde aynı il sınırları içindeki yer değişikliği talepleri DPT tarafından, maliyeti 5 milyon YTL'yi aşan projelerde il bazındaki yer değişikliği talepleri YPK tarafından karara bağlanıyordu.

Yeni düzenlemeye göre projelerde ek maliyet gerektirmeyen karakteristik ve süre değişiklikleri, kuruluşun bağlı veya ilgili olduğu bakanın onayıyla, üniversitelerde Milli Eğitim Bakanının onayıyla karara bağlanacak, DPT'ye bilgi verilecek. Mevcut düzenlemede ise söz konusu değişiklikler; maliyeti 100 milyon YTL'ye kadar olan projelerde DPT, maliyeti bunun üzerinde olan projelerde YPK tarafından karara bağlanıyordu.

Yeni düzenleme ile ayrıca ek ödenek gerektirmeyen aktarma işlemleri ilgili bakanın, üniversitelerde Milli Eğitim Bakanının onayıyla karara bağlanacak, DPT'ye bilgi verilecek.

-10 MİLYON YTL'YE KADAR EK ÖDENEK İÇİN YETKİ-

Düzenleme ile bütçe kaynaklarından yapılacak toplamı 10 milyon YTL'yi geçmeyen ek ödenek tahsisleri DPT'nin bağlı olduğu bakan onayıyla, bütçe kaynaklarından proje bazında toplam 10 milyon YTL'yi aşan ek ödenek tahsisleri ise YPK onayıyla karara bağlanacak. Bu limit toplulaştırılmış projelerde alt proje bazında uygulanacak. Mevcut düzenlemede ise, ?Bütçe kaynaklarından DPT Müsteşarlığınca proje bazında yapılacak ek ödenek tahsisleri toplamı 3 milyon YTL'yi (DPT tarafından karara bağlanan afet projelerinde 5 milyon YTL) geçemez. Bütçe kaynaklarından proje bazında toplam 3 milyon YTL'yi aşan ek ödenek tahsisleri YPK'ca karara bağlanır? hükmü bulunuyordu.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın projelerinde YPK ve DPT karar yetkileri Bakanlığa devredilirken, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıklarının yatırım ve finansman programlarının revize edilmesi halinde, proje bazındaki revizyonları, mevcuttaki DPT ve YPK yerine ilgili bakanın onayı ile yapılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber