Flaş! Konya'da öğrenci yurdu çöktü: ölü sayısı 17'ye çıktı, 27 yaralı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Ağustos 2008 16:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kurtarma çalışmaları sona erdi

Konya'da çöken yurt binası ve çevresinde olayın hemen ardından başlayan kurtarma çalışmaları saat 17:10 itibariyle sona erdi. Ekipler olay yerinden ayrılmaya başladı.

Konya'nın Taşkent İlçesi Balcılar Beldesi'nde özel bir vakfın kullandığı 3 katlı kız öğrenci yurdu çöktü, 17 kız öğrenci hayatını kaybetti. Enkaz altında 5 öğrenci daha var. Göçüğe LPG tankından sızan gaz neden oldu. Konya Milli Eğitim Müdürü Halil Şahin, patlamada tamamen yerle bir olan yurdun deprem ve itfaiye raporunun olmadığını söyledi.


Enkazdan çıkarılan ceset sayısı 14'e çıktı

- Konya İl Sağlık Müdürü Hasan Küçükkendirci, Taşkent ilçesine bağlı Balcılar beldesinde çöken yurt binasının enkazından şu ana kadar 14 ceset çıkardıklarını, 27 kişiyi de yaralı kurtardıklarını söyledi.

Küçükkendirci, enkaz altından sağ çıkarılan 3 öğrencinin Türk Silahlı Kuvvetlerine ait helikopterle Konya'ya gönderildiğini söyledi.

Şu ana kadar enkazdan 14 ölü çıkardıklarını ve 27 kişiyi de yaralı olarak kurtardıklarını dile getiren Küçükkendirci, yaralılardan 8'inin Hadim Devlet Hastanesinde diğerlerinin ise Konya'daki hastanelerde tedaviye alındığını kaydetti.

Küçükkendirci, enkaz altında canlı olabileceği ihtimalinin değerlendirildiğini, özel eğitimli köpeklerle enkazda arama yapıldığını ifade etti.


KONYA VALİSİ : ENKAZ ALTINDA 7-8 ÖĞRENCİ VAR

Konya Valisi Osman Aydın, Konya'nın Taşkent ilçesine bağlı Balcılar beldesinde, tüp patlaması sonucu çöktüğünü tahmin ettikleri öğrenci yurdunda, 13 öğrencinin yaşamını yitirdiğini 24 öğrencinin de yaralandığını açıkladı.

Olay yerine gelerek incelemelerde bulunan Konya Valisi Aydın, incelemelerinin ardından bir açıklama yaptı. Aydın, 24 yaralıdan 16'sının Konya Devlet Hastanesi'ne kaldırıldığını diğer yaralıların da Hadım Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındığını söyledi.

Öğrenci yurdunda yaklaşık 50 öğrencinin kaldığını açıklayan Vali Aydın, halen enkaz altında 7-8 öğrencinin bulunduğunu tahmin ettiklerini söylerdi. Aydın, ?Ekiplerimiz çalışmalarını sürdürüyor. Temennimiz kayıpların artmaması. Olayın tüp patlaması sonucu meydana geldiğini tahmin ediyoruz. Ama asıl neden teknik inceleme ve araştırma sonucu ortaya çıkacak? dedi.


"Hocalarımızdan biri 'mutfakta gaz hortumu çıkmış' dedi"

- Konya'nın Taşkent ilçesine bağlı Balcılar beldesinde çöken kız yurdu binasından kurtarılan ilk öğrencilerden 13 yaşındaki Merve Avcı, patlamadan önce hocalarından birinin ''mutfakta gaz hortumu çıkmış'' dediğini duyduğunu söyledi.

Merve Avcı, ilköğretim 8. sınıfa geçtiğini ve Konya'da yaşadığını belirtt. Büyükbaba ve büyükannesinin Balcılar'da yaşadığını ifade eden Avcı, okullar tatil olduktan sonra Kur'an öğrenmek için yatılı olarak yurda yazıldığını kaydetti. Vücudunda hafif sıyrıklar olan Merve Avcı, 3 katlı yurt binasında 6 kişilik personelle birlikte yaklaşık 50 kişinin bulunduğunu belirterek şunları söyledi:

''Sabah saatlerinde namaza kalktık. Ben abdest almaya aşağı indim. Zemin kattan kuvvetli bir hışırtı geliyordu. Yurttaki iki hocamızla birlikte mutfağa girdik. Hocalarımızdan biri, 'mutfakta gaz hortumu çıkmış' dedi.

Ben mutfağın kapısında duruyordum. Hocalarımız 'kapıyı kapat' dediler. Ben de ikinci kata çıktım. Binada panik yoktu, hatta öğrenciler yataklarındaydı. Ben yukarı çıktıktan 5 dakika sonra aşağıdan yatakhanelere gaz kokusu gelmeye başladı ve hemen ardından çok şiddetli bir patlama meydana geldi. 5 arkadaşımla birlikte patlamadan sonra binanın ayakta kalan kısmındaydık. Zemin kattan yukarı doğru çıkan alevleri çok yakımızda hissettik. kapıyı açtığımızda binanın yarısının yıkıldığını ve sadece bizim bulunduğumuz bölümün ayakta kaldığını gördük. Üzerime iki tahta parçası devrilmişti. Bağırarak yardım istedim. Yardıma gelenler beni kurtardı. Önemli bir sağlık sorunum olmadığı için hastaneye götürülmedim.'' Bu arada çevre sakinleri ve belediyede çalışan bazı görevliler, yurt binasında tüp bulunmadığını, gazla çalışan bir tesisatın kurulu olduğunu belirtti.


1 öğrenci daha sağ olarak kurtarıldı

Konya Sağlık Müdürü Hasan Küçükkendirci, enkaz altından, irtibat kurdukları 1 öğrenciyi sağ olarak çıkardıklarını, sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi.

Küçükkendirci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yurt binasında meydana gelen göçükte arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini söyledi.


Enkaz altındaki 3 öğrenci sağ

Konya'nın Taşkent ilçesine bağlı Balcılar beldesinde bir vakfa ait kız öğrenci yurdunda meydana gelen göçüğün enkazında 3 öğrenci ile irtibat kuruldu.

Konya Valisi Osman Aydın, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, kurtarma ekiplerinin enkaz altında 3 öğrenci ile konuşarak irtibat kurduğunu söyledi.

İlk yardım ekipleri ile kurtarma ekiplerinin birlikte çalışarak bu üç öğrenciyi enkaz altından çıkarmak için uğraş verdiğini dile getiren Aydın, enkaz altında canlıya ulaşılmasının umutlarını artırdığını kaydetti.


Konya'da öğrenci yurdu çöktü: 13 ölü, 22 yaralı

Konya'da çöken öğrenci yurdu 13 öğrenciye mezar oldu. 15 civarında öğrenci enkaz altında kaldı.

Konya'nın Taşkent ilçesine bağlı Balcılar beldesinde, üç katlı bir öğrenci yurdu çöktü.

Konya Valisi Osman Aydın, çöken kız yurdunun enkazından şu ana kadar 13 ölünün, 22 de yaralının çıkarıldığını bildirdi.

Vali Aydın, saat 05.00 sıralarında kız öğrencilerin kaldığı yurtta patlama meydana geldiğini söyledi.

Patlamanın ardından binanın çöktüğünü ve kurtarma çalışmalarının başladığını belirten Aydın, durumu ağır olan yaralıların Konya'daki hastanelere gönderildiğini, sivil savunma ekiplerinin olay yerine ulaştığını söyledi.

Vali Aydın, binanın çökmesine tüp patlamasının neden olduğunun sanıldığını kaydetti.

Balcılar Belediye Başkanı Mehmet Demirgül ise özel bir vakfın yurt olarak kullandığı üç katlı binanın tüp patlaması nedeniyle çöktüğünün tahmin edildiğini dile getirerek, şöyle konuştu: ?Olay yerinde jandarma ekipleri güvenlik önlemi aldı. Çok sayıda ambulans sevk edildi. Binayı özel bir vakıf yurt olarak kullanıyor. Göçük altında kaç kişi olduğunu şu anda bilmiyoruz.?

Çöken binanın, gündüz Kur'an Kursu olarak kullanıldığı, gece ise kurs öğrencilerinin yatılı olarak kaldığı belirlendi. Kursta kalan kız öğrencilerin yaşlarının 14-16 arası değişmekteydi.

Yeni Şafak

Konya'nın Taşkent İlçesi Balcılar Beldesi'nde özel bir vakfın kullandığı 3 katlı kız öğrenci yurdu çöktü. İlk gelen bilgilere göre 11 öğrenci öldü, 23 öğrenci yaralandı. Tamamen yerle bir olan bina enkazı altında en az 20 kız öğrencinin olduğu belirtiliyor.

Konya'ya 160, Taşkent'e 20 kilometre uzaklıkta bir vakfa ait Kuran Kursu binasında 03.30 sıralarında tüp patlaması meydana geldi.

Yaşları 12 ile 16 arasında olan yaklaşık 21 kız öğrencinin enkaz altından çıkarıldığı bildiriliyor.

Yaralılardan 10'u Konya'ya, diğerleri de civardaki ilçelerin hastanelerine, vatandaşların araçları ve ambulanslarla kaldırıldı.

Hastaneye ulaştırılan öğrencilerin vücutlarında yanıklar var. Yanıklar nedeniyle göçüğün tüp patlamasından kaynaklandığı görüşü ağırlık kazanıyor.

Arazi çok dağlık olduğu için göçük sabah erken saatlerde olmasına rağmen ambulanslar daha geç saatlerde olay yerine varabildi.

Balcılar belde merkezinin dışında bulunan ve çökmenin ardından ilk müdahalenin vatandaşlar ve jandarma tarafından yapıldığı kurtarma çalışmalarına, daha sonra bölgeye ulaşan sicil savunma ekipleri de katıldı. Olay yerine başka kurtarma ekiplerinin ve ambulansların sevk edildiği de öğrenildi.

ÇOK SAYIDA KIZ ÖĞRENCİ KURTARILMAYI BEKLİYOR

Göçük altında hala çok sayıda öğrencinin olduğu belirtiliyor.Göçük altındaki öğrencileri kurtarma çalışmaları sürüyor. Vatandaşlar da kurtarma çalışmalarına katılıyor.

Patlamanın ardından binanın çöktüğünü ve kurtarma çalışmalarının başladığını belirten Konya Valisi Osman Aydın, şu yaralananlardan bazılarının Hadim Devlet Hastanesi'ne sevk edildiğini ifade etti.

Durumu ağır olan yaralıların Konya'daki hastanelere gönderildiğini belirten Aydın, ?Konya'dan çıkan sivil savunma ekipleri olay yerine ulaştı. Sağlık görevlileri de çalışmalarını sürdürüyor? dedi.

Balcılar Belediye Başkanı Mehmet Demirgül ise özel bir vakfın yurt olarak kullandığı üç katlı binanın tüp patlaması nedeniyle çöktüğünün tahmin edildiğini dile getirerek, şöyle konuştu: ?Olay yerinde jandarma ekipleri güvenlik önlemi aldı. Çok sayıda ambulans sevk edildi. Binayı özel bir vakıf yurt olarak kullanıyor. Göçük altında kaç kişi olduğunu şu anda bilmiyoruz.?

Kur'an kursunun yurt binasında kaç kursiyerin kaldığı konusunda net bir bilgi verilmezken, bu sayının 35 ile 50 arasında olabileceği ifade edildi.

Hürriyet Video'larını izlemet için Flash 7 veya daha yüksek eklenti yüklenmeniz gerekmektedir. Yüklemek için tıklayınız!!!

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber