AB'den 'sendikal haklara dikkat' uyarısı

Haber Giriş : 03 Kasım 2004 07:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara'yı ziyaret eden Monks, Başbakan Erdoğan ile de görüştü.

Türkiye-AB Sendikal Koordinasyon Komisyonu Genel Sekreteri John Monks, tam üyelik için çalışma hayatıyla ilgili bazı konuların iyileştirilmesi gerektiğini söyledi

Türkiye Avrupa Birliği Sendikal Koordinasyon Komisyonu Genel Sekreteri John Monks, Başbakan Tayyip Edoğan'a, Türkiye'nin AB'ye girişi konusunda hiçbir çekince olmaksızın olumlu görüş bildirmeleri için özellikle demokrasi, sendikal ve çalışma haklarıyla ilgili bazı hususların iyileştirilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye-AB Sendikal Koordinasyon Komisyonu Genel Sekreteri John Monks dün Ankara'da temaslarda bulundu. Monks, beraberinde DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, KESK Genel Başkanı Sami Evren, Türk-İş Başkanı Salih Kılıç ve Hak-İş Başkanı Salim Uslu, Başbakan Erdoğan'la Başbakanlık Yeni Bina'da görüştü. Görüşmeye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu da katıldı.

'Sendikal iyileştirme şart'
Görüşmeden sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Koordinasyon Komisyonu Genel Sekreteri Monks, Türkiye'nin AB'ye girişi konusunda kendi kurumlarından da görüş alınacağına dikkati çekerek, hiçbir çekince olmaksızın olumlu görüş bildirmeleri için özellikle demokrasi, sendikal ve çalışma haklarıyla ilgili bazı hususların iyileştirilmesi gerektiğini Başbakan Erdoğan'a ilettiğini ifade etti.

Türkiye'nin AB sürecini desteklediklerini, Erdoğan'ın da bu destekten etkilendiğini söyleyen Monks, yapılmasını istedikleri değişikliklerin ne olduğunun sorulması üzerine, bunların memurlar için grev hakkı, toplu sözleşme yasası, sağlık ve güvenlik konuları, azınlıkların korunması ve eşit muamele, ILO ve AB standartlarının yerine getirilmesi olduğunu söyledi. Monks, bu hususları Erdoğan'a ilettiklerini ve takipçisi olacaklarını belirtirken, hükümetin müzakere sürecinde Türkiye-AB Sendikal Koordinasyon Komisyonu'nun Türkiye'deki üyeleri olan büyük konfederasyonlara yakın durmasını, etkileşim ve işbirliği içinde olmasını tavsiye ettiklerini vurguladı.

'SSK tasarısını geri çekin'
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de, görüşmede Erdoğan'dan SSK hastanelerinin devrini öngören yasa tasarısının derhal geri çekilmesini talep ettiklerini söyledi. Süleyman Çelebi, Başbakan Erdoğan'ın yanıt olarak, "Biz size teslim edelim, ancak bizden para istemeyin" dediğini kaydetti.
Kendisinin de "Geçmişte tüketilen kaynakları bize verin, sonrasına bakarız" dediğini belirten Çelebi, Çalışma Yasası'yla ilgili düzenlemelerle birlikte, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) standartlarına uygun olmayan eksiklikler olduğunu söyledi. Çelebi, bunların giderilmesi durumunda sorunun çözüleceğini Başbakan Erdoğan'a anlattıklarını kaydetti.

Radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber