Üç üye, parti kapatmaya tamamen karşı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 02 Ağustos 2008 23:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesi, HAK-PAR ve AK Parti davalarında 6'ya 5 oyla kapatmama kararı verdi. Bu tablo, mahkemenin parti kapatma davalarında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin içtihatları doğrultusunda tutumunu yumuşattığını gösteriyor.

Başkan Haşim Kılıç, üyeler Sacit Adalı ve Serruh Kaleli, her iki davada da oyunu 'kapatmama' yönünde kullandı. Bazı üyeler, HAK-PAR'ın kapanmamasını isterken AK Parti davasında fikir değiştirdi. "AK Parti kapatılmasın." diyen Ahmet Akyalçın ve asker kökenli üye Serdar Özgüldür, HAK-PAR davasında 'kapatılsın' görüşünü savunmuştu. "HAK-PAR kapatılmasın." diyen Fulya Kantarcıoğlu ile Zehra Ayla Perktaş, AK Parti'nin kapatılmasını istedi. Başkan Vekili Osman Alifeyyaz Paksüt, üyeler Mehmet Erten, Şevket Apalak ve A. Necmi Özler'in oylarının rengi ise değişmedi. Üç üye, 'kapatma' taraftarı.

Askerî Yüksek İdare Mahkemesi'nden Anayasa Mahkemesi'ne seçilen Serdar Özgüldür, kapatmama yönünde oy kullandı. Sezer'in Askerî Yargıtay kontenjanından üye seçtiği A. Necmi Özler, 'kapatılsın' dedi. Kamuoyu en çok Sacit Adalı'nın tavrına şaşırdı. Adalı, AK Parti'nin laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiğini belirterek, Hazine yardımından kısmen mahrum edilmesini istedi. Adalı, pek çok davada Haşim Kılıç'la paralel oy kullanmıştı. Karşı oy yazılarını bile birlikte hazırlamışlardı. Adalı, Refah Partisi ve Fazilet Partisi davalarında kapatılmasın oyu kullanmış; eğitim özgürlüğüyle ilgili anayasa değişikliğinin iptalinin reddini istemişti. Adalı, 1993'te Turgut Özal tarafından Yükseköğretim Kurulu kontenjanından seçilmişti. Üyelerin kapatma konusundaki yaklaşımları şöyle:

Başkan Haşim Kılıç: RP, FP, HAK-PAR ve AK Parti davalarında kapatılmasın oyu kullandı. 367 şartına karşı çıktı; eğitim özgürlüğüne onay verdi. Turgut Özal tarafından atandı.

Başkan Vekili Paksüt: HAK-PAR ve AK Parti davalarında kapatma oyu kullandı. 367'ye onay verdi; eğitim özgürlüğünün iptalini istedi. Sezer atadı.

Sacit Adalı: RP, FP, HAK-PAR ve AK Parti davalarında kapatılmasın oyu kullandı. 367 ve anayasa değişikliği davalarında 'ret' dedi. Özal atadı.

Fulya Kantarcıoğlu: RP, FP ve AK Parti davalarında 'kapatılsın'; HAK-PAR'da 'kapatılmasın' dedi. 367 ve anayasa değişikliği davalarında iptal oyu kullandı. Demirel atadı.

Şevket Apalak: HAK-PAR ve AK Parti'nin kapatılmasını istedi. 367 ve anayasa değişikliği davalarında iptal oyu kullandı. Sezer atadı.

Ahmet Akyalçın: HAK-PAR ve FP'nin kapatılmasını istedi. AK Parti için 'kapatılmasın' dedi. 367 ve anayasa değişikliği davalarında iptal oyu kullandı. Sezer atadı.

Mehmet Erten: HAK-PAR ve AK Parti davalarında 'kapatılsın' oyu kullandı. 367 şartına destek verdi; anayasa değişikliğinin iptalini istedi. Sezer atadı.

Necmi Özler: 367 ve anayasa değişikliği davalarında iptal oyu kullandı. Sezer atadı.

Serdar Özgüldür: HAK-PAR için 'kapatılmasın' dedi. AK Parti'nin kapatılmasını istedi. 367 ve anayasa değişikliği davalarında iptal oyu kullandı. Sezer atadı.

Serruh Kaleli: HAK-PAR ve AK Parti davalarında kapatılmasın, 367 ve anayasa değişikliği davalarında iptal oyu kullandı. Sezer atadı.

Zehra Ayla Perktaş: HAK-PAR'a 'kapatılmasın', AK Parti'ye 'kapatılsın' dedi. 367 ve anayasa değişikliği davalarında iptal oyu kullandı. Sezer atadı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber