Bireysel emeklilikte vergi indirimi toplu olarak ödenecek

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 06 Ağustos 2008 09:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BES'te vergi indirimi toplu olarak ödenecek

Bİreysel emeklilik sistemine (BES) üye yaklaşık 1.6 milyon kişinin yarıdan fazlası vergi avantajını kullanmıyor. Bazıları habersiz ancak büyük çoğunluğu ise her ay dekontu muhasebeye verme angaryasından sıkıldığı için yüzde 10'luk vergi avantajından yararlanamıyor. Bu gerçekten yola çıkan Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) de Avrupa'da yaygın olan tax-credit sistemini Türkiye'ye getirmek üzere çalışmalara başladı. Vergi indirimini katılımcılara aylık peşin iade etmek yerine emeklilikte toplu ödenmesi gündemde.

Bireysel emeklilik sektöründeki son gelişmelere ilişkin sorularımızı yanıtlayan EGM Başkanı ve Garanti Emeklilik Genel Müdürü Erhan Adalı, sistemin en önemli avantajlarından birisinin vergi avantajı olduğunu belirterek, ?BES'te cebinizden çıkan aylık katkı payının belli bir kısmını bir sonraki ay geri alabilme şansınız var. Bugün 100 lira yatırıyorsanız, yüzde 27'lik vergi dilimindeyseniz 27 lirayı bir sonraki ay geri alabiliyorsunuz? dedi.

EMEKLİLİKTE TOPLU ÖDEME

Vergi avantajına rağmen katılımcıların bu avantajı kullanmadığına dikkat çeken Adalı, şunları söyledi: ?BES'te sabırlı uzun mesafe koşucusu gibi yılmadan koşarken içerisindeki avantajları, bonusları da toplamanız gerekiyor. Ancak biz koşuyoruz ama aradaki bonusları toplamıyoruz. Amacımız bireysel emeklilik sektörü olarak öyle bir yapı kuralım ki, her katılımcı bu avantajı kullanabilsin. Dolayısıyla buna yönelik sektörümüzün bir çalışması var. Avrupa'da birçok ülkede ?tax-credit' diye geçiyor. Buna göre, hesabınızda para birikmeye devam eder ama vergi avantajını alabilmek için emeklilik dönemini beklemek zorundasınız. ?

Tax-credit nedir?

Tax-credit(vergi-kredi) uygulaması, Avrupa'da yaygın olarak kullanılıyor. İngiltere'deki uygulamada, tasarruflarını emeklilik sisteminde değerlendiren çalışanlar vergi indirimi hakkını emekli olduklarında elde ediyor. Vergi indirimi katılımcılara aylık peşin olarak iade edilmiyor. Tam tersine 50 yaşına kadar sistemden çıkmamak koşuluyla, vergi iadesi hükümet tarafından kişinin emeklilik birikimlerine dahil ediliyor.

Vesting, BES'i yüzde 20 büyütür

Vesting (hakediş), işverenin emeklilik planında çalışanın o emeklilik fonunu hak edebilmesi için gerekli olan süre. Bu sürenin maksimum 5 yıl olarak belirlendiğini aktaran Erhan Adalı, şöyle devam etti: ?Geçmişte BES içinde işverenin yatırmış olduğu katkı payları da bireye yazıyordu, birey ayrılırsa o parayı da alıp çıkabiliyordu. Şimdi artık işinden kendi isteğiyle ayrılması halinde bu parayı alamayacak, işverene kalacak. Benim tahminim sektörün normal performansına 2009 yılında yüzde 20 daha ilave katkı sağlayacaktır. Sektöre her yıl 350 bin ila 400 bin arasında kişi katılıyor. Demek ki, katılımcı sayısı yeni uygulamalarla yılda 500 bini bulur.?

İLK ETAPTA 200 MİLYON DOLAR GELİR

ERHAN Adalı ?İlk planda 150-200 civarında vakıf bu kapsam içerisinde. İlk tespitlerimize göre, geçmeyi düşünen 150-200 milyon dolarlık ila fon potansiyeli var. Daha geniş kapsamlı baktığınızda 5 ile 8 milyar YTL'lik bir fon büyüklüğünden bahsediliyor. 2009 yılından itibaren vakıf ve sandıklardan bireysel emekliliğe geçişi göreceğiz? diye konuştu.

Ayfer ARSLAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber