İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

'Eşit işe eşit ücret' tasarının metni..

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 23 Temmuz 2008 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erdal Aydın'ın yazısı

Ek ödeme dengesizliği ile ilgili düzenleme ne zaman yapılacak?

Okuyucularımız ek ödeme dengesizliği ile ilgili yasal düzenlemenin kısa zamanda çıkmayacağını, bundan önceki dönemlerde olduğu gibi bu tür vaatlerin lafta kalacağını düşünüyorlar. Gerçekten öyle mi olacak yoksa eşit işe eşit ücretin gerçekleşmesi yönündeki bu büyük adım atılacak mı? Düzenlemeler neler getirecek, kimler yararlanacak. Okuyucularımızın merak ettiği bu konuya biraz açıklık getirmek istiyorum.

Tasarı ne getiriyor?

27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin ek 3. maddesinin birinci fıkrasında yer alan "1/1/2006-30/6/2006 tarihleri arasında 950 gösterge rakamının, 1/7/2006 tarihinden itibaren ise 1850 gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda her ay ek ödeme yapılır" ibaresi, "En yüksek devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) yüzde 200'ünü geçmemek üzere, her ay ek ödeme yapılabilir" hükmü şeklinde değiştirilecek. Söz konusu ek ödeme tutarları Maliye Bakanlığı'nın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu'nca belirlenecek.

Düzenleme nasıl yapılacak?

Kamu kurum ve kuruluşları arasında eşit işe eşit ücretin gerçekleştirilmesi amacıyla Bakanlar Kurulu'na yetki veren düzenleme TBMM'de görüşülmekte olan "Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanununa" eklenecek maddeyle gerçekleştirilecek.

Düzenlemede neler var?

- Hiç ek ödeme almayan personele halihazırda eşit olarak ödenen 135 YTL'lik denge tazminatı tutarı tasarı ile görev, sorumluluk ve unvan gibi kriterler gözönünde bulundurularak yükseltilecektir.

- Ek ödemesi olan kurumlarla ek ödemesi olmayan kurumlarda aynı unvanda çalışan personelin ücretleri arasındaki farklılık, kademeli olarak giderilecek.

- Sanayi Bakanlığı'ndaki şoför ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'ndaki şoför kademeli olarak aynı ücreti alacak.

Makam, temsil ve görev tazminatı alanlar da yararlanacak

Denge tazminatının kapsamı dışında bulunan makam, temsil ve görev tazminatı alınan görevlerde bulunan personel de kapsama alınmaktadır. Bunun anlamı makam tazminatı alınan görevlerde bulunun personel de mevcut aylıklarına ilave olarak ek ödeme alabilecek.

Ek ödeme tutarı az olanlar da yararlanacak

Az ek ödeme alan kurumlarda ek ödeme tutarı Bakanlar Kurulu'nca öngörülen ek ödemenin altında kalması halinde aradaki fark ek ödeme şeklinde ödenecek.

Memur, öğretmen polis, araştırma görevlisi, Silahlı Kuvvetler personeli ve 4/B'li personel, kısaca ek ödeme almayan tüm personel yararlanacak.

Ne zaman yasalaşacak?

Bu hafta içinde yasalaşacak. Ondan sonra da görevin önemi, iş yoğunluğu gibi kriterler dikkate alınarak kimlerin ne oranda ek ödeme alacağı Maliye Bakanlığı'nın teklifi üzerine Bankalar Kurulu'nca belirlenecek.

Ne zaman ödenecek?
15 Ağustos'ta zamlı maaş alınacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber