Türk-İş'ten KEY önerisi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Ağustos 2008 11:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk-İş, Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödemelerinde yaşanan sıkıntıların giderilmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına öneride bulundu.

Konfederasyonun bakanlığa gönderdiği yazıda, halen sigortalı çalışmaya devam eden veya yaşlılık aylığı alan birçok hak sahibinin konfederasyona şikayette bulunarak haklarının korunmasını talep ettikleri, şikayetlerin, KEY tutarlarının Ziraat Bankasına gönderilmediği veya eksik gönderildiği şeklinde yoğunlaştığı belirtildi.

KEY belgelerinin fiziki ortam yetersizliği nedeniyle korunamadığı, bir kısmının zayi olduğu, bir kısmının ise okunamadığının bilindiği dile getirilen yazıda, işverenlerin de 10 yılı aşkın bir süre geçmiş olması nedeniyle yaptıkları ödemelere ilişkin makbuzları saklamadıklarının anlaşıldığı kaydedildi.

Bütün bunlara rağmen Emlak Konut Yatırım Ortaklığı Genel Müdürlüğünün, KEY ödemelerini yapmak için işverenlerce ödemelerin yapıldığını gösterir makbuzları istediği belirtilen yazıda, şunlar kaydedildi:

"Yasa gereği KEY ödemelerinin işverenlerden tahsil ve takibi, kuruma ait bir sorumluluktur. Ayrıca 1995 yılından önceki sürelere ilişkin prim borcu olmayan işverenlerin (kamu kesimi dahil) KEY borçlarının bulunması da zayıf bir ihtimaldir.

Hak sahiplerinin iradesi dışındaki nedenlerden kaynaklanan mağduriyetlerinin giderilmesi, alacaklarına ulaşmalarının kolaylaştırılması için; KEY uygulama dönemine ait sigorta prim bordrosundaki kazançların esas alınarak hesaplama yapılmasının, yine KEY uygulaması dönemine ait prim borçları bulunmayan işverenlerin KEY ödeme yükümlülüklerini yerine getirdiklerinin kabulünün uygun olacağı düşünülmektedir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber