Yurtdışındaki olumlu havayla dolar 1.18 YTL

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Temmuz 2008 08:48, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

EKONOMİ SERVİSİ

Yüksek bono faizlerinden yararlanmak için döviz bozduran yabancıların satışlarıyla dolar kuru 1.18'e, euro da 1.89 YTL'ye geriledi.

Uzmanlar, Merkez Bankası'nın kısa dönem borçlanma faizlerinde 50 baz puan artış yapması sonrasında yabancı girişlerinin arttığına dikkat çekti.

Öte yandan bono faizi de 0.16 puan düşerek yüzde 20.68'e geriledi. İMKB'de yüzde 0.67 oranında değer kazanarak haftayı 37 bih 947 puandan tamamladı. Piyasadaki iyimserliği yurtdışındaki olumlu hava da destekledi.

Citigroup piyasayı toparladı

Yurtdışı piyasalarda ise Merrill Lynch'in yılın ikinci çeyreğinde 4.9 milyar dolarla beklentilerin iki katı oranında zarar açıklaması moralleri bozdu. Ancak daha sonra Citigroup'un 2.5 milyar dolarla beklentilerin altında zarar açıklaması piyasanın toparlanması için umut oldu.

Ekonomik zorluk çeken ABD'nin mortgage kredisi firması Freddie Mac'ın, 10 milyar dolarlık yeni hisse senedi satarak sermaye yapısını güçlendirmeyi planladığı bildirildi.

The Wall Street Journal gazetesinde çıkan habere göre, ABD yönetiminin, mortgage kredileri nedeniyle, 5.2 trilyon dolarlık borç yükü altında bulunan Fannie Mae ile birlikte kurtarma planına aldığı Freddie Mac, tahsil edemediği alacakları nedeniyle, 21 milyar dolarlık zarara uğramış durumda bulunuyor.

Bu arada Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, euro bölgesinde büyümenin düzelme safhasından önce ikinci ve üçüncü çeyrekte de muhtemelen zayıf olacağını ve enflasyonun ikincil etkilerinin önlenmesi gerektiğini söyledi.

Trichet, büyüme risklerinin ?çok önemli mali piyasa düzeltmesini, petrol ve emtia fiyatlarında daha fazla muhtemel artışları ve muhtemel küresel mali dengesizliklerde çözülmeleri' kapsadığını belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber