'Eşit işe eşit ücret' yasalaşırsa nakil baskısı bitecek

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 17 Temmuz 2008 09:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erdal Aydın'ın yazısı

Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu koordinatörlüğünde hazırlanan ve Bakanlar Kurulu'na sunulan kanun tasarısı uyarınca, kamu kurumları arasında ek ödeme dengesizliği gideriliyor.

* Ücret dengesizliği kademeli kalkacak

Kamuoyunda denge tazminatı olarak bilinen ve ek ödeme almayan memurların maaşlarına ek ödeme yapılmasına imkan veren 375 sayılı kanun hükmünde kararnamenin ek 3. maddesinde yapılan değişiklikle, ücret dengesizliği kademeli olarak ortadan kalkacak.

* Tavan rakam 977.55 YTL

2008/13860 sayılı Bakanlar Kurulu kararı uyarınca, 1 Temmuz 2008'den itibaren ek ödeme almayan memurlara 136.85 YTL (2660 gösterge rakamı ile memur maaş katsayısının çarpımı sonucunda bulunan rakam) ödenmesi öngörülüyor. Söz konusu kanun tasarısı yasalaştığı takdirde, bu ek ödemenin yerini "En yüksek devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) yüzde 200'ünü geçmemek üzere, her ay ek ödeme yapılabilir" hükmü alacak. Buna göre, ek ödeme tutarı en yüksek devlet memuru olan Başbakanlık Müsteşarı aylığının yüzde 200'ünü geçmemek üzere belli bir oranına bağlanıyor. Verilebilecek tavan rakam 1 Temmuz itibarıyla 977.51 YTL oluyor. Ancak bu oranı belirleme yetkisi Bakanlar Kurulu'nda olacak. 3 ya da 4 yıla yayılacak ek ödeme iyileştirmesi, kademeli olarak gerçekleştirilecek ve bütçe imkanları dikkate alınarak 3 ya da 4 yıllık bir sürece yayılacak.

* En yüksek ek ödeme polislere

Meslek grupları içinde en yüksek ek ödeme artışı polislere yapılacak. Böylece hükümet, seçimlerden önce polise verdiği sözü tutmuş olacak.

* Siyasiler nakil baskısından kurtulacak

Tasarının önemli bir başka yönü de ek ödeme a lmayan kurumlardan ek ödeme alan kurumlara geçiş için memurlar tarafından siyasilere yapılan nakil taleplerinde azalma olacak. Böylece ek ödeme alan kurumlara geçiş seyyaliyeti azalacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber