Robotik cerrahi ameliyatlar kamuda da yapılacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Temmuz 2008 11:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Türkiye'de robotik cerrahi ameliyatı bir kamu hastanesinde ilk kez 30 Temmuz Çarşamba günü yapılacak.

Şu ana kadar sadece İstanbul'da özel bir hastanede yapılan robotik cerrahi ameliyatlar, bundan sonra Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde de gerçekleştirilecek.

Robotik cerrahi uygulamasının ilk ameliyatı prostat kanserli bir hastaya Başhekim Doç. Dr. Eyüp Gümüş tarafından yapılacak.

Üroloji uzmanı Doç. Dr. Gümüş, robotik cerrahinin, ameliyatı batın açılmadan daha rafine anatomik halde yapmayı sağlayan, fazla ekibin ameliyata girmesini önleyen hem de enfeksiyon riskini ortadan kaldırarak, hastanın daha erken iyileşmesini sağlayan bir yöntem olduğunu söyledi.

Hastaneye 10-15 gün önce getirilen ve testleri tamamlanan robotun 4 interaktif kolu bulunduğunu ve doktora 3 boyutlu görüş imkanı sağladığını anlatan Gümüş, robotun kollarının açtığı 1-1,5 santimetrelik deliklerden içeriye yerleştirildiğini ve cerrahın "konsol" denilen üniteye oturur şekilde kolları kumanda ederek ameliyatı gerçekleştirdiğini anlattı.

Robotun kollarında makas, damar yakıcı sistemler gibi üst düzey teknolojik sistemler bulunduğunu dile getiren Gümüş, "Sonuçta küçücük delikten büyük bir ameliyat yapılmış oluyor" dedi.

Doç. Dr. Gümüş, robotik cerrahinin özellikle prostat, böbrek, böbrek üstü kanserlerinde gibi hemen hemen ürolojinin birçok ameliyatında, jinekolojide rahim ve over kanserlerinde yaygın olarak kullanıldığını ve yine kadınlarda idrar kesesi sarkmalarında da uygulandığını, robot normalden daha büyük gösterdiği için kanserli dokunun çıkartılmasında büyük kolaylık sağladığını bildirdi.

ABD'de de prostat kanserlerinin yüzde 85'inin robotik yöntemle yapıldığını ifade eden Gümüş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Robotik cerrahi ameliyatların yapılabilmesi için hastanemize bir robot alındı. Bu, şu anda hiçbir devlet ve üniversite hastanesinde yok. Doktor ve hemşirelerimiz bunun eğitimlerini aldılar. İlk ameliyatlar üroloji ve jinekolojide başlayacak. İlk ameliyatımız 30 Temmuzda prostat kanseri olan bir hastaya yapılacak. Ameliyatı ben gerçekleştireceğim. İlk ameliyatımızda yanımızda ABD Cleveland Klinik'ten Robotik Cerrahi Bölüm Başkanı Lübnanlı doktor Prof. Dr. Cihat Kavouk eşlik edecek. Kendisi bugüne kadar 400 civarında robotik prostat kanseri ameliyatı yapmış."

ABD'de bu ameliyatların yaklaşık 30 bin dolara yapıldığına dikkat çeken Gümüş, sosyal güvencesi olan bir hastaya robotik cerrahi ameliyat farkının 2 bin YTL civarında olduğunu, ancak ileride bu farkın alınmayabileceğini vurguladı.

Gümüş, herhangi bir sosyal güvenlik kurumu ile ilişkisi olmayanların bu ameliyat için ödeyecekleri ücretin 4 bin YTL olduğunu, bu rakamın ABD ile kıyaslandığında çok makul bulunduğunu kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber