İzmir Belediye Başkanı: Sağlık Bakanlığı İzmir'e karşı çifte standart uygulamaktadır

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Temmuz 2008 17:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentin kuzey bölgesindeki bazı kuyularda "standardın üzerinde" bulunan arsenik değerlerine karşı hızla tedbirler aldıklarını, buna rağmen İzmir'in Sağlık Bakanlığı tarafından hedef alındığını iddia ederek, "Sağlık Bakanlığı, nedenini bir türlü çözemediğimiz tavır ve açıklamalarıyla, sanki başka bir ülkenin vilayetiymiş gibi İzmir'e karşı çifte standart uygulamaktadır" dedi.

Kocaoğlu, belediyede düzenlediği basın toplantısında, Sağlık Bakanlığının açıklamalarında "halk sağlığından öte başka maksatlar" yattığını öne sürdü. Kocaoğlu, ilk etapta sorunlu kuyuları kapattıklarını, üniversiteyle iş birliğine gidildiğini, arıtma tesisi kurma çalışmalarına başladıklarını belirtti. Kocaoğlu, buna rağmen Bakanlık yetkililerinin her fırsatta ve ısrarla "İzmir'in suyunda kanser riski var" iddiasında bulunduğunu, belediyeyi zan altında bıraktığını ve İzmirlileri belediyeyle karşı tahrike zorladığını öne sürdü.

Son olarak içme suyunda standartların üzerinde bor bulunduğu yönünde iddialar ortaya atıldığını belirten Kocaoğlu, şunları söyledi:

"Standart değeri litrede 1.00 miligram olan bor, İzmir'in Narlıdere ilçesinde 0.080 miligram, Güzelbahçe ilçesinde 0.070 miligram, Menderes'te 0.23 miligram, kent merkezi olarak nitelendirilebilecek bölgelerden Halkapınar Pompa çıkışında ise 0.07 miligram olarak tespit edilmiştir. Bor, standartların altındadır. Öte yandan, Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı, Halkapınar Pompa çıkışındaki bor oranını litrede 1.7 miligram olarak açıklarken, İZSU uzmanları tarafından aynı yerden alınan numunelerin İzmir Hıfzıssıhha Enstitüsünde yapılan bugünkü analiz sonuçları, litrede 0.05 miligram ve 0.044 miligram olarak tespit edilmiştir. Sağlık Bakanlığının, İzmirlileri paniğe sevk edebilecek böylesine bir iddiayı ortaya atarken hangi kriterleri baz aldığı merak edilmektedir."

Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye'deki diğer illerde de yaptırıldığı bilinen su analiz sonuçlarının yaklaşık 2 aydır açıklanmadığını belirten Aziz Kocaoğlu, son olarak Bor iddialarının ortaya atılmasının "manidar" olduğunu söyledi.

Sağlık Bakanlığına, Türkiye'nin diğer illerine ilişkin total su analiz sonuçlarının bir an önce açıklanması konusunda bir kez daha çağrıda bulunan Kocaoğlu, "Sayın Bakan, bir televizyon programında arsenik değerlerinin yüksek olduğunu belirttiği 12 il ile başta başkent Ankara olmak üzere diğer büyük kentlerimizin sularındaki insan sağlığına zararlı alüminyum, kadmiyum ve benzeri bileşenleri de içeren tam analiz sonuçlarını, tıpkı İzmir'deki gibi nokta nokta açıklamak zorundadır" diye konuştu.

Daha sonra soruları cevaplandıran Kocaoğlu, Sağlık Bakanlığının uyarı yazısının kendilerine ulaştığını, bugüne kadar yapılan çalışmalar ve tahlil sonuçlarıyla kendilerine cevap verileceğini ifade etti.

Kocaoğlu, bir başka soru üzerine İZSU Laboratuvarlarıyla diğer bağımsız laboratuvarların yaptığı tahlil sonuçlarının birbirine benzediğini, ancak Hıfzıssıhha Enstitüsünün sonuçlarının farklılık gösterdiğini söyledi. Arsenik değerlerinin ölçümleri sırasında da Hıfzıssıhha sonuçlarının farklı olduğunu belirten Kocaoğlu, şunları söyledi:

"Hıfzıssıhha Enstitüsü arsenik olayında rakamları farklı çıkarınca müracaat ettik, kendileri 'Yok satır kaymış o değerler o değerleri açıklamıyordu, farklı yazılmış' gibi gerekçeler ileri sürdüler ve sonra doğruda buluştuk. Bor konusunda da birlikte çalışalım diye müracaat ettik. Borda da sonuçlarımız birbirini tutmuyor. İzmir Hıfzıssıhha Enstitüsünü yönetenler, üst merciye kadar güvenilirliğini yitirmiştir. Bunu İzmir kamuoyunun bilmesi gerekir."

Belediye Başkanı Kocaoğlu, Sağlık Bakanlığının açıklamaları karşısında dava açılıp açılmayacağına yönelik bir soru üzerine her türlü yasal hakların kullanılacağını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber