KESK: Kamu hizmet vermekle övünüyor

Haber Giriş : 31 Temmuz 2008 16:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KESK'in hazırladığı raporda, Türkiye'nin kamu harcamalarına son derece az kaynak ayırdığına dikkat çekilerek, Maliye Bakanlığı'nın Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri ve Beklentileri Raporu'na göre kamu harcamalarının hedeflenen oranın da altında düşeceğine dikkat çekildi. KESK Genel Başkanı Sami Evren, bütçe gerçekleşmelerinin ibret belgesi olduğunu belirterek, hükümetin "hizmet vermemekle övündüğünü" kaydetti.

KESK'in hazırladığı raporda, Türkiye'nin kamu harcamalarına son derece az kaynak ayırdığı ifade edilerek, Maliye Bakanlığı'nın Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri ve Beklentileri Raporu'na göre kamu harcamalarının hedeflenen oranın da altında düşeceği vurgulandı. KESK Genel Başkanı Sami Evren, bütçe gerçekleşmelerinin ibret belgesi olduğunun altını çizerek, ?Hükümet hizmet vermemekle övünüyor? dedi.

KESK'in, Temmuz 2008 Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri ve Beklentileri'ni değerlendirdiği rapora göre, Maliye Bakanlığı'nın Ocak-Haziran dönemi merkezi yönetim bütçe gerçekleşmeleri ile Temmuz-Aralık dönemine ilişkin hedef ve beklentilere yer verilen raporunda kamu hizmetlerinin tasfiye sürecinin bir belgesi niteliğinde olduğu belirtildi. Kayıt dışı sektörünün ağırlığının giderek arttığı Türkiye'de GSMH oranlarının gerçek verileri göstermediğine dikkat çekilen raporda, kamunun toplam GSMH içindeki payının olduğundan fazla göründüğü belirtildi.

Bütçe içindeki faiz ödemelerinin giderek yükselmesinin mal ve hizmet üretimini sıkıştırdığını, konsolide bütçe payının da üretime dayanmayan bir artışa neden olduğu kaydedildi. Raporda, ?Yıllardır büyük sermaye çevrelerinin gelirlerinin önemli bir kısmı üretime değil faiz gelirlerine dayanmıştır. Dolayısıyla bütçe içinde faiz döngüsü kamu hizmetlerine değil, bu kesimleri besleyerek emekçiler ve yoksulların eğitim, sağlık başta olmak üzere kamu hizmetlerinden mahrum olmasına yol açtı? denildi.

-OECD'DE KAMU HARCAMALARININ GSYİH İÇİNDEKİ PAYI 41.3

OECD ülkelerinde kamu harcamalarının GSYİH içindeki ortalamasının yüzde 41.3 olduğuna işaret edilen raporda, Türkiye'de ise bütçe harcamalarının GSYİH içindeki payının 2007 yılında yüzde 23.8 olduğu belirtildi. Faiz ve askeri harcamalar düşüldüğünde bu oranın yüzde 20'lerin altına düştüğüne dikkat çekildi.

Türkiye'nin kamu harcamalarına son derece az kaynak ayırdığı kaydedilen raporda, Maliye Bakanlığı'nın bütçe Raporu'na göre kamu harcamalarının hedeflenen oranında altında düşeceğine dikkat çekildi. Bütçedeki iyileştirme göstergesi olarak sunulan 7.8 milyar YTL kamu hizmetlerinden vazgeçme pahasına gerçekleştirildiğinin altı çizilen rapora, şöyle denildi:

?2007 yılının ilk altı ayında kamu personeli tedavi ve ilaç giderleri için yapılan harcama tutarı 1 milyar 191 milyon YTL'ken, 2008 yılının aynı döneminde yüzde 4,4 oranında daha düşük gerçekleşerek 1 milyar 139 milyon YTL oldu. 2007 yılı Haziran ayında sağlık, emeklilik ve sosyal yardım giderleri için 2 milyar 909 milyon YTL transfer yapılırken, bu yılın aynı döneminde söz konusu transfer miktarı yüzde 39,8 oranında bir azalışla 1 milyar 750 milyon YTL'ye geriledi. Yine 2008 yılı Haziran ayında Sosyal Güvenlik Kurumu'na geçen yılın aynı ayına göre yüzde 65,4 oranında bir azalışla 711 milyon YTL transfer yapıldı. Sosyal güvenlik alanında çok ciddi bir yatırım ve finansman ihtiyacı varken, bütçeden yapılan transferlerin açık finansmanı olarak değerlendirilmesi, Maliye Bakanlığı'nın halkın sosyal güvenlik ihtiyacına piyasa odaklı yaklaşımının sonucudur.?

Raporda, personel kısıntısı yüzünden hastanelerin doktorsuz, hemşiresiz, okulların öğretmensiz bırakıldığı. kamu emekçilerinin de düşük ücretlerle yoksulluğa mahkum edildiği vurgulanırken, geçen yıla göre kamu harcamalarının hızla aşağı çekildiğini kaydedildi. Buna karşın borçların artmaya devam ettiği ifade edilen raporda, 2008'in ilk altı ay bütçe gerçekleşmelerinin geniş halk kitleleri ve emekçilerin beklentilerini karşılamaktan uzak olduğu belirtildi. Kamunun müdahale alanlarının genişletilmesi gerektiği vurgulanan raporda, kamu harcamalarının toplumsal yarar doğrultusunda yükseltilerek bütçenin şekillendirilmesi gerektiği kaydedildi.

-?BÜTÇE GERÇEKLEŞMELERİ İBRET BELGESİ?

Rapor hakkında bir değerlendirmede bulunan KESK Genel Başkanı Sami Evren, bütçe gerçekleşmelerinin ibret belgesi olduğunu söyleyerek, ?Hizmet vermemek, kaynakları kısmakla övünen bir hükümetle karşı karşıyayız? dedi. Halkın ilacının, çiftçinin desteğini, kamu emekçisinin ücretlerini kısarak elde edilecek bir başarının başarı olmayacağı belirten Evren, şöyle devam etti:

?Ekonomik bir büyüme söz konusu ise bu tüm topluma yansıtılmalıdır. Ekonomi büyüyor ancak bütçe küçülüyor, kamu hizmetleri küçülüyor. Kamu emekçilerinin sayısı baskı altında tutuluyor, yatırımlar aşağıya çekiliyor. O zaman bu bütçe kimin bütçesi ortaya konulmalıdır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber