Dolar 1.15 YTL'nin altına düşer borsada yeni hedef 44.000

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 04 Ağustos 2008 08:55, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

AK Parti'nin kapatılmaması kararıyla yükselişini sürdüren borsanın 44.000 puana yükselmesi bekleniyor. Doların da 1.15 YTL'nin altına düşebileceği, ancak bu seviyenin altında uzun süre kalamayacağı ileri sürülüyor.

AK Parti'nin kapatılmaması ve siyasi belirsizliğin aşılacağına yönelik güçlü beklenti, oldukça sıkıntılı günler geçiren finansal piyasalarda adeta bahar havası yarattı. Dolar, 1.15 YTL seviyesine gerilerken, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ise geçtiğimiz haftayı yüzde 14,4 yükselişle 42.984 puandan tamamladı. Uzmanlar, doların 1.15 YTL'nin de altına düşebileceğini, ama bu seviyenin altında uzun süre kalamayaceğını vurguluyor. Borsada da yükselişin sürmesi ve endeksin önümüzdeki günlerde 44.000 puanı görmesi bekleniyor.

Temkinli iyimserlik

Anayasa Mahkemesi'nin AK Parti'ye kapatmama kararına karşın, borsanın yükselişi konusunda uzmanlar gene de temkinli. Özellikle, ABD ekonomisi ile ilgili gelişmeler, piyasa oyuncuları tarafından yakından takip ediliyor. Son açıklanan veriler incelendiğinde, ABD ile ilgili karışık sinyaller söz konusu. Bu ülkede temmuz ayında tarım dışı istihdam, beklentilerin altında 51 bin azalırken, yüzde 5,7 artan işsizlik oranı da aşağı yukarı beklentiler düzeyinde gerçekleşti. Ancak, ABD ekonomisiyle ilgili iyimser olmak için henüz erken. Nitekim, bu ülkede 2007'nin son çeyreğinde büyüme yüzde 0,6'dan yüzde 0,2'ye revize edilirken, bu yıl 2. çeyrek büyüme hızı da yüzde 2'lik beklentinin altında yüzde 1,9 olarak gerçekleşti. Büyüme hızındaki düşme yanında mortgage krizi ile ilgili kaygıların halen sürmesi ve sırada başka batık bankaların olacağı kuşkusu piyasaları da oldukça rahatsız ediyor.

Carry trade canlandı

Global piyasalardaki gelişmelerin, önümüzdeki günlerde de borsa üzerinde etkili olacağı konusunda uzmanlar hemfikir. Borsadaki yükselişin bu hafta da sürebileceğini belirten Acar Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdürü Zeynel Abidin Balcı, "Piyasaya para girişi sürüyor. 44.000 puanı geçmesi halinde endeks, 46.000-46.500 puan seviyesine yükselebilir. Ancak, AK Parti ile ilgili gelişme fiyatlara yansımış durumda. Bu nedenle bu seviyelerden borsada satış yaşanabilir" dedi.

Yurtiçi siyasi gelişmeler yanında, ucuz Japon Yeni borçlanıp, yüksek getirili para birimlerine yatırım anlamına gelen "carry trade"in canlanması ve sıcak para girişinin yeniden başlaması nedeniyle dolar da 1.15 YTL seviyesine geriledi. Dövizin şu anda arzı olan ancak talebi olmayan bir mal olduğunu ifade eden Turkish Bank Hazine Bölüm Başkanı Alev Sıcakyüz, doların, 1.15 YTL seviyesinin altına düşebileceğine dikkat çekiyor. Sıcakyüz, "Ancak, Türkiye'nin mevcut ekonomik koşullarına baktığımızda orta vadede dolar kurunda denge 1.15 YTL'nin altı olmamalı. Bu, Türkiye ekonomisine zarar veren bir kur" diye konuştu.

Faiz yüzde 20'yi görebilir

Yurtiçindeki siyasi gelişmelerin bono piyasalarını olumlu etkilediğini söylemek ise çok zor. Anayasa Mahkemesi kararının ardından yüzde 18,6 seviyesine gerileyen bono piyasasında gösterge kağıdın bileşik faizi cuma günü yeniden tırmanışa geçerek, yüzde 19'u aştı. Enflasyon beklentilerindeki artış ve Merkez Bankası'nın faiz artırımlarını sürdüreceği beklentisi faiz oranlarındaki yükselişin temel sebebi. Nitekim 2007 yılı sonu enflasyon beklentisini revize eden Merkez Bankası'nın yıl sonuna kadar faiz oranlarında en az 50 baz puan artış yapması bekleniyor. Uzmanlar, faizlerin bu hafta yüzde 19,5-20 seviyesini görebileceğini kaydediyor.

Anayasa Mahkemesi'nin AK Parti'yle ilgili kararının ardından yükselişini sürdüren ve haftayı 42.984 puandan tamamlayan borsanın 44.000 puana yükselmes...

( KB)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber