Maliye çalışanları, Milli Eğitimin hazırladığı yanlış soruların kurbanı oldu

Haber Giriş : 02 Kasım 2004 07:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Haber gönderen: Ahmet
Kurumu: Maliye Bakanlığı

31.10.2004 tarihinde Milli Eğitim tarafından yapılan Maliye Bakanlığı taşra gelir şefliği alan konuları ile ilgili soruların özellikle KDV ve Vergi Usul Kanunları ile ilgili en az 10 sorusu yanlış sorulmuştur.

Yine yaklaşık 15 sorunun hiç doğru seçeneği şıklarda olmadığı gibi varsa bile iki şeçenekli doğru cevaplar şıklarda yer almıştır.

Sorular bize verilmediginden ne yazıkki size örnek veremiyorum. Ancak bu yazıyı okuyacak arkadaşlardan hatırlayanların örnek verebileceğine inanıyorum. Benim aklımda kalan bir örnek ise şu şekildedir:

VUK ile ilgili bir soru(gelir taşra şefliği)
Vergi Usul Kanununda aşağıda yazılanlardan hangisi yanlıştır?

a) Vergi kanunları hükümlerine aykırı hareket edenler, bu kanunda yazılı vergi cezaları ve diğer cezalar ile cezalandırılırlar.
b) Veleyet ve vesayet altında bulunanlar veya işlerinin idaresi bir kayyıma tevdi edilmiş olanlar, kendilerine izafeten veli, vasi veya kayımın vergi kanunlarına aykırı hareketlerinden dolayı cezaya muhatap tutulmazlar.Bu hallerde cezanın muhatabı,veli,vasi veya kayımdır.
c) Tüzel kişilerin idare ve tasfiyesinde Vergi Kanununa aykırı hareketlerden tevellüt edecek vergi cezaları tüzel kişiler adına kesilir.
d) Damga vergisinde nispi ve maktu vergilerde sorumlu olanlar birden fazla olduğu takdirde, yekdigerine muracaat hakları mahfuz kalmak üzere, müteselsilen sorumlu tutulurlar.

- Seçeneklerin hepsi doğrudur.
- Bu sorulan 50 adet meslek sorusunun en kısa olanıdır. tarafımdanda soru kısaltılarak yazılmıştır.
- Yukarıdaki soru kanundan aynen alınmış sadece (A) şıkında açıklama sayılacak şekilde ve kanun hükmünü degiştirmeyen Diger cezaları (vergi ziyaı ve usulsüzlük) şeklinde parentez içi açıklama yazılmamıştır.

Ben şimdi Yetkililere soruyorum bu kadar uzun soruları bırakın cevaplamaları, verilen bir buçuk saatte kendileri acaba okuyabilecekler mi? Soru kitapçığı ellerinde. Tam 12 sayfa. Saat tutup lütfen okusalardı da öyle süre verselerdi.

Bu sorunun cevabınıda merak ediyorum. Biz maliyeciyiz kanunları yorumlarız. Kanunlar ezberlenmez. Sanki maliye sınavı değilde Türk Dil ve Edebiyatı sınavlarına girmiş gibiydik.

Bu sınava on bin kişiden fazla memur girdi ve kelimenin tam manasıyle trajedik bir durum.

Maliye konularından anlamayan Milli Eğitimin de yapacağı ancak bu kadar olur.Yanlış olan soruları hazırlamaya çalışacağım bu konuda mağdur olanlarında bu tür soruları siteye göndermelerini umuyorum.

Saygılarımla


Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber