Türkiye 2009'a hızlı trenle girecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Ağustos 2008 16:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mustafa DEMİRER/ÇORUM, (DHA)

ÇORUM'a gelen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Ankara-Eskişehir hızlı tren hattındaki çalışmalarının devam ettiğini söyleyerek, ?Türkiye 2009'a hızlı tren ile girecek. Hızlı tren çok çağdaş bir taşımacılık sistemi. Ancak ulaşım ve taşımacılıkta önemli yer olan demiryolu büyük bir ihmalkarlığa uğramış. Bakanlık olarak hedefimiz son 50 yılın ihmalini ortadan kaldırmaktır? dedi.

Bu sabah Ankara'dan karayolu ile Çorum'a gelen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Sungurlu İlçesi'nde Vali Vekili İsmail Çorumluoğlu, AKP milletvekilleri ve partililer tarafından karşılandı. Yapımı devam eden Ankara-Samsun karayolununun Çorum bölümünde incelemelerde bulunan Bakan Yıldırım, hızlı trenle ilgili olarak gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ankara-Eskişehir hızlı tren hattının bu yılın sonunda faaliyete geçmesini planladıklarını söyleyen Bakan Binali Yıldırım, ?Ankara-Eskişehir hızlı tren hattı faaliyete geçtiğinde Türkiye hızlı trende Avrupa'da 6'ncı, dünyada da 8'nci konuma gelmiş olacak. Hızlı trenle ilgili çalışmalar devam ediyor. Olağanüstü konforun olduğu hızlı tren hattı çok hassas bir konu. O nedenle yerli ve yabancı mühendisler çalışmalarını sürdürüyor. Hızlı trende bir test yolculuğu yaptım. Olağanüstü bir konforu var. Ve çok çağdaş bir taşımacılık sistemi? diye konuştu.

Hızlı trende çalışanların üzerinde bir baskı oluşmasını istemediğini söyleyen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bunun ciddi bir konu olduğunu belirtti. Hızlı trenin Avrupa'dakilerinden bir eksiği olmadığını, fazlasının olduğunu ileri süren Bakan Yıldırım, ?Bu imkanların gecikmiş de olsa insanımıza kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Ankara-Eskişehir hızlı tren hattının yanı sıra Ankara-Konya ve Ankara - İstanbul hızlı tren hattında da çalışma başlattık. Bunlarda titizlikle devam ediyor. Karayolları ile Türkiye'yi donattığımız gibi hızlı trenlerle de Türkiye donatılmış olacak. Çünkü biz demiryollarının ihmal edildiğini düşünüyoruz. Ulaşım ve taşımacılıkta önemli yer olan demiryolu büyük bir ihmalkarlığa uğramış. Bakanlık olarak hedefimiz, son 50 yılın ihmalini ortadan kaldırmaktır? dedi.

Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesinin de devam ettiğini söyleyen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bu projenin uluslararası bir öneme sahip olduğunun altını çizdi. Bu proje sayesinde Çin ve İngiltere'yi birbirine bağlayacaklarını dile getiren Bakan Yıldrım, Türkiye'nin uluslararası ulaşım koridoru haline geleceğini belirtti. Ankara-Samsun karayolundaki çalışmalara da değinen Yıldırım şöyle devam etti:

?Bu yol 1998 yılında başladı. Şu anda yüzde 60'ı tamamlandı. Yüzde 40'lık bölümde çalışmalar devam ediyor. 1.5 milyara mal olan yol çalışmasını bu yıl sonunda tamamlamayı hedefliyoruz. Çünkü bu yol Karadeniz'i Anadolu'ya bağlayan önemli bir koridor. Ekonomik ve kültürel getirisi çok yüksek olan bu yolla Karadeniz, Anadolu'ya bağlanmış olacak.?

Açıklamasının ardından Bakan Binali Yıldırım, helikopter ile Samsun-Ankara karayolu üzerinde incelemelerde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber